Limonáda z černého bezu je klasika. Jen pozor, v uzavřené láhvi ráda vybuchuje

Limonáda z černého bezu je klasika. Jen pozor, v uzavřené láhvi ráda vybuchuje

Černý bez spolu s citronem nebo pomerančem vytvoří osvěžující nápoj
Černý bez kvete zpravidla v půli června
Košík budete mít při sběru za chvíli plný
Osvěžení, které je skoro zadarmo
5
Fotogalerie

5 chutných receptů z černého bezu: Zkuste perlivé víno nebo smaženky

Červen patří omamné vůni bezových květů. Nenechte si je odkvést, využijte léčivou sílu tohoto keře buď hned, nebo si ji uschovejte na zimu. Využití v kuchyni je opravdu široké, proto vezměte košík a vydejte se na procházku do přírody.

Smaženky z černého bezu neboli kosmatice

Kosmatice, tento výraz se používá i pro samotné květy bezu černého, ale nejvíce se ujal jako označení pro jeho smaženou verzi. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchařkách, kde se řadí mezi nejlevnější jídla. Květy se namáčí v těstíčku a smaží buď na másle, nebo v oleji. Výsledkem jsou takzvané smaženky.

Recept na smaženky najdete ZDE

Bezinkový sirup

Sladký sirup z bezových květů má návykovou chuť a bude se vám hodit ve větším množství. Snadno z něj připravíte limonádu, ale schovat si ho můžete i na dlouhé letní večery s dečkou kolem ramen a čajem ochuceným bezovým sirupem. Funguje též jako lék při nachlazení i jako základ přípravy vepřových kotlet na třešních.

Bezová šťáva neboli limonáda

Šumivá varianta nealkoholického nápoje z bezinek je známá limonáda. Jen pozor, dokáže se tak natlakovat, že vám při otevření může vyzdobit celou místnost.

Recept na bezinkovou limonádu najdete ZDE

Víno z bezinek

Toto víno se vyrábí až ze zralých plodů, ale než se nadějete, je tu konec srpna a s ním i zralé bezinky. Víno z bezinek vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek opravdu stojí za to!

Recept na víno z bezinek najdete ZDE

Marmeláda z bezinek a jablek

Letní sezóna je jako stvořená pro zavařování marmelád a sirupů, a až bude bez na konci léta bez zralý, udělejte si marmeládu. Bezinkové kuličky promíchejte se strouhanými jablky (použít můžete i hrušky ze zahrady), cukrem a svařte před finálním dochucením.

Recept na marmeládu z bezinek a jablek najdete ZDE

Recepty z bezinek: Jak připravit víno, likér a neotrávit se

Doporučujeme

Články odjinud