De Niro dostal doktorát. Přiznal, že nedodělal ani střední školu

De Niro dostal doktorát. Přiznal, že nedodělal ani střední školu

Jak tvrdí herec Robert De Niro (68), v životě mu pomohl fakt, že nedodělal střední školu. Přiznal to, když dostal čestný doktorát umění od Bates College v americkém státu Maine.

Jeho děkovný proslov byl podle listu Boston Herald tak vtipný, že se všichni přítomní, bez ohledu na formální povahu situace, smáli.

Herec na sebe opravdu prozradil mnohé: "V mnoha ohledech se mi vyplatilo, že jsem ze školy odešel předčasně. Ušetřil jsem skoro šest tisíc dolarů na školném a nákladech na život, které bych za čtyři roky na škole utratil. I tak si však připadám trochu pošetile: kdybych počkal a na střední školu nešel až teď, mohl jsem ušetřit skoro čtvrt milionu dolarů. Ale vyšlo to. Peníze jsem ušetřil. A titul jsem teď také dostal."

Robert De Niro na festivalu v Cannes

Herec rovněž nabádal přítomné, aby se řídili jeho příkladem. Jeho život prý až do chvíle, kdy se proslavil, nestál za nic: "Myslím, že toto je nejlepší rada, kterou zde dnes uslyšíte: staňte se filmovou hvězdou. Možná vás budou lákat jiná povolání, jiné zájmy, jiné závazky. Možná na vás budou naléhat, abyste se pokoušeli změnit svět, ale vy byste v sobě měli nalézt dost síly a odolat. Když jsem začínal, nebyl jsem filmovou hvězdou a bylo to dost děsné. Ale jakmile jsem se hvězdou stal, všechno se obrátilo k lepšímu."

Hollywoodský veterán zavzpomínal i na maminku: "Máma by byla moc ráda, kdyby viděla svého syna, který vypadl ze střední školy, jak tu stojí a dostává čestný doktorát. Ale ještě víc by ji potěšilo, kdyby to bylo z Harvardu."

Svůj proslov však "Zuřící býk" zakončil trochu vážněji míněnými radami: "Snažit se zlepšit společnost není klišé, je to záslužný cíl. Udělat správnou věc, to sice klišé je, ale co na tom? Také je to nesmírně záslužný cíl. Když jste hercem, musíte být věrni své postavě. A i když herci nejste, vždycky máte charakter a měli byste si ho uchovat."

ČTĚTE TAKÉ:
Liz Taylor měla dceru s tesařem, dala ji rodině v Irsku

ČTĚTE TAKÉ:
Bývalá prostituka Alison Carey se chce smířit se svou mladší sestrou Mariou Carey

Doporučujeme

Články odjinud