Procter & Gamble týrá zvířata ve zbytečných pokusec

Procter & Gamble má pobočky v téměř 80-ti zemích světa. V roce 2003 tato společnost realizovala prodej převyšující 43 miliard dolarů s čistými výnosy přesahujícími 5 miliard dolarů. Procter & Gamble (P&G) je jedním z největších výrobců spotřebního zboží. Zároveň je však označován jako jedna z nejhorších nadnárodních korporací, a to kvůli pokračujícímu zabíjení zvířat při vývoji nových kosmetických a toaletních potřeb. Předpokládaný počet zvířat, která ročně zemřou kvůli P&G, je 50 000.

Tato firma již od roku 1999 klame své zákazníky a snaží se je přesvědčit, že pokusy na zvířatech nepoužívá, a pokud ano, tak jen v nutných případech. Svoboda zvířat však tento typ argumentace nepřijímá! Koordinátorka kampaně o.s. Svoboda zvířat „Za nahrazení pokusů na zvířatech“, Lenka Hecová, k tomu říká: „Pokusy na zvířatech jsou metodou nejen krutou, protože v těchto pokusech umírají ve značných bolestech celosvětově desítky miliónů zvířat, ale především vědecky značně spornou. Výsledky takových pokusů totiž přinášejí informace zavádějící. Je to dáno především fyziologickými rozdíly mezi člověkem a jinými živočišnými druhy.“

Příkladů, kdy pokusy na zvířatech selhaly, jsou stovky. Například Flosint, lék na artritidu, byl testován na krysách, opicích a psech; všechna zvířata tento lék snášela dobře. U člověka však způsobil smrt. Je nutné uvést, že firma P&G testuje především kosmetické výrobky, chemické látky obsažené ve svých produktech a v neposlední řadě krmiva pro psy a kočky. Tyto pokusy nejsou zákonem vyžadovány a lze je nahradit metodami bez použití zvířat. Stovky společností na celém světě (podobného zaměření jako P&G) již tento typ pokusů nepoužívá.

I přes časté proklamace koncernu P&G, že zvířata ve výzkumu nepoužívá nebo jen při nebolestivých pokusech, musíme konstatovat, že to není pravda. Ačkoli politika výzkumů jedné z divizí P&G, firmy IAMS (která vyrábí krmivo pro psy a kočky), tvrdí, že nebudou používány žádné pokusy, které by mohly zvířatům způsobovat bolest nebo by vedly k jejich smrti, skutečnost je jiná. Díky výzkumu americké organizace PETA (People for Ethical Teratment of Animals) byly odhaleny a natočeny skrytou kamerou velmi kruté praktiky v zacházení se zvířaty v laboratořích, kde si nechává IAMS testovat své výrobky. S těmito hrůznými fakty bylo vedení firmy obeznámeno, ale neučinilo patřičné kroky k nápravě.

Výčet krutostí je velmi dlouhý. Minimálně 27 psů bylo zabito jen během výše zmíněného natáčení, zatímco jiní podlehli neléčeným chorobám, a to i přes ubezpečení společnosti IAMS, že v jimi vykonávaných testech úmyslně nezahyne žádné zvíře. Ostatní aktivity společnosti IAMS jsou rovněž neomluvitelné. Naše tajná reportérka v laboratoři v Austrálii nám oznámila, že psi, na nichž je vykonávána vivisekce, kterou platí údajně společnost IAMS, jsou pravidelně biti a kopáni a mnoho z nich se stává psychotickými z důvodu pobytu v malých stísněných betonových celách po dobu až sedmi let. Průzkum organizace PETA zaměřený na laboratoře společnosti IAMS odhalil i následující skutečnosti:

· psy trvale uvězněné v malých klecích bez obohacení; · chirurgické odstraňování hlasivek psům, aby nemohli štěkat; · psy trpící neléčenými infekcemi, hnilobou zubů a poraněnými tlapkami; · svědectví pracovníků o živé kočce, která byla zaživa spláchnutá do kanalizace; · psí boudy, ve kterých byly teploty v létě nesnesitelně vysoké a v zimě naopak téměř pod bodem mrazu; · psy násilím krmené rostlinným olejem, který byl veden hadičkami přímo do jejich hrdel; · psy házené na hromadu na chladnou betonovou podlahu po chirurgickém zákroku, kdy jim byly ze stehen vyřezány velké kusy masa kvůli testování kvality krmiva; · veterinární technici s nedostatečným vzděláním a bez zkušeností vykonávající invazivní postupy.

“Společnost IAMS krutě týrá kočky a psy během testů a zároveň lživě přesvědčuje svoje zákazníky o tom, že dbá o zvířata,” říká ředitelka organizace PETA Dawn Carr. “Nová potrava pro domácí zvířata se musí testovat v domácnostech, ne na osamělých kočkách a psech uvězněných v klecích laboratoří ukrytých před veřejností.”

Z těchto důvodů jsme se rozhodli veřejně upozornit na praktiky firmy Procter & Gamble formou demonstrace. Ta se uskutečnila 21.4. 2005 od 15 hodin v Praze před sídlem koncernu Procter & Gamble, Na Poříčí 42 (Praha 1).

Společně s organizací PETA vyzýváme spotřebitele v ČR i na celém světě, aby bojkotovali výrobky společnosti Procter & Gamble.

zdroj: Tomáš Popp, e-mail: tomas.popp@svobodazvirat.cz http://www.svobodazvirat.cz

Doporučujeme

Články odjinud