Bill Gates financuje vývoj kondomů z grafenu. V čem budou lepší?

Bill Gates financuje vývoj kondomů z grafenu. V čem budou lepší?

Grafen je nejpevnější známý materiál na světě. Jedná se o formu uhlíku, jehož struktura je podobná grafitu. Jiná forma uhlíku – diamant – je zase nejtvrdším minerálem na světě. Nicméně grafen by mohl být materiálem pro revoluční nový druh kondomů. Ty by totiž při latexové pevnosti mohly být mnohonásobně tenčí. Na vývoji grafenových kondomů pracují vědci z Manchesteru, kteří teď získali grant od Billa Gatese.

Vědecký tým z University of Manchester získal grant ve výši 62 123 liber – asi dva miliony korun – z Nadace Billa a Melindy Gatesových. Finance mají využít na vývoj nového kompozitního nanomateriálu. Kompozitní přitom znamená, že výsledný materiál bude směsí dvou různých složek, v tomto případě grafenu a latexu.

Grafen je nejtenčí, nejpevnější a nejvodivější materiál, takže se využívá v nanotechnologiích pro mikročipy a v ultratenkých zařízeních. Andre Geim a Konstantnin Novoselov z University of Manchester izolovali grafen v roce 2004 a o šest let později za něj dostali Nobelovu cenu pro fyziku.

Kondom z grafenovo-latexového kompozitu má být mnohem tenčí, zvyšovat tak příjemné prožitky ze sexu, ale při své pevnosti být stále spolehlivou ochranou. Pokud bude kondom tenčí a příjemnější, bude ho odmítat také méně lidí.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud