Herec Christian Bale je kritizován, pokusil se o setkání s čínským disidentem

Herec Christian Bale je kritizován, pokusil se o setkání s čínským disidentem

Anglický herec Christian Bale (37) se pokusil o setkání s čínským disidentem, který je v domácím vězení. Od úřadů se ale takřka okamžitě dozvěděl, že by se měl stydět, protože nebyl "do země pozván", aby se snažil vyvolávat rozpory.

Představitel Batmana ze dvou posledních filmů se minulý týden vypravil z Pekingu na osmihodinovou cestu autem. Jel navštívit Chena Guangchenga, nevidomého bojovníka za lidská práva.

Bale si k návštěvě přizval i tým reportérů ze CNN. Celou skupinu zastavili neuniformovaní policisté na kontrolním stanovišti poblíž vesnice Dongshigu. Nějakou dobu cizince vyslýchali a pak jim nařídili vrátit se do hlavního města. Potom celou skupinu ještě půl hodiny sledovali.

Bale svou motivaci k tomuto počinu vysvětlil podle agentury Orange News následovně: "Jediné, co jsem chtěl, bylo setkat se s tím mužem, potřást mu rukou a říci mu, pro kolik lidí je inspirací. Já nejsem žádný hrdina. Místní lidé, kteří se postaví úřadům, kteří navštěvují Chena a jeho rodinu a jsou kvůli tomu biti či zadržováni, ti jsou stateční, ty chci podpořit."

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liu Weimin herce kritizoval za nezdvořilost během návštěvy země. Na otázku, zda čínské vládě vadí negativní publicita, kterou incident vyvolal, odpověděl, že je to Bale, kdo by se měl stydět. Do země prý byl vpuštěn jen proto, aby propagoval svůj nový film The Flowers of War. Doslova pak mluvčí dodal:

"Nebyl pozván, aby si vymýšlel příběhy nebo natáčel film v nějaké vesnici. Myslím, že pokud si chce vymýšlet o Číně nějaké pohádky, nebude tu vítán."

Disident Chen se snažil bojovat proti státem nařizovaným sterilizacím a potratům. V domácím vězení je již 15 měsíců.



Zajímavé knižní tituly naleznete zde.

Doporučujeme

Články odjinud