Když padají vlasy

Když padají vlasy

Mohou být dlouhé, krátké, kudrnaté, neposlušné, blond či šedivé – a stejne padají. Padání vlasu se zkrátka nevyhnete. Kdy je ale třeba zpozornět a jak tomuto problému předejít?

O problematice řídnutí vlasů se zpravidla mluví v souvislosti s muži. Jenomže často se týká i nežného pohlaví. Je normální, pokud ve vaně najdete pár vlasů, denně nám jich vypadne 70–100, pokud je jich ale víc a nacházíte je všude už delší dobu, je dobré mít se na pozoru.

DŮVODY A PŘÍČINY

U žen je padání vlasů trochu odlišné než u mužů. Zatímco pány nejčastěji trápí postupné vypadávání vlasů na vrcholku hlavy vedoucí k typické mužské pleši, u žen je to zejména padání dočasné, způsobené řadou faktorů.

„Dočasné zvýšené padání znamená přechodný stav způsobený třeba ročním obdobím (na podzim a na jaře vlasy padají více), zvýšeným stresem, nevhodnou životosprávou a s tím souvisejícím nedostatkem nekterých duležitých vitaminů, často dochází k větší ztráte vlasů také v poporodním období. Příčinou může být, ale i akutní onemocnění a některé léky,“ říká Michaela Havlíčková, kožní lékařka Centra Zdravé vlasy.

Za chronické vypadávání vlasů může nejčastěji hormonální nerovnováha či poruchy štítné žlázy (nebo obojí), chronické choroby či dedičnost. Faktorů, které ovlivňují padání vlasu, je tedy velké množství a nezřídka jich působí hned několik najednou. Dobrá zpráva je, že řadu z nich lze ovlivnit a padání vlasu tak lécit.

SEZONNÍ ZÁLEŽITOST

V případě dočasného padání vlasů je rešení jednoduché: zlepšit vnější podmínky a omezit vlivy, které mají negativní vliv na vlasovou pokožku, a následné kritické období jednoduše „prečkat“. Procházíte obdobím zvýšeného stresu? Byla jste během posledního měsíce nemocná? Užíváte nějaké léky? Je vaše strava vyvážená? Máte dostatek železa? Nezatežujete své vlasy mechanicky? Negativní vliv na daný stav mohou mít i některé úcesy, príliš pevné stažení vlasů dozadu, nešetrné zacházení při česání nebo agresivní kosmetika.

Pokud se vás některý ze zmíněných faktorů týká, pomůže nechat vlasy jednoduše „odpočívat“, vyměnit kosmetické prípravky za jemnejší, prírodní a spolu s místní aplikací léčivých roztoků pro podporu růstu vlasů dopřát vlasové pokožce speciální masáže na prokrvení a osvežení pokožky.

Vhodné je rovnež posílit organismus volně dostupnými doplňky stravy, které tělu poskytují intenzivní výživu, příznivě ovlivňují vlasovou pokožku a zabraňují vypadávání. V lékárně lze zakoupit jak speciální komplexy pro posílení vlasů, tak zcela „obycejný“ B-komplex, který je účinný také v případě padání vlasů v souvislosti se stresovým obdobím. Je přitom dobré mít na paměti, že vypadávání vlasů se obvykle objevuje dva až tři měsíce po překonání silného stresu, a to i následkem operace či nemoci.

ODBORNÁ LÉČBA

Pokud se jedná o padání, které trvá delší dobu a vlasy postupně ubývají, je namístě návšteva lékaře. Prvním krokem k léčbe vypadávajících vlasů je důkladné vyšetrení, které můžete absolvovat u svého dermatologa anebo u odborníka zvaného tricholog na specializovaném pracovišti, které se problémy vlasů zabývá. Ten pak určí nejlepší postup léčby, protože nadměrné vypadávání vlasů často představuje komplexní problematiku, při které je nutná spolupráce odborníků z různých oblastí medicíny, včetne gynekologa či endokrinologa.

Jedná-li se o tzv. androgenetickou alopecii, tedy padání vlasů ovlivněné působením mužských pohlavních hormonů, pomáhá hormonální antikoncepce či speciální roztoky a lokální léčiva s účinnou látkou minoxidil, která prodlužuje růstovou fázi vlasů, podporuje růst vlasů a prokrvení vlasové pokožky.

Tato forma padání vlasů je hlavně doménou mužů, u žen bývá mnohem pomalejší a mírnejší než u mužů, typická mužská lysina nevzniká, spíše jsou vlasy na vrcholu hlavy ridší . Nejedná se o chorobu v pravém slova smyslu, je to geneticky podmíněný jev, kdy stežejní roli hraje prítomnost mužských hormonů a dedičnost, “ říká dermatoložka.

Pokud v případě androgenetické alopecie odborná léčba nepomáhá a vypadávání vlasů způsobí rozsáhlejší holé plochy, lze zvolit ještě jedno rešení. Tím je chirurgická autotransplantace vlasů, kdy se z místa, kde je jich dostatek (obvykle týl), odebere část kůže s vlasovými kořínky a „přesadí“ se do postiženého místa na hlavě. Jedná se o finančně náročnější zákrok, obvykle, ale představuje velmi účinné a elegantní rešení problému.

Ložiskové vypadávání vlasů, odborně zvané alopecia areata, kdy se na hlavě tvoří okrouhlá lysá místa, souvisí nejčastěji s poruchou buněčné imunity. V takovém případě je nutná výhradně odborná terapie z rukou lékaře.

EXTRA TIP

Kromě zdravého životního stylu, speciální kosmetiky a doplňků stravy existují ještě další možnosti podpůrné léčby, kterou lže při vypadávání vlasů vyzkoušet. Jedná se o dermatologickou terapii vlasovými stimulátory v podobě profesionálního biostimulacního vlasového laseru nebo speciální biostimulační lampy, které posilují buněčný metabolismus a stimulují růst vlasů. Obě terapie lze absolvovat na dermatologických klinikách i v ordinacích některých kožních lékařů.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud