5
Fotogalerie

Marta Kubišová slaví 70. narozeniny

Jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček Marta Kubišová oslaví zítra 1. listopadu své životní jubileum. Jaké oslavy plánuje a jaký dárek by ji udělal největší radost? To a mnohem víc se dočtete v našem rozhovoru...

Jak se cítíte při svém životním jubileu?

Abych se přiznala, tak já tomu pořád ještě nevěřím, že jsem se dožila tak vysokého věku.

Když se podíváte zpět, je něco, co byste udělala zásadně jinak?

Obávám se, že bych se vždycky zachovala stejně…

Kdy jste byla ve svém životě nejšťastnější?

Když se mi narodila dcera Kačenka. Jinak moc ráda vzpomínám na své dětství. Každé prázdniny a během všech svátků jsem byla i s bratrem Honzou v Českých Budějovicích u babičky a u dědečka.

S malou dcerou Kačenkou na chalupě na Vysočině

Máte vůbec ráda oslavu narozenin?

Ne, nejsem zrovna „slavící typ“. Pokud bych měla možnost to oslavit po svém, tak bych se spokojila s rodinou a s nejbližšími přáteli v některé z mých oblíbených hospůdek.

Jak vlastně plánujete oslavit ty letošní-jubilejní narozeniny? Těšíte se nebo jste nervózní?

V Divadle Ungelt mě na konci října čekají dva Narozeninové recitály, při nichž si zazpívám jak s kapelou Petra Maláska, tak i s kapelou Karla Štolby, na to se moc těším. Jinak letos slavím vlastně už od léta, poslední týden v srpnu jsem měla na Letní scéně Divadla Ungelt sérii recitálů, kam jsem si každý večer jako hosta pozvala někoho z mých milých přátel a kolegů z branže. A vypadá to, že budu slavit ještě celý listopad, možná až do Vánoc.

Kdo a co nebude určitě na vaší oslavě chybět?

Dcera Káťa a kvalitní jídlo, protože my dvě jsme gurmánky.

Jaký dárek byste si přála ze všeho nejvíc?

Přeji si hlavně zdraví, abych vydržela v dohledné době to „totální nasazení“.

Dcera Kateřina (33) zdědila po mámě velkou lásku ke zvířatům. Své mámě je stále nablízku. Dokonce i pracovně - je její manažerkou.

Co vaše dcera Kateřina – čím ona by vám udělala největší radost?

No, největší radost by mi samozřejmě udělala miminkem, ale asi bych teď nebyla ideální babičkou, vzhledem ke svým pracovním závazkům.

Jaký s ní máte vztah?

Řekla bych, že jsme víc kamarádky než matka s dcerou.

Neradí vám dcera, ať si ještě najdete partnera?

Říká sice, že „Láska kvete v každém věku“, ale já si to nemyslím. Dvě manželství mi úplně stačila.

Jaké plány, cíle a sny ještě toužíte zrealizovat?

Chtěla bych napsat knihu. Vyšlo o mně už několik knih, které čerpaly z mých rozhovorů v médiích, ale zatím mi v nich vždycky chyběl ten subjektivní pohled.

Se svými dvěma pejsky, Bijou a Ganietkou

O Martě Kubišové:

Narodila se 1.listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Tatínek byl lékař – internista. Maminka byla dlouhá léta v domácnosti a o mnoho let později prodávala desky v prodejně Supraphonu v Celetné ulici v Praze. V roce 1952 se rodina přestěhovala do Poděbrad, kde vystudovala gymnázium. Po maturitě pracovala v poděbradských sklárnách. A právě v této době začala její první koncertní vystoupení. Vedoucí ve sklárně ji navrhl, aby dala výpověď a snažila se prosadit v muzice. Koncertovala přes Pardubice a Plzeň až do Prahy.

V roce 1964 se ocitla v pražském Divadle Rokoko. Natočila zde první ze svých hitů, mezi něž patřil například duet s Waldemarem Matuškou "Víc nechtěl by snad ani d´Artagnan" nebo píseň "Loudá se půlměsíc". O rok později se poprvé setkala s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, s nimiž založila legendární trio Golden Kids.

Nejzásadnějším rokem byl pro ni rok 1968, kdy se po okupaci vojsky Varšavské smlouvy 21.srpna stala píseň Modlitba pro Martu doslova národním protestsongem. Kvůli tomu následoval striktní zákaz činnosti a také rozpad "Zlatých kůzlat".

Boj s totalitním režimem pokračoval. Zpěvačka byla jednou z prvních, kdo podepsal Chartu 77. O dva roky později se jí narodila dcera Kateřina. Poprvé po době nucené odmlky se v pozici zpěvačky před davy lidí objevila 21.listopadu 1989 na Václavském náměstí. Z balkonu Melantrichu tehdy zazpívala, po boku kamaráda Václava Havla, Modlitbu pro Martu a hymnu.

Od té doby se začala opět věnovat dřívější profesi. Natočila spoustu nových alb a pravidelně uvádí své recitály v pražském Divadle Ungelt.

K dalším aktivitám Marty Kubišové patří Adventní koncerty a pořad na pomoc zvířatům "Chcete mě?".

Bližší informace o Martě Kubišové, jejím životě i tvorbě naleznete na www.martakubisova.cz

Zdroj: http://www.fdb.cz

Doporučujeme

Články odjinud