Princ William má v krvi indické geny. Po matce Dianě | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Princ William má v krvi indické geny. Po matce Dianě

Princ William nese v krvi indické geny, které zdědil po matce. Zřejmě tak bude prvním králem Spojeného království, jehož genetická informace nese stopy národa, jenž byl kdysi britskou kolonií. Geny získal vévoda z Cambridge z mateřské linie a poloviční Indkou byla jeho prapraprapraprababička Eliza Kewarková.

Druhou polovinu genů tato žena měla arménskou, takže i národ za Kavkazem může být hrdý na to, že jednou na britský trůn usedne muž nesoucí jeho geny.

Dědičnou příbuznost s Indy u Williama a jeho bratra Harryho prokázal genetik Jim Wilson z University of Edinburgh.

„Vždy jsem si myslela, že mám částečně arménskou krev, takže jsem ráda, že mám také indické kořeny,“ uvedla k objevu Mary Roachová, teta princezny Diany, zesnulé Williamovy matky.

Indické kořeny Wilson prokázal studiem mitochondriální DNA. A v té Williamově objevil sekvence, které mají jen obyvatelé indického subkontinentu. Přitom mitochondriální DNA se dědí s vajíčkem vždy od matky. Otec dává zárodku pouze jadernou DNA ve spermii. Je tak jisté, že stejné mitochondrie má i Harry, ale nebudou je mít už potomci obou princů. Minimálně u Williama je jisté, že mitochondriální DNA předá jeho potomkovi jeho manželka, vévodkyně Catherine z Cambridge.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud