Pozůstalost Michaela Jacksona už vydělala bezmála půl miliardy dolarů

Pozůstalost Michaela Jacksona už vydělala bezmála půl miliardy dolarů

Král popu Michael Jackson (1958-2009) po sobě zanechal nejen děti, příbuzné, fanoušky a pokračující vyšetřování příčiny smrti, ale i dluhy ve výši 500 milionů dolarů (cca 10,3 miliardy Kč).

Teď se však zdá, že je skoro všechno umořeno.

Finanční výkazy z pozůstalosti Michaela Jacksona ukazují, že zpěvák posmrtně vydělal už přes 485 milionů dolarů (cca 9,8 miliardy Kč). Podle listu Wall Street Journal k tomu přispěly prodej hudby, autorské honoráře, filmová práva a další druhy oprávnění.

Kromě dluhu plynoucího z Jacksonova hudebního katalogu již byly všechny pohledávky zaplaceny. Exekutoři mají za to, že zbytek bude umořen do konce roku. Zbývá jen několik nedořešených finančních otázek jako požadavky jeho osmdesátileté matky Katherine Jackson, která je poručnicí Michaelových dětí, a výdaje za právníky.

Jak se vlastně Jacksonovi podařilo nashromáždit tak ohromné dluhy? Z velké části se na tom podílela armáda právníků, kteří byli odpovědní za správu jeho obchodních a právních záležitostí. Právníkovi Thomasi Mesereauovi, který jej obhájil v případu žaloby z obtěžování dětí v roce 2005, měl zpěvák například uhradit takřka neuvěřitelných 341 milionů dolarů (cca 7 miliard Kč), které v době smrti nebyly zcela splaceny. Michael se také prý velmi zpožďoval s placením menších pohledávek, jako třeba účtů za energie.

K rychlosti vyrovnávání dlužných částek přispívá i fakt, že Spike Lee chystá dokumentární film o Jacksonově kariéře. Za práva použít Michaelovu hudbu a videa musel zaplatit nemalý obnos.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Zarostlí hezounci. Kdo se skrývá pod vousy?

ČTĚTE TAKÉ:
Velký průvodce výběrem brýlí

Doporučujeme

Články odjinud