Maminka.czZdraví

Pavlína Němcová: Kvůli synovi jsem odmítala i lukrativní zakázky

Iva Endrychová 5.  10.  2015
Časopis Moje psychologie je opět partnerem projektu Lavičky sdružení Mamma HELP na podporu žen, které bojují s rakovinou prsu. Do kampaně se zapojila i modelka a herečka Pavlína Němcová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S modelingem jste začala už v 16 letech, baví vás to ještě?

Paradoxně mě to nyní baví více než předtím. Protože už to není povinnost, prostě si vybírám jen zakázky, které stojí za to.

V čem je to jiné?

Užívám si, že to není ten každodenní maraton, ani každodenní rutina, díky které mohu stát na vlastních nohách. Už to není moje hlavní profese, ale pouze radost.

Co bylo v těch 16 letech nejtěžší?

Asi to odloučení od rodiny, od těch kořenů a tenkrát navíc byla ještě jiná doba než dnes. Lidé teď více cestují. Takže děti nejsou tak zakořeněny v rodině, jako jsme byli my.

Snažíte se prosadit jako herečka, co vás na tom láká?

Ztvárňování různých osudů a ukázání té hloubi duše. Ale to je to „vysoké herectví“ a taková role mi ještě zatím bohužel nabídnuta nebyla.

Klepněte pro větší obrázek

V čem vidíte rozdíl mezi modelingem a hereckou profesí?

Ve všem. To se nedá srovnávat. To nemá spolu absolutně nic společného. Modeling je o póze a o pozlátku a těch povrchních umělých věcech. Herectví je o těch lidských.

Máte teď nějakou zajímavou filmovou nabídku?

Teď ne, mám nyní jen jednu nabídku, zahrát si zase v Česku, ale je to zatím v úplném začátku a teprve o všem jednáme. Kdyby to vyšlo, byla bych ráda.

Máte nějakou vysněnou roli?

Role o ženě v různých stádiích života a rozpoložení. Takovou roli, ve které bych mohla ukázat hloubku duše.

Kde nyní říkáte, že je doma? Kde nyní žijete?

Pro mě je doma tady v Praze, ale zároveň v Paříži, kde žije můj syn. A tyto dvě místa neustále střídám. O trvalém návratu opět do Paříže nepřemýšlím. Spíše si myslím, že se přizpůsobím požadavkům svého partnera.

Klepněte pro větší obrázek

Váš teď již dospělý syn vyrůstal ve Francii, jaký má vztah k Čechům?

On je napůl Čech a také se za něj považuje. Má k Čechům pozitivní vztah a má moc rád Prahu. Česky rozumí a také mluví, ale dle jeho názoru ne příliš dokonale a tak se mnohdy stydí. Ale po pár dnech v Praze se vždy krásně rozmluví. A také má moc rád svíčkovou.

Co na Čechách oceňuje?

On ví, že je to moje země, že tady jsem se narodila a mám to tu ráda, tak to tu má také proto rád. Zatím měl jen tu možnost poznat Čechy z mého pohledu, z mé iniciativy.

Proč jste se rozhodla podpořit kampaň boje proti rakovině prsu?

Jsem žena a toto je nemoc, která nás všechny ženy velmi děsí. A když mám tu možnost poukázat a zviditelnit takovéto vážné charitativní projekty, které mohou spoustě lidí pomoci, tak jsem velmi ráda.

Jak náročné pro vás bylo náročné skloubit náročnou profesi modelky s péčí o syna, kterého jste navíc mohla vídat jen občas?

Musím upřímně říci, že to bylo dost náročné vše skloubit, ale syn byl vždy ve všem pro mne priorita. Ve dnech, které jsem měla trávit se synem, tak tam jsem nové zakázky nepřijímala a naopak ve dnech, kdy byl syn u svého otce, jsem pracovala naplno. Odmítala jsem i lukrativní zakázky, když měly být ve dnech, které patřily mému synovi. Syn měl prostě přednost.

Liší se nějak výchova v Česku a ve Francii?

Liší. A musím říct, že především v současné době je to jasně viditelné. Teď, když mám dospělého syna, tak ty rozdíly vnímán na první pohled. A musím říct, že pokud bych nyní měla malé dítě, tak ho budu vychovávat stejně jako Alaina. A to by byl diametrálně odlišný způsob výchovy, než jaký praktikují někteří rodiče dnes.  Děti jsou dneska strašně rozmazlené, dostanou vše, na co si ukážou. Toho jsem nikdy nebyla a nikdy nebudu zastáncem.

Narazila jste někdy na nějaké mantinely při domluvě o výchově syna se svým bývalým manželem? Bavili jste se o tom?

My měli mezi s sebou trochu komplikovanější vztah. Nelíbilo se mi takové to rozmazlování hračkami a dalšími materiálními věcmi. Pro mě bylo na prvním místě vždy dávat dítěti tu opravdickou lásku. Udělat z něj dobrého člověk. Ano, princip „respektovat a být respektován se mi líbí, ale ty mantinely mezi rodičem a dítětem musí být jasně vytyčené. Dítě také musí projevovat úctu vůči starším a autoritám. Tak jako já mám úctu k rodičům, a mnoho věcí bych si vůči nim nedovolila,  tak rodiče si váží mě. Rodič musí respektovat dítě, ale v určitých mezích. Dítě si nesmí dělat úplně co chce. Rodič ho navádí na tu správnou cestu. Ta úctu a respekt tam musí být z obou stran.

Ale přitom svého syna rozmazluji úplně strašně. Ale ne materiálně, ale tou láskou, zájmem o něj a tou péčí. Chci aby věděl, že ať se stane cokoliv, jsem tu já pro něj. A pokusím se mu vždy pomoci. 

Na koho Alain víc dá?

On dá na nás oba. A myslím si, že je to tak správně. Ale vadilo mu, že nemohl vyrůstat v úplné rodině a i mě to mrzí.

Větší autoritou je pro něj? S kým se chodí radit, komu se svěřuje se svými vztahy?

No to se mnou, rozhodně se mnou. Tátovi spoustu věcí neříká, protože ví, že by jeho reakce nebyla úplně nejlepší. Nebyla by ta, kterou by očekával, asi by nedostal nějakou radu nebo objevení správného řešení.

Jak často se nyní vídáte se synem?

Se synem se nyní vídám velice často. Jak jsem v Paříži každý druhý týden, tak tam žijeme ten rodinný život. Maminka večer vaří večeři a stará se o něj. Ale přitom syn je samostatná jednotka. Když jsme spolu, tak jdeme do kina, na večeři nebo někam za kulturou, na výlety. Tedy když zrovna má čas a nemá program s kamarády. V tom mu samozřejmě nebráním, má v tomhle absolutně volný prostor, Svůj volný čas si řídí, tak jak potřebuje. Rozhodně to neznamená, že když je máma v Paříži, tak musí být se mnou. 


Kampaň podpořili: 

Jirešová: Mám úpis, že mě dcera v pubertě nebude zlobit
Lukáš Hejlík: Hlavně se z toho nezbláznit

Anna Linhartová

Basiková: Pro syna je favoritem Michael Jackson
Témata: Zdraví, Slavní rodiče, Syn, Časopis Moje psychologie, Michael Jackson, Pavlína Němcová, Jackson, Volný prostor, Čechy, Bývalý manžel, Pavlína, Správné řešení, Lukáš Hejlík, Druhý týden, Modeling, Odlišný způsob, Páv, Žák, Luk, Zákaz, Samostatná jednotka, Němcová, Alain, Dospělý syn, Materiální věc, Zdraví na Heureka.cz