Omeleta s čerstvými hříbky Zdroj: Stockfood.cz

Omeleta s čerstvými hříbky Zdroj: Stockfood.cz

Nakládané houby Zdroj: Stockfood.cz
Vlažný houbový salát s cuketou, česnekem a fetou Zdroj: Stockfood.cz
Vepřová roláda s houbami a dýní Zdroj: Stockfood.cz
Polévka se žampiony a smetanou a polévka s houbami šitake Zdroj: Stockfood.cz
7
Fotogalerie

Houby na talíři

Když rostou, jsou procházky lesem ještě krásnější. Nechte své prázdninové úlovky zazářit u rodinné tabule. Potlesk zaručen.

Omeleta s čerstvými hříbky

2 porce - příprava: 15 minut

  • 2 jarní cibulky
  • 200 g čerstvých mladých hříbků
  • 5 vajec
  • sůl
  • 3 lžíce másla

Cibulku nakrájejte nadrobno a houby na plátky. Vejce rozklepněte do misky, rozšlehejte a osolte.

Na pánvi rozehřejte máslo a zprudka na něm osmažte polovinu hub. Přidejte polovinu cibulky a nechte zesklovatět. Rozšlehejte polovinu vajec, nalijte na pánev, přiklopte a na mírném ohni nechte ztuhnout. Přendejte na předehřátý talíř.

Totéž opakujte s druhou půlkou surovin. Ihned servírujte.


Nakládané houby

5 sklenic po 200 ml - příprava: 45 minut + chladnutí nálevu

  • 500 ml octa
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g soli
  • asi 1 kg směsi lesních hub
  • 10 stroužků česneku
  • 10 bobkových listů
  • 10 snítek rozmarýnu
  • 2 lžíce hořčičných semínek

Přiveďte k varu 500 ml vody, přidejte ocet, cukr a sůl. Povařte 3 minuty a vychlaďte. Troubu předehřejte na 200 °C.

Do sklenic naskládejte houby, česnek a koření,zalijte nálevem a uzavřete. Dejte do pekáčku vyloženého utěrkou. Zalijte do poloviny horkou vodou a dejte na 20 minut sterilovat. Před konzumací nechte uležet.


Vlažný houbový salát s cuketou, česnekem a fetou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední cuketa
  • 300 g směsi čerstvých hub
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 200 g sýra feta
  • pažitka

Česnek nasekejte nadrobno. Cuketu nakrájejte na půlměsíčky. Houby očistěte a nakrájejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a osmažte. Vmíchejte houby a opět osmažte. Pak přidejte cuketu a restujte doměkka. Osolte, nechte zchladnout. Potom přimíchejte k houbové směsi nakrájenou fetu s pažitkou.

Salát podávejte vlažný s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému masu.


Vepřová roláda s houbami a dýní

6 porcí - příprava: 80 minut

  • 1 kg vepřových kotlet bez kosti v celku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 250 g směsi čerstvých hub
  • 2 starší rohlíky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • tymián
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 3–4 lžíce polotučného mléka
  • malá žlutá dýně
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Maso omyjte a osušte, podélně jej rozkrojte, abyste docílili co největší plochý kus. Rozprostřete na něj nádivku, kterou si připravíte z nasekaného česneku a cibule. Očištěné houby a rohlíky nakrájejte.

V pánvi rozehřejte polovinu oleje, přidejte česnek s cibulí a osmažte. Vmíchejte houby, kostičky rohlíků a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Do směsi vmíchejte vejce s mlékem a nechte rohlíky nasáknout.

Maso i s nádivkou pečlivě zarolujte a svažte kuchyňskou nití. Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči rozpalte zbytek oleje a maso ze všech stran opečte. Osolte, podlijte asi 1 dl vody, přiklopte a dejte do trouby. Pečte asi 30 minut.

Nakrájenou dýni přidejte do pekáče, osolte a nechte péct 30 minut. Maso i dýni vyjměte. Pekáč odstavte, podlijte a ode dna uvolněte výpečky. Přeceďte do rendlíku a omáčku zahustěte máslem s moukou.


Dvě varianty houbové polévky

6–8 porcí - příprava: 40 minut

  • 400 g žampionů
  • 8 sušených hub šitake
  • 1 cibule
  • 2 pórky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 200 g bramborových gnocchi
  • 4 sušená rajčata
  • 150 g plátků slaniny
  • parmazán, pažitka a petrželka k podávání

Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky, šitake dejte do misky a zalijte vařící vodou, aby nabobtnaly. Cibuli nasekejte nadrobno. Pórek nakrájejte na kolečka.

Ve dvou hrncích rozehřejte olivový olej a rozdělte do nich cibulku. Osmažte. Přidejte pórek, polovinu do každého hrnce, a žampiony. Do jednoho hrnce dejte 2/3 žampionů, do druhého zbylou třetinu a šitake rozkrojené na polovičky a krátce orestujte. Vývar rozdělte do hrnců a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete, 10 minut povařte.

Do hrnce se samotnými žampiony přimíchejte smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Do hrnce s žampiony a šitake zavařte gnocchi a přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Mezitím na pánvi osmažte slaninu nakrájenou na kousky.

Obě polévky podávejte s osmaženou slaninou, smetanovou polévku posypanou petrželkou, druhou polévku s pažitkou.

Náš tip: Recept na dvě polévky využije například rodina, kde má některý člen alergii na laktózu.


Rizoto s hříbky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1 šalotka
  • 350 g čerstvých malých pevných hříbků
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 šálky rýže arborio
  • 70 ml bílého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • čerstvá petrželka

Šalotku a houby pokrájejte.V kastrolu rozpusťte máslo s olejem a nechte šalotku zesklovatět. Přisypte rýži a za stálého míchání 5 minut opékejte. Zastříkněte vínem. Osolte. Postupně přilévejte vývar. Na oleji osmažte hříbky, přidejte je k rizotu a vařte doměkka. Vmíchejte parmazán a petrželku.


Biftek s cuketami a liškami

2 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g vysokého roštěnce
  • 4 lžíce rostliného oleje
  • 180 g čerstvých lišek
  • 1 malá cuketa
  • 1 velká červená cibule
  • sůl a pepř
  • 70 ml červeného vína
  • 2 lžíce studeného másla

Maso odblaňte, potřete olejem a dejte přes noc do ledničky.

Houby očistěte, cuketu nakrájejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Rozpalte pánev, vložte maso, po dvou minutách otočte a opékejte další 2 minuty. Snižte plamen a dopékejte další 3 minuty.

Maso vyndejte, osolte a opepřete. Do pánve dejte zbytek oleje a osmažte cibuli, houby a cuketu. Osolte a opepřete. Výpečky rozřeďte vínem a povařte. Zjemněte máslem.

Maso podávejte s houbovou směsí a omáčkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Houbový Král

6 tipů od šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále:

1. Houbařím rád odmalička a houby jsou jedna z mých nejoblíbenějších surovin. Každá houba má svoji charakteristickou chuť. Ti, kteří sbírají jenom hříbky, se připravují o úžasné spektrum chutí a vůní ostatních druhů.

2. Čerstvé houby je třeba okamžitě zpracovat. Tedy očistit a roztřídit na zdravé a špatné.

3. Houby neskladujte dlouho, maximálně jeden až dva dny.

4. Většina hub se musí před konzumací tepelně opracovat, výjimkou je lanýž a několik druhů hub pěstovaných uměle, například žampiony, asijské houby enoki.

5. Já houby zavařuji nakyselo nebo podusím v sádle. Jen tak orestované na cibulce, podušené ve vlastní šťávě a zavařené jsou výborné do omáčky či polévky.

6. Houby také suším. Některé pokrmy bez nich nelze připravit, jako kubu, bramboračku či hovězí na houbách. Sušením se chuť a vůně koncentrují. A ještě zkuste jeden trik: sušené houby rozmixované na prach skvěle zvýrazní pokrm.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Doporučujeme

Články odjinud