Matkou až po 35. roce věku! 15 celebrit, které se rozhodly pro pozdní mateřství! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Matkou až po 35. roce věku! 15 celebrit, které se rozhodly pro pozdní mateřství!

Mnoho žen v dnešní době odkládá narození prvního dítěte až do věku po třicítce. Ale je otěhotnět a porodit prvního potomka až v těchto letech vůbec zdravé? Které celebrity se rozhodly mít děti až po svých 35. narozeninách a vyšlo jim to?

Podle sociologů z Texaské univerzity v Austinu to, co mnozí z nás dnes považují za pozdní mateřství, je ve skutečnosti ideální věk! Jiný pohled na věc mají psychologové, porodníci, lékaři nejrůznějších odborností, jiný ženy různých profesí a jiný také jejich partneři a celé široké příbuzenstvo, avšak doba, kdy se žena po třicítce pokládala za pozdní rodičku a její těhotenství automaticky za rizikové, je zřejmě nenávratně pryč.

Magická číslice pro věk šťastné prvorodičky je podle sociologů prý 34. Právě v tomto věku dosahuje většina žen ideální rovnováhy mezi dobrým zdravotním stavem a materiálním zabezpečením. Pro mladší ženy je totiž ještě obtížné správně skloubit mateřství a kariéru, což se může projevit nejen materiálním nedostatkem, ale v důsledku i zdravotními problémy matky a jejího dítěte. V pozdějším věku už ale není tak snadné počít dítě přirozenou cestou.

Mariah Carey

V roce 2011 bylo Mariah 41 let a porodila dvojčata Moroccan a Monroe. Poté se v jednom z rozhovorů svěřila, že již několik let předtím bohužel potratila a tak docházela pravidelně na akupunturu cíleně zvyšující úspěšnost otěhotnění a k dalšímu pokusu o otěhotnění využila centra asistované reprodukce a možnosti umělého oplodnění.

Veronika Žilková-Stropnická

Populární herečka se stala ve 45 letech matkou již po páté. Syn Melichar se však narodil s vrozenou vadou a po půl roce zemřel. Má také dvě osvojené děti a další tři "získala" díky manželství s Martinem Stropnickým. Jak potvrdila nejstarší dcera Agáta, Veronika péči o děti rozhodně nijak neflákala: „Nechápu, jak to dělala, ale vždycky, když uložila menší děti, strávila ještě aspoň hodinu s každým z nás starších zvlášť. Myslím, že neměla ani minutu sama pro sebe!“ Obdivuhodné!

Gwen Stefani

V roce 2006 bylo Gwen 36 let a potvrdila své první těhotenství přímo na koncertě, kde zakřičela do mikrofonu všem fanouškům radostnou zprávu: "Chci, abyste zpívali tak nahlas, aby to slyšelo i moje miminko!" Její syn Kingston se narodil o několik měsíců později. Druhorozený syn Zuma přišel na svět od dva roky poté, kdy bylo zpěvačce už 38 let. Poté přišlo další překvapení, které už nikdo nečekal! Loni ve 44 letech porodila Gwen svého třetího syna - Apolla Bowieho!

Bára Basiková

Ve svých 46 letech porodila slavná česká zpěvačka císařským řezem své třetí dítě, Theodora. I když v očích značné části veřejnosti byl nápad pořídit si potomka v pokročilém věku čirým bláznovstvím, zpěvačka na řeči nedala a šla si za svým snem! Dvojčata Anna a Marie přišla na svět už v roce 1992.

Eva Mendes

Eva otěhotněla ve svých 40 letech a minulý rok v září porodila krásnou zdravou dcerku Esmeraldu Amadu. Tatínkovi Esmeraldy, herci Ryanu Goslingovi je 33 let.

Drew Barrymore

Svou první dcerku Olive přivítala Drew Barrymore na svět v roce, kdy oslavila 37. narozeniny. V dubnu minulého roku rátce po jejích 39. narozeninách porodila své druhé dítě, dcerku Frankie.

Dagmar Pecková

Světoznámá mezzosopranistka ve 40 letech porodila holčičku Dorotheu, jejímž otcem je německý hudebník Klaus Schiesser. Z předešlého vztahu má Pecková syna Theodora, jehož otcem je violoncellista Aleš Kaspřík.

Tina Fey & Amy Poehler

Známé americké komičky a nejlepší přítelkyně se také rozhodly pro pozdní mateřství. Amy přivítala na svět svého prvního syna Archibalda v roce 2008, kdy jí bylo 37 let. Druhý syn Abel James se narodil v roce 2010. Tina porodila své prvorozené dítě - dcerku Alici ve 35 letech a před třemi lety, v roce 2011, kdy oslavila své 41. narozeniny přišla na svět její druhá dcerka Penelope!

Halle Berry

Ve 41 letech porodila své první dítě, dceru Nahlu i herečka Hale Berry. Dokonce ve 46 letech v roce 2013 pak porodila syna jménem Maceo. Jak prožívala své pozdní mateřství? "Cítila jsem se skvěle. Měla jsem navzdory očekávání spoustu energie, byla jsem šťastná a bylo mi dobře, prozradila v rozhovoru krátce po porodu.

Rachel Zoe

Slavná stylistka Rachel Zoe oznámila své první těhotenství ve svých 39 letech. Ve 40 porodila syna Skylera a ve 42 letech druhého syna Kaiuse.

Celine Dion

Ve 42 letech rodila po šesti pokusech umělého oplodnění i slavná zpěvačka Celine Dion a to rovnou dvojčata, Nelsona a Eddyho! První syn se jí předtím narodil v jejích 30 letech a dostal jméno René-Charles. Celine se svěřila: "Opravdu moc jsem chtěla další dítě, nebo děti a zároveň jsem se snažila nemyslet na to, že by to nemuselo vyjít. Uklidňovala jsem setím, že už jedno krásné zdravé dítě mám. Nakonec to ale vyšlo a já jsem byla v tu chvíli nejšťastnější v celém svém životě!"

Julianne Moore

Krásná herečka má dvě děti, syna Caleba a dceru Liv. Ta se jí narodila, když jí bylo 41 let.

Susan Sarondon

Herečka má tři děti, přičemž dvě porodila až po čtyřicítce. První ve 43 letech, druhé ve 49 letech.

Marcia Cross

Herečka známá ze seriálu Zoufalé manželky porodila holky-dvojčata ve svých 44 letech. Bere to jako zázrak a říká, že ve čtyřiceti už by žena neměla nad otěhotněním ani přemýšlet.

Meryl Streep

Hollywoodská hvězda o svém soukromí moc nemluví, ale ví se, že svého čtvrtého potomka čekala, když jí bylo 41 let.

Rozhodla jste se také z nějakého důvodu pro dítě v pozdním věku? Či máte ve svém okolí někoho takového? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Doporučujeme

Články odjinud