Nitroděložní tělísko: Antikoncepce vhodná právě pro vás?

Nitroděložní tělísko: Antikoncepce vhodná právě pro vás?

Nitroděložní tělísko je jeden z možných druhů antikoncepce. Jedná s o „starou“, prověřenou a spolehlivou metodu, jak zabránit početí. Má mnoho předností, ale není určena pro každého.

Nitroděložní tělísko se řadí do skupiny tzv. bariérové antikoncepce. Jedná se o pomůcku určenou k aplikaci do ženské dělohy. Malý předmět, který při zavádění vypadá jako tenká tyčinka, se v dutině děložní zaklíní a rozevře do tvaru písmene T. Jeho funkcí je vytvořit jakousi „bariéru“ (proto také antikoncepce bariérová), mechanicky bránit průchodu spermií k vajíčku a zároveň možnosti, aby se oplozené vajíčko zahnízdilo v děloze.

Zavádění tělíska probíhá ambulantně v první fázi menstruace a není nikterak bolestivé. Existují tělíska čistě mechanická nebo s malým přídavkem hormonů. Oproti „běžné“ hormonální antikoncepci je však množství hormonů v nitroděložním tělísku skutečně zanedbatelné. I když vám hormonální antikoncepční přípravky nedělají dobře, hormonální nitroděložní tělísko pro vás pravděpodobně problémem nebude. Jeho nevýhodou oproti bezhormonálnímu tělísku je vyšší cena.

Vhodná antikoncepce během kojení? Více čtěte ZDE

Proč o nitroděložním tělísku přemýšlet

Nitroděložní tělísko má několik nesporných výhod, díky kterým právě pro vás může být velice vhodnou antikoncepcí.

1. Jedná se o vysoce efektivní metodu (99 %). 2. Funguje v podstatě okamžitě po zavedení. 3. Tělísko je účinné 3–10 let v závislosti na typu. 4. Může být použito i při kojení. 5. Plodnost se vrací do původní podoby hned po vyndání tělíska. 6. Nedochází k interakcím s žádnými dalšími léky. 7. Není třeba myslet na každodenní užívání tabletek.

Nevýhody a rizika

Jako všechno má tato metoda své nevýhody. Menstruační krvácení může být silnější, delší a bolestivější, než je tomu u jiných druhů antikoncepce. Většinou se však v průběhu měsíců tyto potíže zlepší. Při zavedení hormonálních nitroděložních tělísek naopak menstruace slábne a běžné menstruační obtíže mizí.

Nevýhodou je, že nitroděložní tělísko vás neuchrání od sexuálně přenosných chorob. Kromě toho existují ještě další komplikace, které se neobjevují sice příliš často, ale přesto je dobré o nich vědět:

• rozvoj infekce • posunutí či úplné vypuzení tělíska organismem • perforace dělohy – může k ní dojít při zavádění • riziko mimoděložního těhotenství

(boba) Zdroje:

www.medicinenet.com, www.fpa.org.uk

Doporučujeme

Články odjinud