Gérard Depardieu opouští Francii kvůli vysokým daním

Gérard Depardieu opouští Francii kvůli vysokým daním

Herec Gérard Depardieu se hodlá vzdát francouzského občanství a stěhuje se oficiálně do Belgie. Reaguje tak na nové ekonomické opatření socialistické vlády z Paříže, která zvýšila daně pro bohaté, aby pomohla do státní pokladny získat více peněz.

Hvězda filmu Asterix a Obelix však více platit nehodlá, proto se rozhodla prodat dům v pařížské čtvrti Saint Germain a veškerý svůj majetek přesunout jen pár kilometrů za francouzské hranice do vesnice Nechin ve valonské části Belgie.

Jeho rozhodnutí rozhořčilo premiéra Ayraulta, jenž Gérardův postup v médiích odsoudil: „Že jde jen pár kilometrů za hranice, to mi přijde dost patetické. Být Francouzem znamená milovat svou zemi a pomáhat jí dostat se zpět na nohy.“

Třiašedesátiletý herec se však veřejnému pranýřování vysmál. „Patetický, vy jste řekl patetický? Jak je to patetické? Odcházím, protože věříte, že úspěch, tvoření, talent, všecko odlišné musí být trestáno sankcemi…,“ vzkázal Depardieu s tím, že na daních prý už zaplatil za svůj život více než 145 milionů eur – asi 3,66 miliardy korun.

„Náš domov už není stejný. Bohužel nemám důvod tady zůstávat. Budu nadále milovat vše francouzské a tento národ, k němuž chovám tolik citů… Kdo jste, abyste mě soudil, ptám se vás, pane Ayraulte, premiére pana Hollanda? Přes mé excesy, můj apetit a lásku k životu, zůstávám svobodný člověk,“ dodal Depardieu ve svém dopise médiím.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud