Prvorozené dítě prince Williama a Kate zdědí 19 miliard

Prvorozené dítě prince Williama a Kate zdědí 19 miliard

I pokud bude prvorozeným dítětem prince Williama a Catherine, vévodkyně z Cambridge (oba 29), holčička, zdědí rovnou při narození vévodství cornwallské v hodnotě 700 milionů liber (cca 19 miliard Kč).

Děti následníka britského trůnu budou mít stejná práva bez ohledu na pohlaví.

Proslýchá se, že William a Catherine se již brzy chystají založit rodinu. V minulosti byla přednost vždy dávána chlapcům, ale nové rozhodnutí britského parlamentu ve svých důsledcích znamená, že i prvorozená holčička by zdědila Cornwall.

Lord St. John Stevas, expert na ústavní otázky, řekl reportérům listu Sunday Express:

"Nový princip, kterým se budou řídit veškeré tyto záležitosti, znamená, že dívky a chlapci budou rovnoprávní."

Vévodství cornwallské obsahuje 23 hrabství, která se nacházejí povětšinou na jihovýchodě Anglie. Příjem z něj dosud pobírá současný vévoda z Cornwallu, kterým je princ Charles, první následník trůnu. Ročně je to 18 milionů liber (509 milionů Kč).

Tři sta let starý zákon z roku 1701, který až dosud dával přednost mužským následníkům trůnu, byl přijat proto, aby se zabránilo návratu katolického monarchy. Teď se tento zákon změnil poprvé po dvou stech padesáti letech. Návrhy na změnu se v britském parlamentu objevily již několikrát od roku 1981. Kvůli nedostatku podpory vlády nebyl žádný schválen, ale od chvíle, kdy princ William oznámil vloni v listopadu své zasnoubení s Kate Middletonovou, tlak na přijetí reformy sílil.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud