17
Fotogalerie

Přísná pravidla pro královské děti aneb Co provází narození princátek?

Narodit se do královské rodiny není jen tak. Sotva začnete vnímat svět a už jsou na vás kladené velmi vysoké nároky. Jak probíhá narození královského miminka a jaké dětství mají královští potomci?

Rodilo se doma

Po staletí rodily ženy doma v posteli. Královna Alžběta II. se narodila v soukromém domě v Londýně. Ona sama přivedla na svět své syny Charlese, Andrewa a Edwarda v Buckinghamském paláci. Princezna Diana zavedla novou tradici, oba syny porodila v soukromém křídle londýnské St. Mary's Hospital, kde už dvakrát rodila i Kate Middleton.

Svědek u porodu

Po staletí bylo povinností, aby u královského porodu byl přítomen svědek, který na něj dohlédne a potvrdí, že vše probíhalo tak, jak mělo. V roce 1926, když se narodila královna, byl u porodu jako svědek ministr vnitra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bez otce

Až do narození prince Charlese byl porod striktně ženskou záležitostí a otcové neměli do místnosti, kde žena rodila, přístup, museli čekat přede dveřmi ložnice.

Učilo se doma

Královna Alžběta nechodila do školy, studovala doma s privátními učiteli stejně jako její předchůdci. Kate a William ovšem rozhodli jinak. Malý princ George chodil od roku 2016 do Montessori školky, a to do Westcare Montessori School v Norfolku. Letos v září přestoupil na privátní školu v Londýně. Studium na stání škole nepadalo dříve v úvahu, ale princezna Diana i toto pravidlo porušila. William byl prvním následníkem trůnu, který chodil do státní školy.

Děda a babička

Pokud neměli dědeček a babička královský původ, potom byli zapuzeni a neměli možnost stýkat se se svými vnoučaty. Naštěstí v dnešní moderní době tomu už tak není.

Porodní oznámení

Oznámení o porodu bylo vystaveno na malířském stojanu před Buckinghamským palácem. Dříve se psalo ručně, dnes se již tiskne. Vévodkyně a vévoda ovšem oznámili narození svých dětí ještě dříve na sociálních sítích. Lidé stejně chodí před palác, aby se na listinu podívali osobně. Stojí se na to celé fronty.

Dělostřelba

Když se dítě narodí, vypálí se šedesát dva ran z děla z Tower Bridge. Je to bráno jako znamení respektu a uvítání dítěte do královské rodiny. Čtyřicet jedna ran z děla se střílí také v Green Parku blízko Buckinghamského paláce.

Jméno

Jméno dítěte se skládá minimálně ze dvou až tří jmen, která kombinují jména předků a příbuzných. Už nyní se vedou sázky o to, jak se bude jmenovat třetí dítě. Až do dvacátého století nebylo nutné, aby mělo dítě jakékoli příjmení, většinou byli potomci královského rodu známi pod jménem země, které vládli.

Kate je potřetí těhotná. Tato fakta musíte vědět. Podívejte se na video:

Kojení

Královna Viktorie prý shledávala kojení odpudivým a pro mladé a intelektuální ženy zcela zničujícím. Kojení je nyní osobní volbou a královna Alžběta, princezna Diana i Kate své děti kojily.

Dary

Dary k narození dítěte se posílají ze všech zemí světa. Když se narodil George, poslali mu z Nového Zélandu přehoz z ovčí vlny, stejný poslali i při narození prince Williama před více než třiceti lety. George obdržel také šest set deset neoficiálních darů, které rodina vystavila v Buckinghamském paláci.

Pohlaví

Pohlaví dítěte nesmí být zveřejněno, dokud se dítě nenarodí. Říká se, že ani Kate s Williamem nevěděli, zda budou mít syna, nebo dceru.

Kmotři

Královské děti mívají okolo šesti kmotrů. Princ George má sedm a princezna Charlotte má pět. Tuto funkci ovšem nemohou zastávat nejbližší příbuzní. Křtiny George a Charlotte byly podobně sledované jako jejich narození.

Doporučujeme

Články odjinud