Lída Baarová byla velmi krásná Foto: Profimedia

Lída Baarová byla velmi krásná Foto: Profimedia

Jejímu kouzlu podléhaly davy mužů Foto: Profimedia
Lída Baarová svoji krásu zaprodala Foto: Profimedia
Lída Baarová měla pletky s Goebbelsem Foto: Profimedia
Lída Baarová byla hvězdou i za hranicemi Česka Foto: Profimedia
14
Fotogalerie

Herečka Lída Baarová: Žena na prahu Hollywoodu, kterou zničila vlastní krása

Díky své mimořádné kráse a hereckému talentu mohla Lída Baarová dobýt Hollywood. Bohužel udělala jednu zásadní chybu: Zamilovala se do nesprávného muže a za krátkou dobu nenavratitelně zničila svoji pověst i rodinu… Jaký byl osud slavné prvorepublikové herečky?

Ze studentky hvězdou

Narodila se v roce 1914 v rodině pražského úředníka Karla Babky a operní pěvkyně Ludmily Babkové, rozené Starostové. V roce 1924 začala studovat gymnázium a posléze přešla na konzervatoř. V sedmnácti letech natočila svůj první film Kariéra Pavla Čamrdy. Kvůli tomu sice musela opustit konzervatoř (studenti měli zakázáno hrát ve filmech), ale stala se hvězdou. Od té doby už vystupovala pouze pod pseudonymem Lída Baarová, její původní jméno byla Ludmila. 

Mezi lety 1931 až 1941 natočila neuvěřitelných jednatřicet filmů a až na výjimky byly všechny kasovními trháky. Jméno Baarová se stalo synonymem úspěchu. Měla nespočet nápadníků, kterým uhranula její dokonalá tvář a tajemné charisma.

Jak se točil film o Lídě Baarové? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Tváří v tvář třetí říši

Krása české divy zamotala hlavu i druhému muži třetí říše, ministru propagandy Josephu Goebbelsovi. Goebbels byl sice pověstný svými milostnými aférkami, ale do Baarové se zamiloval opravdu upřímně a vášnivě. Chtěl opustit ženu, a dokonce rezignovat na svou funkci. Baarová dostala nabídku z Hollywoodu, ale nepřijala ji, údajně kvůli Goebbelsovi.

Magda Goebbelsová však intervenovala u Hitlera, aby promluvil jejímu manželovi do duše a rozvod zakázal. Hitler Goebbelsovu rezignaci nepřijal, pohrozil mu a nařídil, že se musí Baarové vzdát. Goebbelsovi nezbylo nic jiného než poslechnout. Baarová odešla v roce 1941 do Itálie, kde natočila dalších 23 filmů. Koncem války se vrátila do Prahy.

Pokračování 3 / 4

Konec filmové slávy

Po válce byla obviněna z kolaborace, podobně jako například její přítelkyně Adina Mandlová, která měla údajný poměr s německým státním ministrem K. H. Frankem – v tomto případě to však pravda nebyla.

Při výsleších Baarová svůj poměr s Goebbelsem prvně popírala, pak ale vše přiznala. Tvrdila, že ho skutečně milovala. Po propuštění z vězení v roce 1947 se provdala za loutkáře Jana Kopeckého, potomka slavné loutkářské rodiny Kopeckých a synovce komunistického ministra informací Václava Kopeckého. Se svým mužem objížděla Československo a hrála loutkové divadlo. Se slávou filmové hvězdy byl navždy konec.

Pokračování 4 / 4

Krutý rodinný osud

V roce 1948 emigrovala do Rakouska, kde se podruhé provdala, tentokrát za lékaře Kurta Lundwalla. I v Rakousku se snažila prosadit u filmu, ale vzhledem k její minulosti se to už nikdy nepodařilo. Deprese a životní neúspěch utápěla čím dál častěji v alkoholu. Zemřela v osamění a zapomenutá v roce 2000.

Stín zlého osudu dopadl i na rodinu Lídy Baarové. Její matka neunesla tíhu okolností a tlak, který byl na ni kvůli prohřeškům dcery vyvíjen. Zemřela na následky infarktu během policejního výslechu v roce 1945. Lídina sestra Zorka, také nadějná herečka, o rok později spáchala sebevraždu.

Prohlédněte si galerii a připomeňte si, jak šel čas s herečkou, o které by se bez nadsázky dalo říci, že její krása byla smrtící.

Doporučujeme

Články odjinud