10 tipů, jak ušetřit v kuchyni

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Než se pustíte do vaření, nebo dokonce do zařizování nové kuchyně, je třeba vzít rozum do hrsti. Poradíme vám, jak ušetřit nejen peníze, ale také vzácný čas.

10 tipů, jak ušetřit v kuchyni

1. V SUPERMARKETU S ROZVAHOU

Před větším nákupem si sepište seznam, předejdete tak nahodilému nakupování věcí, které sice vůbec nepotřebujete, ale jsou zrovna v akci nebo šikovně vystavené. Ze stejného důvodu také nikdy nechoďte na nákup unavení a hladoví.

2. NEPLÝTVEJTE JÍDLEM

Nepořizujte domů velké zásoby jídla, zejména v případě zboží, které se rychle kazí, a důsledně sledujte data spotřeby na balených výrobcích, jež máte v ledničce. Předejdete tak zbytečnému vyhazování potravin, které je nejen neekonomické, ale také velmi neekologické.

3. CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ

Většina z nás si ani neuvědomuje, jak moc rodinný rozpočet vyčerpávají návštěvy kaváren, restaurací nebo podniků rychlého občerstvení. Schválně si zkuste spočítat, kolik už jste nechali třeba jen ve stánku s pizzou u zastávky nebo v podnikové kantýně. Pokud se nestíháte nasnídat doma před odchodem do práce, zabalte si s sebou housku se šunkou nebo kousek domácího koláče. Večeřet venku je fajn, ale neměla by se z toho stát rutina jen proto, že se vám po práci už nechce nic dělat. Vařit doma je nejen zábavné, ale také umožní udržet rodinný rozpočet pod kontrolou. A navíc víte, co jíte, což také není k zahození…

4. LEDNIČKA JE ŽROUT

Věděli jste, že chladnička je pravděpodobně energeticky nejnáročnější spotřebič, který máte doma? Pokud už ji vlastníte nějaký ten pátek, není od věci zjistit její skutečnou spotřebu. Patří-li do kategorie A, nebo dokonce nižší, pak je načase se rozloučit. Ideální je pořídit si spotřebič, který má za písmenem A co nejvíce plusů. Lednička by měla stát pokud možno na chladném místě, nikoli u topení, sporáku nebo na místě, kam pálí slunce. Pamatujte také na poučku, že lednička není televize, a tak dvířka otevírejte vždy jen na chvíli, až budete přesně vědět, pro co jdete.

5. ROZMRAZUJTE VČAS

Ušetřit peníze (a čas) můžete i tím, že budete své činnosti v kuchyni lépe plánovat. Například rozmrazování potravin v mikrovlnce nebude nutné, pokud je vyndáte z mrazáku dostatečně dopředu a necháte je povolit v pokojové teplotě nebo na balkoně. Využít můžete třeba i ještě teplou troubu, ze které jste před nějakou chvílí vyndali bábovku.

6. POZOR U SPORÁKU

Hodně energie a peněz se z domácnosti ztrácí při vaření. Elektrickou plotýnku proto vypínejte s předstihem. Díky zbytkovému teplu se polévka nebo brambory v pohodě dovaří samy. Varná deska předpokládá hrnce s rovným dnem, ideálně o velikosti plotýnky, aby teplo zbytečně neunikalo. Nezapomínejte ani na pokličku, bez ní trvá vaření déle a tím se i prodraží. Zajímavým zlepšovákem je také varianta, kdy postavíte na hrnec místo pokličky jinou nádobu s vodou. Tu pak můžete využít v kuchyni při vaření nebo třeba mytí nádobí.

7. ZABALTE TO

Slyšeli jste o vychytávce jménem Wonderbag? Je to vlastně tepelně izolovaný vak, který umožňuje pohodlně dovařit pokrm přivedený k varu bez použití další energie. Snižuje tak údajně spotřebu energie v domácnosti až o 30 %. Pracuje na principu dlouhodobého uchování tepla a po několika hodinách, které věnujete sobě nebo rodině, můžete hotové jídlo servírovat. Připravit tak můžete nejen přílohy, ale také polévky nebo další pokrmy. Podobnou metodu vlastně využívaly už naše babičky, které hrnec s předvařeným jídlem zastlaly do peřin.

8. VAŘTE POD PÁROU

Také vynález pana Papina ze 17. století, tlakový hrnec, ušetří až 50 % energie při přípravě masitých jídel, polévek nebo příloh. Dnešní modely jsou navíc stále dokonalejší a mnohem bezpečnější než ty, které používaly naše maminky, takže není třeba obávat se kuchyňských katastrof.

9. NÁDOBÍ MYJTE CHYTŘE

Stále více domácností si pořizuje myčku nádobí, která šetří nejen čas, ale – ač se to na první pohled nezdá – také peníze. Ty nejlepší spotřebiče totiž na jeden mycí cyklus využijí až o 60 % méně vody, než proteče vaším dřezem v případě, že myjete nádobí v ruce pod tekoucí vodou.

10. ZKUSTE TO BEZ CHEMIE

Když už si pořídíte kuchyň podle svých představ, chcete také, aby byla krásná a čisťoučká. Proto neváháte vynaložit velké částky na speciální čisticí přípravky slibující zázraky. Často docela zbytečně. Třeba takový obyčejný ocet krásně vyčistí nerezové plochy a obklady, octovou vodou zbavíte nečistot a pachů ledničku nebo mikrovlnku, odstraní i vodní kámen z varné konvice. Výbornými pomocníky při ekologickém úklidu jsou také citron, sůl a jedlá soda.

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…