Maminka.czKojenec

Zlata Adamovská: Po porodu mi pomohla tukožroutská polévka

Ivana Matyášová 5.  12.  2011
Zlata Adamovská: Po porodu mi pomohla tukožroutská polévka
Více než na diety si ale potrpí na dobré víno, které považuje za životabudič. Některé z nich má herečka Zlata Adamovská už celkem dobře vyzkoušené. Na jiné se teprve chystá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na trojské Vinici sv. Kláry v Praze jste křtila nejlepší vína roku 2010. Jak moc je vám tento nápoj blízký?

Kvalitní víno mám opravdu ráda, myslím, že je to takový životabudič, který by měl lidem přinášet především radost. Díky němu jsem mimo jiné poznala i nové přátele a nové kraje. Ještě donedávna jsem za dobrým vínem jezdila hlavně na Moravu. V posledních letech jsem ale měla možnost vydat se za ním i do zahraničí.

A které z nich vám chutnalo nejvíc?

Asi Sauvignon z oblasti Marlborough na Novém Zélandu. I když právě na trojské vinici jsem zjistila, že dobré víno, které pil už Karel IV., mám doslova za humny. Skoro odsud totiž dohlédnu až k sobě domů. Z vín, která jsem měla možnost při křtu ochutnat, mě asi nejvíc zaujal Ryzlink nebo Rulandské.

Doktoři navíc říkají, že správně dávkované množství vína prospívá našemu srdci i cévám. Co si o tom myslíte?

Především to u nás tvrdí kardiolog pan profesor Milan Šamánek, kterého já jako kapacitu velmi uznávám. A proto tomuto tvrzení také věřím. Myslím, že přitom ani tak nezáleží na tom, jestli si dáme víno moravské, nebo francouzské. Člověk by měl pít to, co mu chutná, a ne to, co by se podle někoho mělo nebo má. Mnohem důležitější je znát správnou míru. Pokud si ale dáme dvě deci denně, je to myslím úplně v pohodě.

Co vám nejvíc pomáhá, když si potřebujete odpočinout?

Asi pořádně dlouhý spánek. A občas si také zajedu do lázní, někdy třeba jen na víkend. Stačí, když se o mě aspoň chvíli někdo stará, můžu si zajít na masáž nebo do bazénu. Správně načasovaný relax je určitě důležitý, ať už si zvolíte jakýkoli způsob odpočinku. A možná ani tak nezáleží na jeho délce jako spíš na prožitku.

Které lázeňské procedury máte v oblibě?

Občas zajedu do lázní v Teplicích nad Bečvou, kde si ráda dávám koupel s minerální solí z Mrtvého moře anebo masáž lávovými kameny. Loni jsem tu navíc objevila medovou masáž, která z vás vytáhne různé toxiny. Docela ráda bych vyzkoušela také ájurvédu, kterou tu nově provozují. Anebo arktickou místnost, kde dělají léčbu mrazem. Zatím na to ale nemám odvahu, bojím se, aby se mi nezaklaply dveře.

Věříte víc alternativním metodám, nebo klasické medicíně?

Když mi opravdu něco je, tak spíš klasické medicíně. Různé alternativní metody ráda zkouším spíš preventivně.

Jsou nemoci, kterých se opravdu bojíte?

Určitě takové jsou, ale lepší je o nich ani nemluvit, abychom to nezakřikli.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na prosinec 2011

Myslíte, že pro své zdraví děláte všechno to, co doporučují lékaři?

To určitě ne! Už kvůli svému povolání – dost často chodím pozdě spát a brzy vstávám. Na druhé straně si ale myslím, že člověk by se sebou neměl vyvádět psí kusy. Měl by si dopřát to, co mu chutná, ale přitom dodržovat určitou rovnováhu. Já se hlavně snažím nepřehánět to s tuky a cukry a také nepiji tvrdý alkohol a nekouřím.

Ani jste to nikdy nezkusila?

Kdysi za studií ano, jen z frajeřiny. Ale i v té době jsem vykouřila nanejvýš tak jednu krabičku za rok. S odvykáním jsem neměla žádný problém. Stačí si říct, že přestanete.

Máte zkušenost i s některými dietami?

Po porodu, když vám zůstane deset patnáct kilo navíc, chce každá ženská vypadat dobře, a tak si nějakou tu dietu vyzkouší. Nejvíc mi asi v takové chvíli pomohla tukožroutská polévka, ale to je tak na pár dní. Napořád bych se takhle živit určitě nechtěla. S žádnými dietami jsem to myslím nikdy moc nepřeháněla. Když přiberu nějaké to kilo navíc, spíš trošku upravím jídelníček, dopřávám si třeba víc zeleniny.

A co jít si zasportovat?

Kdepak, na žádné sportování já nejsem! Říká se sice „sportem ke zdraví“, ale leckdy to podle mého platí spíš opravdu v těch uvozovkách. Můj kamarád, který rád jezdí na kole, si teď utrhl Achillovu šlachu a předtím přerazil nos. Takže já se do ničeho takového vůbec nepouštím.

Na jevišti si koneckonců člověk leckdy také pořádně „zasportuje“. Které z vašich představení je pro vás v poslední době po této stránce nejnáročnější?

Asi představení „Na útěku“ v pražském divadle Ungelt, ve kterém hrajeme s Janou Štěpánkovou. Náročné je už to, že jsme celé dvě hodiny na jevišti samy. I když není zrovna velké, dá to zabrat. Nemluvě o tom, že při představení občas také lezeme po štaflích. Takže výdej energie je velký.

Hrajete i v televizním seriálu „Ordinace v růžové zahradě“. Myslíte, že byste měla chuť si alespoň na chvíli roli doktorky Páleníkové vyzkoušet doopravdy?

Určitě ne! Už proto, že doktor má strašně velkou zodpovědnost. Na paní doktorku jsem si naposledy hrála, když jsem byla malá.

Při natáčení máte určitě odborné asistenty. Možná díky nim aspoň trochu víc nahlédnete do lékařského zákulisí…

Odborní asistenti nám při natáčení obvykle jen upřesní některé věci nebo opraví terminologii. Což je naprosté minimum. Ke skutečné medicíně ale člověk musí mít talent a samozřejmě i znalosti.

Existuje něco, co doktorům závidíte?

Určitě třeba to, že mohou zachránit život člověka. Což musí být opravdu senzační pocit!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Po porodu, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Moje zdraví, Adam, polévka, Tvrdý alkohol, Sauvignon, Dobré víno, Alternativní metoda, Karel IV, Ada, Áďa, Pól, Tuk, Dlouhý spánek, Pór, Pole