Jana Adamcová: Svoji dnešní postavu nemám zadarmo

Jana Adamcová: Svoji dnešní postavu nemám zadarmo

Proč známá moderátorka (41) během jídla nikdy nezvedá telefon a jaký sport u ní v posledních letech vede?

Na nabídku vrátit se po necelých čtyřech letech na mateřské a rodičovské dovolené na obrazovku kývla Jana bez velkého váhání. „Rozhodně se nebojím toho, že televize kvůli optice přidává deset kilo. Vždycky mi záleželo na tom, jak vypadám. Svoji dnešní postavu ale nemám zadarmo.

Už v dospívání jsem vyzkoušela stovky diet, a když jsem začala moderovat, udržovala jsem se jídlem každé dvě hodiny. Poslední jsem si dopřávala v pět odpoledne. Po druhém těhotenství jsem se radila s dietoložkou a ta mi doporučila hlídat si kalorie a zmenšit porce. Jenže jsem to vydržela jen chvíli.

Až herečka Tereza Kostková mi poradila, ať vyzkouším metodu, které se říká metabolic balance. Na základě vyšetření krve vám přesně vymezí potraviny, které jsou pro vás vhodné. Problém byl v tom, že se smí jíst pouze třikrát denně a mezi jídly je nezbytné mít pět hodin krutou pauzu. První týden jsem z toho byla tak nešťastná, že jsem to nevydržela a sabotovalo to.

Pak jsem se ale zařekla, zatnula zuby a od té doby se držím. Výsledky jsou fantastické a jsou na první pohled znát. Nejenže jsem zhubla, ale navíc se cítím dobře i po psychické stránce. Na každé jídlo se neskutečně těším a během něj nechci, aby na mě někdo mluvil, a ani nezvedám telefon. Zpočátku jsem trochu bojovala s mým mužem (režisér Jiří Adamec, pozn. redakce), který si o víkendu potrpí na společné rodinné stolování. Když mě ale okolí začalo chválit, jak mi to sluší, podpořil mě i on.

Můj muž je navíc známý tím, že skvěle vaří a baví ho to, takže je to on, kdo u nás vládne kuchyni. Před lety mě naučil jíst i řízek, který jsem jako malá moc nemusela. Když mi ho ale připravil ze šťavnatých kuřecích stehen, a ne z vepřového, zamilovala jsem se.

Na cestě ke spokojenosti s vlastní postavou se neobejdu ani bez sportu. Po mateřské jsem začala s pilates, protože jsem chtěla něco klidnějšího na rozjezd, a už jsem u něj zůstala. Od listopadu ale bojuji s velkými bolestmi zad kvůli vyhřezlé ploténce a dopracovala jsem se až k operaci. Určitou roli v mém problému hraje genetika, zároveň však tělo hlásí, že potřebuje opravu, už mu nestačí jen pořádně a pravidelně dobíjet baterky.“


VIP tip

Jak bojovat se stárnutím pleti: „Já s příznaky stárnutí v poslední době bojuji hlavně pomocí žehličky na obličej a můžu říct, že alespoň u mě to opravdu funguje. Je ale samozřejmě potřeba pravidelnost. Proto si obvykle jednou za dva až tři dny sednu večer k televizi a vyhlazuji."

Pitný režim: „Dávám přednost vodě z kohoutku. Naučila jsem se ji pít vlažnou, ale kvůli zdravotním problémům mi bylo doporučeno, abych ji nahradila teplou. Organismus se tak zbytečně nezatěžuje jejím zahříváním na teplotu těla a navíc se zbavuje škodlivin.“

Zdravá snídaně: „Jako první jídlo dne si už několik měsíců dávám žitný chléb, který si sama peču. Nejvíc mi chutná v kombinaci s avokádem. To si namažu na krajíc, navrch posolím a poleju opravdu kvalitním olivovým olejem.“

Doporučujeme

Články odjinud