5 Tibeťanů - přesný popis cviků

5 Tibeťanů - přesný popis cviků

Bolesti zad a šíje trápí čím dál více lidí. Stejně tak stres, únava a s tím související špatná nálada a celkově negativní přístup k životu. I když všichni víme, že zdravý pohyb by dokázal velkou část těchto potíží zmírnit nebo úplně vyloučit, vymlouváme se, že nemáme na pravidelné sportování čas. Hledáte-li také každou minutu, vyzkoušejte 5 Tibeťanů. Snad žádné jiné cvičení s vámi za tak krátký čas neudělá větší změnu.

Vše o tom, jak cviční vzniklo a o jeho filozofii se dočtete zde: Zázračných 5 Tibeťanů je balzámem pro tělo a duši

PRVNÍ TIBEŤAN:

Vzpřímený postoj, ruce v rozpažení kolmo k tělu dlaněmi dolů, nohy propnuté. Poté otáčení drobnými krůčky kolem své osy ve směru hodinových ručiček, každé otočení o 360 stupňů je jedno provedení cviku. Lepší je otáčet se pomalu s důrazem na správné dýchání, které by mělo vycházet ze břicha. Cílem Prvního Tibeťana je celkově zlepšit energii organismu.

DRUHÝ TIBEŤAN:

Leh na zádech, ruce podél těla, dlaně směrem k zemi, natažené nohy. Pomalý výdech, při kterém se nohy zvedají nahoru do pravého úhlu. Hlava je bradou přitlačena na hrudník, záda a pánev se dotýkají podložky. Při nádechu návrat zpět do výchozí polohy. Cílem je posílení břišních a zádových svalů a úprava látkové výměny.

TŘETÍ TIBEŤAN:

Výchozí pozicí je klek na kolenou (lýtko a stehno svírají pravý úhel) s nohama těsně u sebe, paže visí volně podél boků, brada poklesne k hrudníku. S nádechem se hlava zvedne a tělo se zakloní v pase, jak nejdál je to možné. S výdechem návrat zpět do výchozí polohy. Všechny pohyby by měly být plynulé a ve stejném tempu. Třetí Tibeťan má zlepšit srdeční činnost, posílit imunitu a krční svalstvo.

ČTVRTÝ TIBEŤAN:

Sed na zemi s nataženýma nohama, vzdálenost mezi chodidly je asi třicet centimetrů, dlaně směrují k zemi, brada spočívá na hrudi. S nádechem se hlava zaklání a současně se zvedá tělo: kolena se ohnou, ruce se opírají o zem. V pozici je třeba chvíli vydržet s napnutými svaly. S výdechem návrat do výchozí pozice. Cvik stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí.

PÁTÝ TIBEŤAN:

Leh na břiše, obličej k zemi, zapření se o dlaně a prsty nohou, na kterých spočívá váha těla. Následuje střídání, kdy se tělo prohýbá dozadu – hlava je přitom v záklonu – nebo dopředu, kdy je brada přitisknuta k hrudi, tělo se přitom zvedá do tvaru písmene V. Prohnutí vzad se děje při nádechu, ohnutí dovnitř při výdechu. Cvik pomáhá správné funkci žláz s vnitřní sekrecí.

Zpočátku asi budete mezi jednotlivými opakováními cviků potřebovat pauzu, postupně však budete vše dělat plynuleji. Cílem je dostat se na závěr ke 21 opakováním v jediném sledu, bez přestávky. Po ukončení série všech pěti cvičení si lehněte na břicho, rozpažte ruce a klidně relaxujte, dokud se dýchání nezklidní. Nečekejte samozřejmě, že výsledky 5 Tibeťanů uvidíte ihned, hlavní je proto vytrvat. Při správném provádění potrvá zhruba čtvrt roku, než pocítíte změnu. Ta ale bude stát za to.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud