Knihovnice versus sekretářka: V čem se liší Drahošová a Zemanová?

Knihovnice versus sekretářka: V čem se liší Drahošová a Zemanová?

Jak se říká, za každým mocným mužem stojí žena. Zraky českého národa se momentálně upírají hned ke dvěma, z nichž jedna se o víkendu stane první dámou České republiky. Bude to Eva Drahošová, nebo současná první dáma Ivana Zemanová?

Eva Drahošová (66)

Paní Drahošová svým vystupováním reprezentuje sympatickou inteligentní ženu z lidu. Určitá skupina se s ní může velmi lehce ztotožnit, možná i více než s jejím bezchybným a vždy správným manželem. Bývalá knihovnice, v současnosti v důchodu, má lehce nejisté vystupování a zatím se jí ne vždy daří dobře formulovat své myšlenky, pokud není na otázku předem připravena. Stejně tak si příliš nerozumí s mikrofonem, kdy prostoje mezi slovy vyplňuje začátečnickým „eeee“.

Právě tyto nedokonalosti ji však dělají blízkou obyčejnému člověku, který má pocit, že by si s ní mohl o čemkoliv popovídat. Fakt, že paní Drahošové pozornost příliš nesvědčí a pod tlakem se necítí jistá v kramflecích, není nic odsouzeníhodného, je to spíše něco, na čem by měla, v případě zvolení svého manžela, aktivně pracovat.

Vše o prezidentských volbách 2018 najdete zde

Názorově se Eva Drahošová drží linie svého muže, který má, bohužel pro něj, kandidaturu postavenou na až neuvěřitelně bezchybném obrazu sebe sama. A uvěřitelnost je právě to, o co v podobných kampaních jde. Pokud se stane Eva Drahošová první dámou, bude to právě ona, kdo dokáže Hrad přiblížit lidu.

Více si o Evě Drahošové přečtěte v následujícím článku. Prohlédněte si ji tam i na fotkách:

Pokračování 2 / 3

Ivana Zemanová (52)

Ivana Zemanová se role první dámy České republiky ujala 8. března 2013. A média ani lid ji nešetřily. Po odchodu Miloše Zemana z postu předsedy vlády ČR do penze začali žít Zemanovi odděleně. On odjel na svou milovanou Vysočinu, konkrétně do Nového Veselí, a Ivana Zemanová s dcerou zůstala v panelovém bytě v pražských Stodůlkách.

Po letech v klidu a ústraní byla samozřejmě zaskočena informací o tom, že se má všeho vzdát, sestěhovat se se svým mužem na Hrad a zastávat funkci první dámy. Ačkoliv to nemůže říct nahlas, Ivana Zemanová o funkci první dámy nikdy příliš nestála.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Pokud si vzpomenete, tak druhé kolo prezidentských voleb provázely spekulace o tzv. první slečně, kterou se měla stát dcera prezidentského páru Kateřina Zemanová. Ostatně nebylo by to poprvé, připomeňme například Emila Háchu, za jehož úřadování zastávala roli první dámy jeho dcera Milada Rádlová Háchová. Stejně tak Masaryk si po smrti manželky Charlotty vzal k ruce dceru Alici.

Spekulace se nakonec nepotvrdily, Kateřina odjela studovat do zahraničí, svou roli v tom hrálo i několik skandálů, které v souvislosti s ní proběhly českými médii. A Ivana Zemanová se musela zhostit reprezentativní role v čele naší země. Celé volební období poctivě plní veškeré své povinnosti, věnuje se charitě, navštěvuje nemocnice, rozsvěcuje vánoční strom na Staroměstském náměstí…

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Do státnických věcí se neplete, velká prohlášení nevydává. Bývá kritizována za volbu oblečení, ale i to se s přicházejícími zkušenostmi výrazně zlepšuje. Ivana Zemanová je zkrátka bezproblémová, téměř neviditelná první dáma. A neviditelnost nemusí být vždy na škodu.

Více si o Ivaně Zemanové přečtěte v následujícím článku. Prohlédněte si ji tam i na fotkách:

Pokračování 3 / 3

Další ženy prezidentských kandidátů

Třetí skončil Pavel Fischer , jehož v kampani celou dobu podporovala žena Klára. Zprvu nebyla moc vidět, poslední dny a týdny ho všude doprovázela, což pro ni bylo neobvyklé. V době, kdy byl velvyslancem v Paříži, proslula coby paní Colombová – vědělo se o ní, že existuje, ale vidět se nenechávala, svého muže doprovázela jen výjimečně. Nejen kvůli tomu, že o popularitu nestála, ale také kvůli péči o děti, z nichž jedno bylo těžce postižené.

Překvapením se stal výsledek Marka Hilšera , nejmladšího z kandidátů s nejmenší kampaní – přesto skončil pátý z devíti. Sympatie mu získávala i choť Monika, která pracuje jako anestezioložka a působí také jako lékařka záchranné služby. Je jí teprve osmadvacet a mezi ostatními potenciálními prvními dámami vynikala například neformálním stylem oblékání.

A jak si vedly další manželky kandidátů, jako například Lucie Talmanová, partnerka Mirka Topolánka, a Michaela Horáčková Hořejší? Čtěte pokračování článku o manželkách prezidentských kandinátů na stránkách Reflex.cz ZDE.

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtěte na Reflex.cz

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Doporučujeme

Články odjinud