Angelina se vzdala ňader kvůli dětem: Rakovinu bych dostala na 87 procent

Angelina se vzdala ňader kvůli dětem: Rakovinu bych dostala na 87 procent

Herečka a holywoodská hvězda Angelina Jolie (38) podstoupila chirurgický zákrok - oboustrannou mastektomii. Obě ňadra si nechala odstranit z preventivních důvodů.

(aktualizováno)

Herečka Angelina Jolie přišla o matku kvůli rakovině. A protože má sama šest dětí, rozhodla se po nepříznivé prognóze lékařů obětovat část symbolu ženskosti – vlastní prsa. Podstoupila oboustrannou mastektomii z preventivních důvodů. Onkologové u ní předpověděli rozvoj rakoviny prsu na sedmaosmdesát procent. A rakovinu vaječníků na padesát procent. Angelina nechtěla riskovat, že šestice jejích dětí zůstane viset na krku jako poloviční siroty otci Bradu Pittovi.

Angelina vlastní po matce gen BRCA1, který zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. Matka Marcheline Bertrandová zemřela na rakovinu v pouhých šestapadesáti let. Hollywoodská herečka to dva roky nedokázala překonat a trápila se záchvaty smutku a depresí.

„Rozhodla jsem se podstoupit oboustrannou preventivní mastektomii,“ napsala Angelina ve vzkazu veřejnosti otištěném v deníku New York Times. „V sobotu 27. dubna jsem dokončila tříměsíční léčení, které zahrnovalo mastektomii. Celou dobu jsem byla schopná to tajit a věnovat se nadále své práci. Teď o tom píšu, protože doufám, že z mé zkušenosti mohou čerpat další ženy. Rakovina je stále slovo, které vyvolává obavy v lidských srdcích a produkuje hlubokou bezmocnost. Ale dnes je možné zjistit díky krevním testům, zda jste vysoce náchylné k rakovině prsou a vaječníků a podniknout patřičné kroky.“

Po operaci se prý u partnerky Brada Pitta riziko snížilo na pět procent. „Můžu svým dětem říct, že se nemusejí obávat, že o mě přijdou kvůli rakovině prsu… A navíc můžou vidět jen maličké jizvičky, nic víc. Všechno ostatní je jejich máma, stejná jako dřív. Oni vědí, že je miluju a udělám cokoli, abych s nimi byla, co nejdéle to půjde… Na osobní úrovni se necítím nijak hůř jako žena. Cítím se silnější… Mám to štěstí, že mám partnera, Brada Pitta, jenž mě miluje a podporuje,“ píše dále Angelina.

Jenže testování genů na přítomnost alel BRCA1 a BRCA2 je velmi nákladné. Stojí tři tisíce amerických dolarů – asi šedesát tisíc – a pro mnohé Američanky je takový test tudíž naprosto nedostupný.

Zdroj: Famous

Doporučujeme

Články odjinud