Seznamte se s malým princem. To je George Alexander Louis. | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Seznamte se s malým princem. To je George Alexander Louis.

Syn vévodkyně Kate a prince Williama, který se narodil v pondělí odpoledne, konečně dostal jméno. Královský pár ho pojmenoval George Alexander Louis. Ve středu večer to oznámil Kensingtonský palác.

Na jméně možného budoucího britského krále, který se narodil v pondělí, se rodiče dohodli nečekaně rychle. Princ William se přitom ještě v úterý, při odchodu z porodnice, novinářům svěřil, že na jméně syna ještě "pracují." Očekávalo se tedy, že i ve srovnání s minulostí, bude jméno malého prince oznámeno nejdříve tak za týden. Tak dlouho to totiž v roce 1982 trvalo rodičům prince Williama. V případě jeho otce Charlese to byl v roce 1948 dokonce měsíc.

Nakonec ale překvapili všechny. Včera, krátce po 19. hodině, oznámil královský palác celé jméno bezmála čtyřkilového chlapečka .

"Vévoda a vévodkyně z Cambridge s nadšením oznamují, že pojmenovali svého syna George Alexander Louis. Miminko bude známé pod jménem Jeho královská Výsost princ George z Cambridge," uvedl palác.

Jméno George není vůbec překvapením. Bylo mezi největšími favority podle britských sázkových kanceláří. Dosud měla Británie šest králů, kteří nesli jméno George (Jiří). Posledním byl otec současné královny Alžběty II..

„George (Jiří) je zřejmě pocta královninu otci a zcela jistě, což si dokážu představit, to Jejímu veličenstvu udělalo velikou radost,“ tvrdí britský královský historik a královnin oficiální životopisec Robert Lacey.

Jiří VI. (George VI) usedl na trůn na podzim roku 1936 a vládl do své smrti v roce 1952, kdy se stala královnou jeho dcera Alžběta II. Jiří VI. byl pokřtěn jako Albert Frederick Arthur George a rodinní příslušníci „koktavému“ králi říkali Bertie. Pokud jednou princ z Cambridge usedne na trůn, má možnost zvolit jako král jiné jméno a možná Jiřím Sedmým nebude.

Doporučujeme

Články odjinud