Jean-Paul Belmondo Profimedia
Jean-Paul Belmondo Profimedia
Jean-Paul Belmondo Profimedia
Jean-Paul Belmondo Profimedia
9
Fotogalerie

Zemřel Belmondo: Šarmantní drsňák a milovník žen za slávu vděčil matce

Nikdy nebyl typický fešák, přesto si Jean-Paul Belmondo podmanil srdce tisíců žen a u nohou mu ležely nejkrásnější herečky světa. Dnes nás ve věku 88 let navždy opustil. Díky čemu byl tak výjimečný?

Chtěl být boxerem

Jean-Paul Belmondo, legenda a hrdina více než osmdesáti filmů, které vidělo přes sto padesát milionů diváků. Lamač srdcí, kterému padaly tisíce žen k nohám. Přitom úplně na začátku kariéry o něm mnozí prohlašovali, že je nula, ohyzda a "divnej ksicht", který nikdy nebude držet v náručí žádnou ženu. Jak hluboce se mýlili! K nohám mu padaly největší herecké hvězdy, jako jsou Claudia Cardinale, Sophia Loren či Gina Lollobrigida.

Původně se chtěl věnovat boxu, ale kvůli tuberkulóze, kterou v šestnácti prodělal, musel absolvovat roční ozdravný pobyt v horách a s boxem byl konec. Vybral si něco lehčího, herectví. Na hereckou školu se ale dostal až na třetí pokus, předtím o něm neustále prohlašovali, že nemá talent ani potřebnou vizáž. V roce 1956 odstartoval svou kariéru herce a velmi brzo všem vytřel zrak. Stala se z něj hvězda první velikosti, ikona a legenda akčních filmů. Francouzští diváci mu přezdívali Bébel.

Pokračování 2 / 4

Nikdy nechtěl dubléra

Proslavil se například filmy U konce s dechem, Bláznivý Petříček, Godard, Muž z Ria a Muž z Acapulca, Zvíře či Veselé Velikonoce. Belmondo měl vždycky slabost pro akční situace a adrenalin mu byl vlastní. I proto se nedal v nebezpečných scénách zastupovat dubléry. Velmi často jeho život visel na vlásku, a to doslova. Jednou se smekl na střeše a málem spadl, jindy mu tygr natrhl ucho a v roce 1985 při natáčení Bezva finty narazil hlavou do háku autojeřábu.

Pokračování 3 / 4

Nemohl se nabažit žen

Vedle odvážných kousků měl slabost i pro ženy. A že mu jich postelí prošlo hodně! Mnohokrát s úsměvem prohlašoval: „Jsem Francouz, takže mám samozřejmě ženy moc rád.“ Šarmantní drsňák se poprvé oženil s tanečnicí Elodií Constantin, s ní měl tři děti. Pak žil sedm let s bondgirl Ursulou Andress, kterou považoval za žárlivou tygřici. Druhou manželkou se stala v roce 2002 Nathalie Tardivel, která byla o čtyřiadvacet let mladší. Vzali se rok poté, co prodělal mozkovou příhodu, a rok po svatbě, v jeho sedmdesáti, měli spolu jeho už čtvrté dítě.

Bohužel svatba jako by byla konečnou jejich vztahu, už v roce 2008 se rozešli, když předtím spolu prožili dvacet let. Vedle Belmonda se začala objevovat belgická modelka Barbara Gandolfi. I s ní se ale rozešel. Belmondo otevíral ženám srdce dokořán. „Nikdy se žen nenabažím, a jestli jednou zjistím, že už jsou do mě zamilované všechny Francouzky, vypravím se do Ameriky,“ prohlásil s humorem sobě vlastním.

Pokračování 4 / 4

Za vše vděčí matce

Od konce devadesátých let už moc filmů nenatočil, věnoval se divadlu. „Nechci být létajícím dědečkem,“ říkal. Ovšem ani to mu na popularitě neubralo. V roce 2011 obdržel na festivalu v Cannes cenu za celoživotní dílo – „za oslnivý talent a úspěšnou hereckou dráhu“. V roce 2017 na filmovém festivalu César pak obdržel speciální cenu. Se slzami v očích čelil nekončícímu potlesku vestoje. „Za všechno děkuji své matce, která mě odmalička podněcovala, abych byl odvážný jako můj otec.“ Dnes, 6. září 2021 zemřel ve svém domě. „Nějaký čas už byl hrozně unavený. Odešel poklidně,“ uvedl jeho právník Michel Godest. 

Doporučujeme

Články odjinud