Václav Postránecký a Jana Švandová jsou rytíři vína

Václav Postránecký a Jana Švandová jsou rytíři vína

Do Evropského řádu rytířů vína vstoupili o víkendu během Pálavského vinobraní v Mikulově herci Václav Postránecký a Jana Švandová. Několik stávajících členů řádu z Česka, Slovenska a Rakouska se sešlo v sobotu 10. září u Dietrichsteinské hrobky v centru Mikulova, kde proběhl slavnostní ceremoniál pasování.

„K vinařskému kraji mám velmi blízký vztah, protože jsem na Moravě prožila nejhezčí roky svého života. Studovala jsem herectví na JAMU v Brně, takže sklípky jsem odkojena. S vínem jsem velmi dobrá kamarádka, dost jsem při natáčení druhých Bobulí bojovala s moravskými vinaři, kteří nám večer nabízeli ke koštování různá vína. Jsem rozmazlený konzument, takže jsem jim na kdeco nenaletěla,“ zavzpomínala Jana Švandová, jež si zahrála ve filmu 2Bobule po boku Jiřího Krampola.

„Žijeme možná v trochu uspěchané době poznamenané globalizací, dnešní rytíři nepotřebují brnění a meč, potřebují však morální výbavu, to je zejména nezávidět, pomáhat potřebným, být ohleduplní, sbližovat lidi a vytvářet podmínky pro porozumění. Tohle všechno nejen podle mě spojuje kultura vína a vinařství, které patří k evropským kulturním tradicím a je rovněž kulturním dědictvím naší země,“ dodal po ceremoniálu filmový producent Tomáš Vican, jenž víno a jihomoravské vinaře propagoval v letních poetických komediích Bobule a 2Bobule.

„Víno jsem se naučil pít v sedmnácti letech, když jsem z Prahy přišel do Uherského Hradiště. Na Moravě jsem se naučil všechno, co potřebuje chlap pro život. Já moravsky piju, jím, zpívám i miluju. Ženu jsem si našel taky na Moravě,“ svěřil představitel filmového vinaře Michalici Václav Postránecký.

Slavnostní obřad vedli čeští a rakouští rytíři vína, mezi nimi například mikulovský vinař Petr Marcinčák. Po skončení ceremoniálu proběhlo společné fotografování a gratulace novým členům. „A teď už si budeme tykat – tak to rytíři dělají, já jsem Petr,“ upozornil Petr Marcinčák jednoho z nových členů, jenž mu při gratulaci řekl: „Děkuji vám.“

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud