Bára Nesvadbová: Jsem zdravá i přes veškeré vykouřené cigarety a vypité víno. Byl by tedy hřích nekoukat kolem sebe a nepomáhat.

Bára Nesvadbová: Jsem zdravá i přes veškeré vykouřené cigarety a vypité víno. Byl by tedy hřích nekoukat kolem sebe a nepomáhat.

Bára Nesvadbová je příkladem ženy, která, jak sama napsala, „byla rozmazlená puberťačka a o utrpení a beznaději nevěděla vůbec nic“, ale když vyzrála v dospělou a uvědomělou ženu, vrhla se na pomoc s nevídaným nadšením...

Momentálně spolupracuje s neziskovými organizacemi Etincelle´a Startujeme, které se zaměřují na podporu lidí s mentálním postižením. Dále podporuje sdružení Helppes, které pomáhá osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci a samostatnosti pomocí speciálně vycvičených psů. A také je dobrým andělem nadace Dobrý anděl, která pomáhá pravidelnými měsíčními finančními příspěvky rodinám s dětmi, kde otec, matka nebo některé z dětí trpí rakovinou, důsledkem čehož se rodina dostala do finanční nouze. A jak svou charitativní činnost vidí ona sama?

„S Etincelle, kterou založil můj bývalý spolužák z vysoké Jakub Knězů, jsem začala spolupracovat, až když mi zemřel táta. Do té doby mě žádná charitativní činnost ani nenapadla. Byla jsem hodně rozmazlená puberťačka, která nanejvýš četla prokleté básníky, ale o bolesti a utrpení jsem nevěděla vůbec nic. Etincelle se stará o domovy s mentálně handicapovanými klienty ve Středočeském kraji, snaží se je zaměstnávat, například v kavárně v Kladně, v pekárně, zlepšovat jejich ubytování pomocí chráněného bydlení a i život v ústavu. Každoročně pro ně pořádáme s Olgou Dvorak Harper´s Bazaar Charity. Většinou se za její výtěžek zaplatí nejméně dva byty, což je pro klienty nesmírný posun. Ono se pro dospěláky, kteří nejsou příslušníky té klasické většinové společnosti, nikdo moc nestará, rodiče jim zemřeli a jsou zcela odkázaní na ústavní péči. Dělám pro ně i Slet princezen u Inéz Cusumano na zámku ve Mcelích. Chodíme do cirkusu a vymýšlíme různé akce, například k mé knížce fejetonů Brusinky klienti šili brusinkové tašky, které se prodávaly na webu a i třeba v Pietro Filipi. Také jsem přemluvila české návrhářky, aby jim vytvořily trička, nebo pro ně pravidelně fotíme charitativní kalendáře, třeba s Ankou Kovačič nebo Petrem Weiglem. Každá podobná akce jim nejen přinese finance, ale hlavně je vtáhne do tzv. normálního života. Jestli něco podobného vůbec existuje…

Pro nadaci Helppes, kde vždy předávám každoročně jednoho pejska postiženému dítěti, jsem navrhla pouzdra pro tablety, která jsou právě teď v prodeji. Připravujeme animovaný film s Denisou Abrahamovou Grimmovou podle mé pohádkové knížky Garpískoviny. Projekt dělají všichni bez honoráře. I veškerý výtěžek z knížky jde helppesákům. Je to knížka o mém retrívrovi, takže pes psům.

Bára Nesvadbová s dcerou Bibianou

A Dobrý anděl, tak tady mě baví myšlenka přispět přímo konkrétnímu dítěti, moje dcera Bibiana jim dává půlku kapesného a o Vánocích se v redakci pravidelně skládáme. Poslední aktivitou je kluk Davídek, je mu osm, je po mozkové obrně a potřebuje rehabilitaci. Takže jsme uspořádali akci Pomáhejme pohybem a vybrali dost peněz. A důležitá otázka je asi, proč tomu věnuji tolik času… Přijde mi, že když už mám to štěstí, že mám zdravou a chytrou dceru a mámu, která je v pohodě, a že i já jsem zdravá přes veškeré vykouřené cigarety a vypité víno, že by byl hřích nekoukat kolem sebe a nepomáhat. To bych musela být úplně zabedněná a nevděčná pánubohu.”

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Kouřím a nechci. Zvládnu závislost?

ČTĚTE TAKÉ:
Šlápněte do pedálů! Na kole se nejefektivněji hubne!/b>

Doporučujeme

Články odjinud