Olivia Wilde: Ultraštíhlou postavu ocení jen ženy

Olivia Wilde: Ultraštíhlou postavu ocení jen ženy

Sympatická herečka je známá hlavně díky roli v D r. Housovi. V příštím roce byste ji měli vidět v dalších osmi filmech. Jak si při tomto vražedném pracovním tempu udržuje postavu?

Krásná Olivia Wilde byla doslova stvořena pro showbyznys. Vyrůstala ve Washingtonu v prominentní bohémské rodině novinářů a scenáristů, v jejichž domově se pravidelně scházely přední světové osobnosti z politického i kulturního života.

Bývaly to večírky tak divoké, že jednou malou Olivii musel zahnat do postele i sám Mick Jagger. Sedmadvacetiletá kráska se ve skutečnosti jmenuje Olivia Cockburn a herecký pseudonym si zvolila podle svého nejoblíbenějšího spisovatele Oscara Wilda.

To jen dokazuje, že její výbava nesestává jenom z krásné tváře a perfektní postavy. Ač si ji většina diváků zatím spojuje hlavně s rolí tajemné doktorky Remy „Thirteen“ Hadleyové ze seriálu Dr. House, právě v letošním roce se odehrává i její velikánský útok na stříbrné plátno, který vše nejspíš radikálně změní.

Letos jste natočila již čtyři filmy. To je velice slušná produktivita…

Obávám se, že ke konci roku už mě všichni budou mít plné zuby. A to netuší, že v příštím roce točím další čtyři filmy.

Jaké to pro vás je, najednou hrát ve vysokorozpočtových filmech?

Mít možnost představit se v tolika odlišných postavách, to je přece sen každého herce. Je to neskutečný luxus! Jen co jsem dodělala film Kovbojové a vetřelci, hned se návazně začal natáčet snímek The Change-Up (tato komedie se v českých kinech neobjeví, pozn. red.). Chodila jsem po westernovém městečku a všem ze štábu ukazovala scénář ke svému dalšímu filmu. Náramně jsem se u něj bavila a chtěla slyšet názor ostatních. Nebyla jsem si jistá, jestli další natáčení v tak krátké době zvládnu. Ale všichni mi říkali: „Když tě to baví, tak do toho musíš jít.“ Takové příležitosti třeba už nikdy mít nebudu.

Ve filmu jde o záměnu těl. Také byste někdy chtěla být někým úplně jiným?

Samozřejmě. O tom občas asi sní každý. Právě to je jeden z důvodů, proč se věnuji herectví. Jednu chvíli můžete být doktorkou, pak kovbojem nebo odbornicí na počítače. Mám neuvěřitelné štěstí. Takže pokaždé, když zatoužím být někým jiným, uvědomím si, jaký mám úžasný život. I když letos měl i své stinné stránky.

Rozvedla jste se, že?

Těch sedm společných let nejde jen tak hodit za hlavu. Prožili jsme s manželem úžasné věci.

Prý jste jeden čas bydleli v autobuse?

Nejenom bydleli, my jsme se v něm dokonce i vzali! Seznámili jsme se na hudebním festivalu a pak několik měsíců společně bydleli v autobuse. To jsou životní zážitky, na které se nedá jen tak zapomenout. Ale už jsem se z toho dostala. Naordinovala jsem si léčbu jídlem. Sice se momentálně nevejdu do svých oblíbených kalhot, ale pořád lepší, než kdybych si naordinovala kokain nebo něco takového, že? Už jsem zjistila, že být sama v Hollywoodu je občas nesnesitelné. Jste pod neustálým drobnohledem fotografů. Jednou si s někým vyjdete na večeři a už o vás píšou bludy. Přítomnost paparazziů dokáže každý začínající vztah bezpečně zadupat do země.

K vaší váze – nezdá se, že byste přibrala…

Nemám problém nadbytečná kila rychle shodit. Ale jídlo je mojí největší vášní. S bývalým manželem, který je Ital, jsme věčně pořádali soutěže, kdo z nás umí lepší těstoviny. Jednou v Austrálii jsem se dokonce účastnila soutěže, kdo sní víc palačinek. Během dvaceti minut jsem jich spořádala třiatřicet a vyhrála. Ti ohromní chlápci, kteří se mnou soutěžili, mysleli, že jsem podváděla. Ale není to pravda! Myslím, že ultraštíhlou postavu ocení jenom ženy.

Proč myslíte?

Vloni jsme byli s bývalým manželem na dovolené v Thajsku a dostala jsem tam horečku dengue. Bylo to příšerné, zhubla jsem nějaká kila a vypadala strašně hubeně. Všichni muži, kteří nějak figurují v mém životě, se o mě báli. Ale ženské mně naopak blahopřály. Dokonce tomu s nadsázkou říkaly „dieta dengue“.

Jak se přebytečných kil zbavujete?

Vzhledem k tomu, že si k snídani s oblibou dávám tři palačinky, tak samozřejmě musím trošku sportovat. Přiznávám se, že i když bydlím kousek od pláže, docházím spíš do nedalekého fitka. Baví mě se přemlouvat, protože se mi většinou nechce, ale když nakonec jdu, mám radost. Taky občas zajdu na karate, které dělám už odmala, nebo vezmu svého pejska na trek.

Co vás přitahuje na mužích?

Mám ráda nedbalou eleganci, až ošuntělost. Když jsem poznala svého muže, měl rozcuchané vlasy a vylezl ze svého starého forda jenom v trenýrkách a žabkách. Vypadal strašně sexy. Neměla jsem vůbec tušení, že pochází ze staré italské šlechtické rodiny. Kamarádky mi říkaly – takhle že vypadá princ? Všechny mé kamarádky jsou úplně vyřízené z Jamese Franka. Pamatuju na první setkání s ním – byl zarostlý a celý umaštěný. Říkala jsem si – je vážně dobrý!

Máte nějaký tajný tip na to, jak vypadat pěkně?

Nebojte se make-upu. Pokaždé, když se mi na tváři udělá akné, hned zakrývám, co se dá. A až si budete vybírat šaty, pak jedině takové, ve kterých můžete jít na toaletu. Na předávání Emmy jsem se oblékla do tak těsných šatů, že když jsem si musela odskočit, nešlo se do nich narvat nazpátek. Trvalo to snad hodinu. Vypadalo to, že ženy, které čekaly venku, mě snad zaškrtí.

Na váš vzhled se upírá neustálá pozornost – je to náročné?

Samozřejmě. Je to divné. Na krásu má každý navíc svůj vlastní názor. Někdo o tom, jak vypadáte, mluví v superlativech. Druhému se nelíbíte. Určitě by mě víc těšilo, kdyby se novináři věnovali také mému herectví. Ráda bych se totiž tomuto povolání věnovala až do své smrti.

Oba vaši rodiče jsou uznávaní političtí komentátoři. Netoužila jste jít v jejich stopách?

Odjakživa se mi líbilo, jak cestovali po světě. Cestují dodnes – máma se nedávno vrátila z Jemenu, kde natáčela televizní reportáž. Když se setkáme, tak dělají, že má práce je daleko zajímavější než ta jejich. Jako by válčení s mimozemšťany na plátně bylo více vzrušující než reportáž z Blízkého východu! Ale jít v jejich stopách jsem nikdy nechtěla.

Když jste byla malá, mluvilo se u vás hodně o politice?

Takřka pořád. Rodiče pořádali politické debaty, které se později zvrhly v bujaré večírky. Běžně se u nás střídali diplomaté, politici, ale třeba i herci. Když mi bylo asi třináct, rodiče nás se sestrou poprvé vzali do Los Angeles. Klima, vysoké palmy a uvolněná atmosféra nás okouzlily. Navíc jsme se setkali s Georgem Clooneym. Byla jsem v sedmém nebi, ale George po celou dobu s rodiči rozebíral politickou situaci. Pochopila jsem, že lidé jako George nejsou jenom herci, a to je dělá tak jedinečnými. Koukala jsem na ně jako na lidi, kterých je nutno si cenit pro jejich hodnoty a inteligenci – a ne kvůli slávě. Od mládí mám zkrátka zakódováno, že být celebritou vůbec nic neznamená.

Když jste vyrazila po ničivém zemětřesení na Haiti, nikoho to ani nepřekvapilo…

Zjistila jsem tam, že nebezpečná místa mě přitahují. Mámě jsem odtamtud každý den posílala e-maily a podrobně jí líčila, co dělám. Třeba: „Dneska jsme se ocitli na demostraci, pak se začalo střílet a pak jsme navštívili márnici...“ Každá máma by se asi zděsila, ale ta moje prosila, ať jí pošlu další podrobnosti. Byla to neuvěřitelná zkušenost.

Letos jste natočila film Kovbojové a vetřelci, vloni to byl Tron – považujete se za fanynku science fiction?

Jako malé holky jsme se sestrou pravidelně koukaly na Star Trek. Bylo tam několik silných ženských postav. Nejvíc se nám líbila kapitánka Janeway. Marně jsme se snažily napodobit ten její hlas. Ale jinak první dámou sci-fi je pro mě určitě Sigourney Weaver.

Díky svému obleku v Tronu jste nyní hvězdou všech počítačových „nerdů“...

Nedovedete si představit to úsilí, které jsem musela vynaložit, abych se do něj vtěsnala. Rozhodně to není oblek pro striptérku, protože než by se celá svlékla, trvalo by to tři hodiny. Ale potěšilo mě, když jsem letos na Halloweenu viděla jednu dívku, která měla ten oblek na sobě. Přesně o tom jsme při natáčení snili!

Musela jste na tuto roli hodně cvičit?

Nikomu bych to nepřála. Dotáčela jsem díly do House, takže jsem vstávala v pět ráno a mazala do tělocvičny. Tam jsem tři hodiny posilovala a učila se různým druhům bojového umění. Fyzicky se mé tělo naprosto změnilo. Nikdy předtím jsem v takové kondici nebyla. A nikdy už nejspíš nebudu. Nemohla jsem se dočkat, až dotočíme, abych se konečně pořádně najedla.

Tron odstartoval vaši hollywoodskou dráhu. Jak se vám spolupracovalo s Jeffem Bridgesem?

Je perfektní. Jeff je prostě Dude Lebowski (jeho slavná postava z filmu Big Lebowski, pozn. red.). Vyzařuje takový vnitřní klid, je radost s ním spolupracovat. Jakmile je na scéně Jeff Bridges, víte, že k žádnému problému nemůže dojít. To je prostě jeho dar.

Tron je přepracováním původní videohry. Také hrajete?

Sorry, ale musím vás zklamat. Sice jsem zkoušela hrát Trona, ale jediná hra, která mě opravdu kdy bavila, je hon na kachny Duck Hunt. Občas si také zahraju karty.

Vaším nejdůležitějším hereckým partnerem je už několik let Hugh Laurie – Dr. House…

Dr. House je důležitou kapitolou v mé kariéře a nejspíš ji bude navždycky ovlivňovat. Pracovat s Hughem, ale i s celým týmem, je pro mě nezapomenutelný zážitek. (V seriálu se minulý rok objevila po pěti letech naposledy, pozn. red.) Hugh je pro mě nejvíc „cool“ chlápek na světě. Je zábavný, navíc je ohromně chytrý. Ze začátku jsem se ho trochu bála a při natáčení společných scén jsem se snažila mu to nezkazit. Ale ukázalo se, že je to strašně pohodový člověk a několikrát mě během načení podržel. Třeba jsem něco zkazila a štáb už začal být nervózní, ale Hugh se přede všechny postavil a elegantně vysvětlil, že to zkusíme ještě jednou.

Seznam herců, se kterými jste spolupracovala, připomíná žebříček nejvíc sexy mužů planety…

Není to špatné, že? Měla jsem štěstí, že se spolupracovníky se mi podařilo vždy vytvořit tu správnou energii. Dokonce mě i bavilo předstírat, že se líbáme. Když tak dlouho předstíráte, tak jednou už musíte konečně narazit na toho pravého, ne?

V následujících dvou letech chystáte osm filmů. Jak to chcete zvládnout?

Kromě toho se vracím na Haiti, kde budeme točit dokument, a chtěla bych i trochu cestovat. Ale nedávno jsem si koupila v Los Angeles nový dům, tak se budu muset věnovat i nějakému tomu zařizování. A to si určitě užiju. Prozatím jsem si tam nastěhovala své dvě nejlepší kamarádky.

VIZITKA

Olivia Jane Cockburn se narodila 10. března 1984 v New Yorku. Přestože celé dětství vyrůstala ve Washingtonu, po otci získala také irské občanství. Dospívala sice v novinářské rodině, ale již od svého dětství tvrdila, že se stane herečkou a nebude pokračovat v rodinné tradici. Kromě herectví se nevyhýbá ani modelingu. Díky své kráse a štíhlé postavě je mnoha lifestylovými magazíny řazena každoročně mezi nejkrásnější ženy světa. V roce 2003 se provdala za amerického filmaře a hudebníka Taa Ruspoliho, ale bohužel se manželství loni v září rozpadlo. Od té doby se čile spekuluje s kým vlastně chodí. Ve výčtu jejích partnerů nechybí herci Justin Timberlake, Ryan Gosling nebo Ryan Reynolds. Pravdu ale zná jen samotná Olivia.

ČTĚTE TAKÉ:
Dagmar Pecková (50): Při hubnutí se mi osvědčily bílkovinné šejky

ČTĚTE TAKÉ:
Marta Jandová: Šest kilo musí dolů!

Doporučujeme

Články odjinud