Svěrák: Na zakázku jsem psal jen jednou v životě!

Svěrák: Na zakázku jsem psal jen jednou v životě!

Dramatik, scenárista, textař a herec Zdeněk Svěrák (76) přiznal, že jen jednou v životě napsal spolu s Ladislavem Smoljakem (+79) scénář na zakázku. "Byl to scénář k filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který byl natočen v roce 1974.

Pro ty mladší - šlo o komedii z doby, kdy se na tehdy ještě mohutných počítačích sestavovaly kondiciogramy. Každý chtěl vědět, kdy bude mít šťastný a kdy naopak kritický den. Takže jsme dali s Láďou hlavy dohromady a scénář byl na světě," zavzpomínal pro Korzo Svěrák.

Od té doby prý už nikdy na podobné nabídky psaní na zakázku neslyšel. "Psal jsem a píšu si podle svého. Podle toho, co mne napadne, nebo co třeba vidím ve snu. Jeden námět se mi zrodil při spánku v noci na dnešek. Probudil jsem se a přistihl se, že se směju. Hned jsem ho hodil na papír a uvidím, co bude dál," svěřil se Svěrák, kterého Korzo zastihlo coby kmotra při křtu knížky povídek začínajících autorů O vztazích s humorem.

"Pozorně jsem si knížku přečetl, a kdyby mi kdokoli z té pětice autorů poslal další svůj text, troufám si říci, že bych poznal, z které dílny pochází. Mít svůj rukopis je dobré znamení. A ten tihle spisovatelé na startovní čáře mají," myslí si Svěrák.

ČTĚTE TAKÉ:
Jak se oblékají celebrity v Cannes?

ČTĚTE TAKÉ:
Sheldon z Big Bang Theory se veřejně přiznal, že je gay a zasnoubil se

Doporučujeme

Články odjinud