Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Hollywoodská legenda a velvyslankyně v Československu Shirley Templová zemřela

Představitelka hlavní role v hollywoodském filmu Malá princezna z roku 1939 se padesát let po uvedení tohoto snímku do kin stala velvyslankyní USA v tehdejší Československé socialistické republice. Shirley Templeová vydržela v pražském úřadu do rozpadu federace roku 1993. Hollywoodská ikona a členka americké Republikánské strany zemřela 10. února 2014 ve věku nedožitých šestaosmdesáti let, které by oslavila v dubnu.

Podle vyjádření rodiny odešla přirozenou smrtí v pondělí 10. února v jedenáct hodin večer ve svém domě v kalifornském Woodside.

„Skláníme se před ní za její život plný pozoruhodných úspěchů v roli herečky, diplomatky a také především v roli naší milované matky, babičky, prababičky a zbožňované manželky během pětapadesáti let soužití s nebožtíkem a velmi postrádaným Charlesem Aldenem Blackem,“ uvedla rodina v úterý 11. února v rámci oficiálního prohlášení tisku.

Shirley byla dětskou hvězdou s dobrými pěveckými schopnostmi. Narodila se 23. dubna 1928 v kalifornské Santa Monice. Hrát začala ve třech letech, proslavila se rolí ve filmu Zářící oči. O rok později, v roce 1935, dostala ocenění Academy Juvenile Award a jako šestiletá byla vůbec nejmladší laureátkou této ceny. Miliony Američanů si ji budou pamatovat právě jako andělskou dívenku s prstýnky vlásků a sladkým úsměvem.

Přestože z Hollywoodu odešla už ve svých dvaadvaceti letech, stihla hrát ve třiačtyřiceti filmech. V roce 1999 ji Americký filmový institut v žebříčku padesáti největších filmových legend umístil na osmnáctou pozici.

Podle pamětníků Shirley v době ekonomické krize zachránila společnost 20th Century Fox před bankrotem. Sladký andílek s komediálním a pěveckým talentem přitáhl do kin strádající Američany.

V sedmnácti letech se Shirley provdala za Johna Agara, s nímž má dceru Lindu. V roce 1949 se ale rozvedli. O rok později si vzala Charlese Aldena Blacka, s nímž naopak vydržela úctyhodných pětapadesát let do jeho smrti v roce 2005. Má s ním syna Charlese a dceru Lori.

V polovině sedmdesátých let byla Templová velvyslankyní USA v Ghaně, v letech 1989 až 1993 byla velvyslankyní USA v ČSSR, ČSFR a ČR tak, jak se postupně naše republika měnila svůj status.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud