Co vzkazují Eliška Kaplicky, Martina Formanová a Nora Fridrichová svým matkám? | Zdroj: Archiv a Profimedia.cz

Zdroj: Archiv a Profimedia.cz

Co vzkazují Eliška Kaplicky, Martina Formanová a Nora Fridrichová svým matkám?

Vztah s mámou je asi ten nejdůležitější na světě. Matka do velké míry může za to, co jsme, jací jsme a jak vnímáme život. Oslovili jsme několik žen, aby svým maminkám napsaly dopis. O tom, co mezi nimi možná nikdy nebylo řečeno a co nemá být zapomenuto.

Eliška Kaplicky Fuchsová , filmová producentka

Nikdy jsem ti neřekla, jak moc pro mě znamenáš. Neumím si představit, že tady někdy nebudeš. Moc mě zabolí, když to občas (jednou za měsíc) řekneš. Možná to říkáš proto, že nás na to chceš připravit. Nikdo smrt nechce, a přitom je to jediný, co má každý z nás jistý. Jsem moc šťastná, že spolu teď můžeme trávit tolik času společně s Johankou. Sobecky jsem si tě často brala od tvého manžela a jiných členů rodiny a cestovali jsme. Máme toho za ty čtyři roky Johanky už docela dost za sebou (Amerika, Francie, Itálie, Slovensko, Španělsko a Británie) a těším se na další destinace! Jsi rozená cestovatelka a moc mě těší dělat tě šťastnou, když můžu. Dokážeš se zorientovat a dokonce zadaptovat v jakémkoli místě na světě. Skoro z každého prostoru pro nás dokážeš udělat krásné místo na zemi. Pamatuji si, jak jsme si několikrát stěhovali v bytě pokoje a šoupali s nábytkem.

Tvoje empatie je tak přirozená… ráda bych do tebe taky tak viděla, ale obráceně to asi nefunguje tak dobře.

Klepněte pro větší obrázek

Sama objevuji skrze tebe a Johanku svoje dětství. Třeba ten obrázek ze spartakiády, který jsi mi před nedávnem našla a dala. Byl z první třídy a už se těším, jak mi za rok Johanka taky namaluje obrázek. Jsem moc ráda, že učíš Johanku stejné věci, co nás. Šití, vaření kaše, inventura sošek v tvé skříni atd. Děkuji ti za tu lásku, trpělivost a obětavost. Naučila jsi mě postarat se o úplně malé miminko. Byla jsi se mnou u porodu a to jsi říkala, že je to ta největší bolest v mém životě. Přišla pak jiná rána, ale s tou jsi ani ty neměla zkušenost. Byla jsi zase se mnou a za to ti děkuji. Zvládly jsme to! Jsi mi velkou oporou a také příkladem. Vím, že se zase zamiluji stejně jako ty několikrát v životě. Už taky od tebe vím, že to vždycky moc bolí, když se ten partner různými způsoby ztratí. Taky se na to nedá připravit. Vím, že budu mít další dítě, a vím, že to bude chvíli bolest, ale také velká láska na celý život. Mám dva strážné anděly nad sebou. Jeden je z nebe a ten druhý jsi ty. Dáváš mi sílu milovat život se vším všudy, co přináší, a já si ho užívám plnými doušky. Za to se ti dopředu i zpětně omlouvám, protože ty jsi samozřejmě první, ke komu přijdu vždycky plakat na rameno. Na druhou stranu, ty se jako první dozvíš všechny novinky, a tak můžeš jako generál rozdávat příkazy a být tažným motorem naší velké rodiny. Moc tě mám ráda a přeji ti hodně zdraví, štěstí a lásky k tvým narozeninám.

Tvoje Líza

Martina Formanová, spisovatelka

Klepněte pro větší obrázek

Milá Maru,

těším se, až zas přijedeš. Už jsem skvěle zvládla udělat kachnu se zelím i kuře na paprice, čili nikoli kvůli vaření. Taky jsem si udělala pořádek v botech a zorganizovala zavařovačky ve sklepě, tak ani s tím nepotřebuju pomoct. Kluci občas zůstávají večer doma sami; ohřejou si večeři, když tam nejsme. O rozvoz do sportů se případně dělím s Eddiem, v tom mi nechybíš.

Těším se, až se k nám zas vrátíš, protože mi chybíš a mám Tě ráda.

Tvoje Martina

Nora Fridrichová, moderátorka

Klepněte pro větší obrázek

Milá mami,

táhlo mi na deset. Byla jsem na víkend u babičky s dědou, když přijel táta a řekl mi, že jsi v nemocnici a ještě dlouho budeš. Víc mi toho nikdo moc nevysvětloval anebo spíš mám tuhle vzpomínku vytěsněnou. Ale prostě jsi najednou byla pryč. Pak si pamatuju, že jsme šli za Tebou na návštěvu a Ty jsi brečela a pak mě utěšovala, že určitě půjdeš brzo domů. Neměla jsem se zase tak špatně. Bydlela jsem u babičky s dědou, psem a kočkou a tenis jsem mohla hrát, kdykoli se mi zachtělo. Ale Ty jsi mi chyběla každý den. Domů ses (a já s Tebou) vrátila až za několik měsíců. Nebylo Ti tehdy ještě moc dobře, ale můj svět zase rychle naskočil do starých kolejí. A přestože se tahle situace v našem životě opakovala ještě několikrát, už nikdy nebyla tak těžká jako tenkrát. A proč to teď píšu? Už rok mám dceru. Jak důležitá jsem já pro ni, byla jsi Ty pro mě. Proto si moc si přeju, aby se jí nikdy tak nestýskalo. A že když už se to stane, máma se jí zase vrátí. Stejně jako ses vrátila Ty mně.

Čtěte také, co vzkazují svým matkám Olga Menzelová, Tereza Pergnerová a Natálie Kocábová.

Doporučujeme

Články odjinud