15 tipů na hubnutí, kterým můžete věřit

15 tipů na hubnutí, kterým můžete věřit

Hubnoucí průmysl je plný nejrůznějších mýtů. Lidé často zkoušejí tisíce bláznivých věcí, z nichž většina nemá vůbec žádné opodstatnění. Natož aby byly založené na vědě. V průběhu let ale odborníci na hubnutí našli řadu strategií, které se zdají být účinné. Těchto patnáct tipů je vědecky podložených a opravdu fungují. Znáte je?

Před jídlem pijte vodu

Často se tvrdí, že když chcete zhubnout, musíte pít. A je to pravda. Pitná voda (čistá bez bublinek, neochucená a neslazená) může zvýšit metabolismus o 24–30 procent po dobu 1–1,5 hodiny, což vám pomůže spálit několik kalorií. Jedna studie ukázala, že vypití půl litru vody půl hodiny před jídlem pomohlo hubnoucím sníst méně, a tudíž přijmout méně kalorií, a ztratit tak o 44 procent více kilogramů ve srovnání s těmi, kteří před jídlem nepili.

Pokračování 2 / 15

Snídejte vejce

Konzumace vajec může mít spoustu výhod včetně pozitivního vlivu na hubnutí. Studie ukazují, že když vyměníte tradiční obilnou snídani za vejce, sníte v průběhu dalších 36 hodin méně kalorií, stejně tak rychleji zhubnete a zbavíte se tělesného tuku. Samozřejmě, že pokud vám vejce nechutnají, můžete je vyměnit za jiný zdroj kvalitních bílkovin.

Pokračování 3 / 15

Pijte kávu (nejlépe černou)

Káva byla dlouho nespravedlivě démonizována. Kvalitní černá káva je plná antioxidantů a má spoustu zdravotních výhod. Studie ukazují, že kofein v kávě může zvýšit metabolismus o 3–11 procent a zvýšit spalování tuků až o 10–29 procent! Ujistěte se jen, že kávu nesladíte nebo do ní nepřidáváte jiné přísady s vysokým obsahem kalorií.

Pokračování 4 / 15

Pijte zelený čaj

Stejně jako káva má i zelený čaj spoustu výhod, jednou z nich je vliv na hubnutí. Ačkoli zelený čaj obsahuje jen minimum kofeinu, je zase plný antioxidantů zvaných katechiny, o kterých se předpokládá, že synergicky (synergie = efekt společného působení) působí s kofeinem, čímž se zvyšuje spalování.

Pokračování 5 / 15

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst neboli intermittent fasting je populární metoda, která má ale svoje vědecké opodstatnění. Je založená na střídání časových úseků, kdy jíte, a doby, kdy se postíte. Nejčastěji se doporučuje půst v režimu 16/8 pro muže a 14/10 pro ženy. První číslo znamená dobu půstu, druhé dobu jídla. Krátkodobé studie naznačují, že přerušovaný půst je stejně účinný pro snížení hmotnosti jako kontinuální omezení příjmu kalorií. Navíc se během této metody nemusíte obávat ztráty svalové hmoty.

Pokračování 6 / 15

Omezte přidaný cukr

Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Většina lidí si ani neuvědomuje, že ho konzumuje příliš. Studie ukazují, že spotřeba cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy je silně spojená se zvýšeným rizikem obezity, cukrovky i srdečních onemocnění. Pokud chcete tedy zhubnout, začněte tím, že vypustíte všechny potraviny obsahující přidaný cukr. Čtěte pozorně etikety, protože i takzvané zdravé potraviny bio či bezlepkové mohou obsahovat cukr.

Pokračování 7 / 15

Jezte méně rafinovaných sacharidů

Rafinované sacharidy zahrnují cukr i obiloviny, které byly zbavené vlákniny, mezi ně patří i bílý chléb a těstoviny. Studie ukazují, že rafinované sacharidy můžou rychle zvednout hladinu cukru v krvi, což vede k hladu a zvýšené chuti. Tím tedy i více sníte. Pokud tedy konzumujte sacharidy, ujistěte se, že jíte komplexní a zejména celozrnné.

Pokračování 8 / 15

Ovládejte své porce

Ovládání porcí, tedy jednoduše jíst méně, nebo počítání kalorií může být velmi užitečné. Některé studie ukazují, že zaznamenávání toho, co sníte, nebo fotografování jídla vám pomůže zhubnout. Cokoli, co zvýší vaše povědomí o tom, co a kolik jíte, bude pravděpodobně prospěšné.

Pokračování 9 / 15

Mějte po ruce zdravé potraviny

Mít po ruce zdravé, a hlavně nízkokalorické potraviny může pomoct zabránit, abyste snědli v případě náhlé chuti něco nezdravého. Existuje spoustu snacků, které se dají snadno přenášet a snadno připravit, ať už je to ovoce, ořechy, mrkev, jogurt, natvrdo uvařená vejce nebo proteinové tyčinky.

Pokračování 10 / 15

Jezte pikantní jídla

Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je látka, která může zvýšit rychlost metabolismu a mírně snížit chuť k jídlu. Pozor však, lidé si můžou časem vytvořit toleranci vůči účinkům kapsaicinu, což může omezit jeho účinnost.

Pokračování 11 / 15

Jezte více vlákniny

Při hubnutí se často doporučuje vláknina. I když jsou důkazy smíšené, některé studie skutečně ukazují, že viskózní vláknina zvyšuje sytost a dlouhodobě pomáhá kontrolovat vaši hmotnost.

Pokračování 12 / 15

Pomaleji žvýkejte

Vašemu mozku může chvíli trvat, než zaregistruje, že už máte dost. Některé studie ukazují, že pomalejší žvýkání pomůže sníst méně kalorií a zvýšit produkci hormonů spojených se ztrátou hmotnosti. Zvažte tedy, jestli žvýkáte dost pomalu.

Pokračování 13 / 15

Porazte svou závislost na jídle

Nedávná studie zjistila, že až 20 procent osob v Severní Americe a také v Evropě splňuje kritéria pro závislost na potravinách. Pokud pociťujete nadměrnou touhu a nedokážete omezit své stravování bez ohledu na to, jak moc se snažíte, můžete trpět závislostí a měli byste vyhledat odbornou pomoc.

Pokračování 14 / 15

Jezte více bílkovin

Proteiny jsou jednou z nejdůležitějších živin pro hubnutí. Bylo prokázáno, že konzumace proteinových potravin, které tvořily 25 procent denního kalorického příjmu, snížila obsedantní myšlenky na potravu o 60 procent a zároveň snížila touhu po pozdním nočním mlsání téměř o polovinu! Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zhubnout, je přidání bílkovin do vašeho jídelníčku.

Pokračování 15 / 15

Nepijte sladké nápoje ani ovocné šťávy

Cukr je špatný, ale v tekuté formě je snad ještě horší. Mnohé studie ukazují, že nápoje slazené cukrem jsou spojené s 60procentním zvýšením rizika obezity u dětí – a stačí jedna porce denně! Platí to podle odborníků i pro ovocné šťávy, které se sice tváří velmi zdravě, ale obsahují stejné množství cukru jako jiné slazené nealkoholické nápoje. Jezte celé ovoce a omezte (nebo zcela vypusťte) ovocné šťávy.

Doporučujeme

Články odjinud