Zavržené  BMI?

Zavržené BMI?

Diskuze o tom, zda je body mass index skutečně spolehlivým ukazatelem nadváhy, obezity a potažmo i zdraví, se objevila minulý týden ve většině českých médií.

Podnětem byly čerstvé studie, publikované v prestižních odborných časopisech. Jejich výsledky ukázaly, že pacienti s nižší tělesnou hmotností podléhají v porovnání s těmi, kteří mají podle současných kritérií nadváhu, častěji chorobám dýchacího systému. Zároveň bylo zjištěno, že v případě osob s nadváhou je průběh onemocnění lehčí. Protože při určování kritérií pro tělesnou hmotnost vycházeli autoři zmíněných studií z hodnoty body mass indexu (BMI), objevila se informace, že BMI je „odzvoněno“.

„Z hlediska srdečních a cévních onemocnění je body mass index i nadále poměrně dobrý ukazatel rizika, především u zdravých osob. Kvůli upřesnění rozložení tělesného tuku je však vhodné doplnit BMI měřením obvodu pasu,“ vysvětluje MUDr. Jan Piťha, člen Fóra zdravé výživy. „V případě osteoporózy je však vztah k BMI složitější. Osteoporózou a jejími následky (zlomeninami) totiž trpí méně osoby, zejména ženy, s mírnou nadváhou. Vyšší BMI také oddaluje nástup hormonální nerovnováhy u žen (menopauzy),“ dodává MUDr. Piťha. Jak bylo publikováno v jedné ze zmiňovaných studií, zcela jasná není ani souvislost mezi BMI a onemocněními dýchacích cest. Pravda je i to, že BMI je méně spolehlivý ukazatel nadváhy u velmi mladých či velmi starých osob.

Jako mnoho jiných parametrů není tedy ani BMI dokonalý, nicméně z hlediska kategorizace váhových skupin stále patří mezi nejlepší parametry. Proto je také stále využíván ve všech studiích zaměřených na rizika určitých chorob i v ordinacích lékařů.

„Máte-li BMI nad 30, určitě se snažte svou váhu snížit. Pokud máte BMI mezi 25 a 30, zamyslete se nad svými pohybovými aktivitami,“ radí MUDr. Jan Piťha a upřesňuje: „ten, kdo má BMI 26, celý den sedí v práci před počítačem a večer pak tráví na pohovce před televizorem, je mnohem rizikovější než ten, kdo má BMI 28 a každý den sportuje.“ U osob s BMI mezi 25 a 30 může hrát poměrně velkou roli právě obvod pasu, upřesňující rozložení tělesného tuku: méně rizikoví jsou muži s pasem do 102 cm a ženy s pasem do 88 cm.

Více informací se dozvíte na www.fzv.cz, kde najdete také přesný návod na měření pasu (v sekci FZV akční/Aktuality/Měření pasu).

Body mass index je hodnota vypočtená podle vzorce: váha v kg dělená výškou v metrech na druhou. Normální váhu přitom určují hodnoty BMI mezi 18,5 a 25. Osoby, jejichž BMI má hodnotu pod 19, trpí pravděpodobně podvýživou. Hodnota BMI nad 25 ukazuje na nadváhu, nad 30 pak na obezitu.

BMI si můžete nechat zde na Dámě spočítat.

Doporučujeme

Články odjinud