Pro všechny, kteří mají neustále hlad: 15 potravin, které sníží vaši chuť na jídlo

Rádi jíte? A sníte někdy o tom, že můžete sníst cokoli a kdykoli beze strachu, že začnete tloustnout? Jistě tušíte, že tohle je jenom sen, ale přeci jen je tu dobrá zpráva. Existuje několik zdravých a chutných potravin, které vám pomůžou udržet váš nezkrotný apetit na uzdě, a vyhnout se tak přibývání na váze.

Mořské ryby

Ryby s červeným masem jako okouník mořský, losos nerka, chňapal císařský nebo chňapal rudý a další ryby známé pod anglickým názvem redfish obsahují obrovské množství bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Což je kombinace, která vás dokáže zasytit na dlouhou dobu. Je to vlastně takový bonus. Jíst ryby je velmi zdravé. A pravidelná konzumace těchto druhů ryb kromě obezity snižuje také riziko cukrovky nebo onemocnění srdce.  

Podívejte se na video, zda je dobré držet pevně stanovený jídelníček s gramážemi jídla.

Pokračování 2 / 15

Avokádo

Avokádo je skvělým zdrojem esenciálních mastných kyselin, ale to, díky čemu se po snědení avokáda cítíte plní, je přítomnost kyseliny olejové. Výzkum prováděný v Kalifornii ukázal, že lidé, kteří jedli při obědě během hlavního jídla avokádo, snědli při odpolední svačině o 40 % menší porci než ti, kteří avokádo k obědu nesnědli.

Pokračování 3 / 15

Káva

Náš apetit pomáhá kontrolovat kofein, který je v kávě obsažen. A to proto, že kofein umí rozkládat tuky. Když si dáte kávu například 30 minut před jídlem, sníží to vaši chuť k jídlu. Káva navíc zrychluje metabolismus. Ovšem pozor! Kupujte kvalitní kávu a dopřejte si jen takové množství, které odpovídá vašemu zdravotnímu stavu. 

Pokračování 4 / 15

Chia semínka

Sytící síla nenápadných semínek chia je dobře známá. Stačí hrst a cítíte se plní. Je to proto, že každé semínko je schopné absorbovat až dvanáctinásobné množství vody, než je jeho velikost. Proto vás tak lehce zaplní. Ideální je nasypat si semínka do jogurtu, ovesných vloček, ovocného či zeleninového smoothie nebo jen do sklenky mléka.

Pokračování 5 / 15

Vejce

Vajíčka jsou relativně levná a hlavně jsou skvělým zdrojem bílkovin. Ukázalo se také, že kdo jí vejce, ten hubne. Během hubnoucí kúry byla jedné kontrolní skupině ke snídani servírována vajíčka. Druhá skupina měla snídani bez vajec. Testovaní lidé z první skupiny shodili o 65 % více váhy než ti, kteří vejce nedostávali.

Pokračování 6 / 15

Chilli papričky

Látka kapsaicin, která má na starosti větší či menší pálivost chilli papriček, je také odpovědná za to, že při pravidelné konzumaci těchto pálivek hubneme. Snižuje chuť k jídlu a zároveň pomáhá při shazování kil. Abyste si však mohli užít schopnost papriček doslova spalovat tuky, musíte si je přidávat do jídla každý den!

Pokračování 7 / 15

Špenát

Tahle zeleninka obsahuje hormon leptin, který upravuje látkovou výměnu a kontroluje pocit hladu. Takže, mělo by stačit 100 gramů špenátu každý den a jedlíci přestanou pociťovat neustálé nutkání na něco k snědku.

Pokračování 8 / 15

Zelený čaj

Zelený čaj má blahodárné čisticí účinky. Tento nápoj však obsahuje také dvě látky, které podporují ztrátu nežádoucích kil. Kofein a katechin. První zrychluje činnost metabolismu, druhý redukuje tuky v těle a zažívacím systému. Pitím kvalitního zeleného čaje tak bude spalování kalorií efektivnější. Dokonce je prokázáno, že kombinace kofeinu a katechinu v zeleném čaji podpoří hubnutí o 4 %. Doporučené množství je jeden až dva šálky zeleného čaje denně.

Pokračování 9 / 15

Čočka

Bohatá na bílkoviny a vlákninu, která zasytí, a jedlíci tak nepociťují hlad. Čočku uvaříte rychleji a snadněji než například fazole a pro pocit sytosti stačí menší množství. Navíc je velmi zdravá, protože obsahuje kyselinu listovou, thiamin neboli vitamin B1, železo, mangan a draslík.

Pokračování 10 / 15

Zázvor

Při léčení chřipek a nachlazení už u nás zázvor zdomácněl. Pomůže vám ale také shodit pár kilo. Zázvor obsahuje esenciální oleje a mimo jiné také látku gingerol. Ta je chemickým složením podobná kapsaicinu z chilli papriček. Každodenní konzumace zázvoru nám pomáhá s hubnutím. Reguluje totiž množství hormonu leptinu, který je zodpovědný za příjem a výdej energie včetně chuti k jídlu. Zjednodušeně řečeno, kořen zázvoru podporuje látkovou výměnu a potlačuje pocit hladu.

Pokračování 11 / 15

Ovesné vločky

V kaši nebo samotné. Je jedno, jak máte ovesné vločky nejraději. Jestliže je však budete jíst k snídani, budete se cítit delší dobu sytí a ještě během oběda sníte o 31 % méně kalorií než lidé, kteří jedli k snídani třeba housku s máslem.

Pokračování 12 / 15

Bílý jogurt 

Delikátní a jemná potravina nacpaná bílkovinami. Bílý jogurt zasytí na dlouhou dobu. Důležitou složkou jsou bakterie, které pomáhají s úpravou zažívání. Ale pozor, sáhněte raději po klasickém jogurtu a nízkotučný nechte stát v regále. Právě jogurty bez tuku obsahují často velké množství cukru. Takže po jogurtu bez tuku pravděpodobně moc nezhubnete.

Pokračování 13 / 15

Polévky

Přidat polévku mezi naše jídla je dalším ze skvělých způsobů, jak zhubnout. Začněte oběd miskou polévky a určitě sníte nakonec mnohem menší porci hlavního jídla, ať už je polévka hutná nebo je to jen vývar. Vždy obsahuje mnoho nutričních látek a navíc skvěle zasytí.

Pokračování 14 / 15

Ořechy

Vlašské ořechy, mandle nebo buráky. Všechny ořechy zmírňují hlad. A všechny obsahují také velké množství mononenasycených tuků, které jsou pro naše tělo i srdce dobré. Lidé, kteří mlsají ořechy, mívají méně tuku v oblasti břicha než ti, kteří si dávají cukrovinky vyrobené z mouky.

Pokračování 15 / 15

Pijte dost vody

Dobře, tak tohle je samozřejmě tak trochu vtip. Ale dostatečné množství tekutin je důležité nejen pro snížení pocitu hladu, ale i na udržení a upevnění zdraví. Pokuste se denně vypít dva až tři litry vody. Nejvhodnější jsou nápoje bez bublinek, neslazené čaje, ovocné šťávy a samozřejmě čistá voda. Tekutiny vám spolehlivě zaplní žaludek a sníží tak pocit hladu.

Doporučujeme

Články odjinud