Vlastimil Harapes: "Chci žít už bez pohrom!"

Vlastimil Harapes: "Chci žít už bez pohrom!"

Vlastimil Harapes (62), baletní hvězda Národního divadla, vstoupil do nového roku s velkým přáním - být zdravý a mít stále tvůrčí příležitosti. Ví, o čem mluví. Zranění ho provázela doslova na každém kroku. "Během své aktivní kariéry jsem zažil dva velké úrazy. Nejprve mě potkaly pozvolné zlomeniny holenních kostí, kdy mi námahou začaly nohy chřadnout," prozrazuje Korzu Harapes.

"Překonal jsem to, ale pak mě ve Stockholmu, kde jsem tančil prince v Popelce, chytil zánět sedacího nervu a ochrnula mi levá noha, přímo jsem ji tahal za sebou. To mi bylo něco přes třicet. Ale zase jsem se s tím úspěšně popral,"vzpomíná Harapes.

A před rokem ho potkala zdravotní tragédie do třetice. Ochrnula mu pravá ruka a musel se podrobit operaci krční páteře.

"Dali mi osm titanových šroubů, podepřeli ploténky a já jsem velmi pilně rehabilitoval, abych se z toho dostal. Překonal jsem to díky doktorům, své umíněnosti a touze vystupovat na jevišti," vypráví Harapes.

Do povědomí veřejnosti se zapsal nejen jako světový špičkový tanečník, ale i jako herec. Například ve filmu Markéta Lazarová, v televizní inscenaci Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo třeba ve snímku Panna a netvor. Nyní se představil na koncertu se zpěvačkou Soňou Červenou a pravidelně hostuje v libereckém divadle.

Závěr uplynulého roku byl pro něj zvlášť příjemný. Vyšlo mu totiž DVD Primo Ballerino sestavené ze záznamů vrcholných děl jeho klasického a moderního tanečního repertoáru.

"Jde o záznamy z archivu České televize. Zajímavé je, že tam není Labutí jezero, které dosud nebylo natočeno. Je to vlastně průřez mé baletní činnosti od sedmdesátého prvního roku až po Odyssea v roce osmdesát devět. Mám z DVD velkou radost a do nového roku jsem vstoupil s přáním, aby mě už žádná zdravotní pohroma nepotkala," vysvětluje Harapes.

Doporučujeme

Články odjinud