13 skvělých receptů na grilování

| Autor: MS | Rubrika: Domácnost

Konečně je tu léto a s ním přichází i čas grilování a zahradních oslav. Přinášíme vám 13 skvělých receptů. Sejít se s rodinou a s přáteli, společně připravit jídlo a pak si u jednoho stolu pochutnat, to přece nemá chybu!

Krůtí špíz s cherry rajčátky



Suroviny (na 4 porce):
500 g krůtích prsou
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
cherry rajčátka na stonku
Koktejlová omáčka
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
3 lžíce Jemného kečupu Hellmann´s
1 lžíce koňaku (nebo whisky)
1/2 stroužku česneku
čerstvý tymián
sůl, pepř

Příprava:
Maso nakrájíme na kostky (asi 3x3 cm), napícháme na 4 špízové jehly, osolíme, opepříme, potřeme olejem a ze všech stran opečeme na grilu. Zároveň se špízy grilujeme cherry rajčátka (i se stonky). Ugrilované špízy a rajčátka namáčíme do koktejlové omáčky, kterou připravíme smícháním Majonézy a Jemného kečupu Hellmann´s s koňakem, prolisovaným česnekem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem.

Hermelín na grilu



Suroviny (na 4 porce):
4 ks sýru Pepa na gril
1 balení grilovacího koření
Dip
2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
2 lžíce zavařeniny z divokých brusinek
1 lžíce sladkého dezertního vína
Příprava:
Sýry obalíme v grilovacím koření, důkladně zabalíme do alobalu, položíme na rozpálený gril a pečeme z každé strany asi 5 minut. Podáváme horké s dipem z Tatarské omáčky Hellmann´s, brusinek a vína, s pečivem, které můžeme do tekutého sýru namáčet, a se zeleninovým salátem.


Pljeskavica s grilovanými rajčaty



Suroviny (na 4 porce):
500 g mletého masa (nejlépe mix jehněčího, vepřového a telecího)
sůl, drcený pepř
2 rajčata
Omáčka
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
snítka čerstvého tymiánu
1 jarní cibulka
kayenský pepř
1 lžíce černého piva
Příprava:
Maso osolíme, opepříme a rukama z něj vytvoříme 4 pljeskavice – asi 1 cm tenké plátky. Pljeskavice dáme na horký gril a opékáme z každé strany zhruba 2 minuty (uvnitř mohou zůstat růžové). Zároveň s masem grilujeme rozpůlená rajčata (řezem na gril), která pečeme
do změknutí. Podáváme s Tatarskou omáčkou Hellmann’s smíchanou s nasekanými lístky tymiánu, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, kayenským pepřem a pivem, s opečenou ciabatou nebo celozrnným pečivem a s listem salátu.

Kuřecí steak s remuládou



Suroviny (na 4 porce):
4 kuřecí steaky i s kůží (prsní nebo stehenní)
Marináda
3 lžíce slunečnicového oleje
2 žloutky
2 lžičky solamylu
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce worchesterové omáčky
1 lžíce kremžské hořčice
2 prolisované stroužky česneku
čerstvě drcený pepř
2 lžičky cukru moučka
1 lžička soli
Remuláda
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
1 lžička Gurmánské hořčice Hellmann´s
2 cl bílého vína
šťáva z půlky citrónu
2 kyselé okurky
1 lžička kapar
1 malá šalotka
svazek pažitky
čerstvě drcený pepř
špetka cukru krupice
sůl
Příprava:
Z oleje, žloutků, solamylu, sójové a worchesterové omáčky, hořčice, česneku, pepře, cukru
a soli připravíme marinádu, do které vložíme maso a necháme přes noc marinovat v lednici (pokud necháme maso marinovat několik dní, maximálně 3 dny, bude křehčí a chutnější). Marinované steaky dáme kůží dolů na rozpálený gril – když jsou z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme. Podáváme s chlebem, zeleninovým salátem a remuládou, kterou připravíme smícháním Tatarské omáčky Hellmann´s s Gurmánskou hořčicí Hellmann´s, bílým vínem, citrónovou šťávou, na drobno nakrájenými okurkami, kaparami, nasekanou šalotkou a pažitkou, pepřem, cukrem a solí.

Jehněčí kotletky s omáčkou Aioli



Suroviny (na 4 porce):
16 ks jehněčích hřebínků (kotletek s kostí)
6 lžic bílého nízkotučného jogurtu
čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů)
rozmarýn, tymián, česnek
sůl
Omáčka Aioli
6 lžic Majonézy Hellmann´s
1 lžíce hořčice Dijonnaise Hellmann´s
1 stroužek česneku
mletá sladká paprika

Příprava:
Jednotlivé kousky masa namočíme do jogurtu, posypeme pepřem, bylinkami a česnekem
a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinované kotletky pečeme na rozehřátém grilu z každé strany asi 2 minuty. Po upečení je osolíme a necháme chvíli odpočinout na teplém místě. Grilované kotletky namáčíme do omáčky Aioli, kterou připravíme smícháním Majonézy Hellmann´s, hořčice Dijonnaise Hellmann´s, prolisovaného česneku a mleté papriky (podle chuti můžeme přidat sůl a cukr). Podáváme s mladými bramborami pečenými
s rozmarýnem.


Pikantní grilovaná kuřecí křidélka



Suroviny (na 4 porce):
8 lžic sójové omáčky (tmavé)
3 lžíce medu
4 stroužky česneku
špetka chilli koření
sůl
1 kg kuřecích křidélek
Dip
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
2 lžíce zralého manga
1 lžíce šťávy z limetky
1 lžička šťávy ze zázvoru
snítka koriandru (nemusí být)

Příprava:
V míse smícháme sójovou omáčku s medem, prolisovaným česnekem, chilli kořením a solí. Do připravené marinády vložíme křidélka, důkladně promícháme a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná křidélka ugrilujeme do měkka, během pečení je potíráme zbylou marinádou (kůže by měla být křupavá, karamelově hnědá). Podáváme s dipem z Majonézy Hellmann´s, rozmačkaného manga, limetkové šťávy, šťávy ze zázvoru (asi 3 cm zázvoru oloupeme, nastrouháme na jemno a rukou vymačkáme) a nasekaného koriandru.


Losos na grilu


Suroviny (na 4 porce):
4 steaky lososa i s kůží (po 150 g)
sůl, bílý pepř
2 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka
4 lžičky Tatarské omáčky Hellmann´s
1 lžička meruňkového džemu
1 lžička kari koření
Příprava:
Rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme kůží dolů
na rozpálený gril – když jsou steaky z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme.
Na ugrilované steaky vytvoříme nok z omáčky připravené z Tatarské omáčky Hellmann’s, meruňkového džemu a kari koření. Podáváme s vařenými bramborami a dušenou zeleninou, například s dušenou brokolicí, mladou karotkou a květákem.

Minirolády


Suroviny (na 4 porce):
1 plátek tmavého toustového chleba
1 lžíce Majonézy Hellmann´s
1 plátek uzené šunky
3 nakládané okurky
mletá červená paprika
pažitka
Příprava:
Z chleba odkrojíme kůrku, střídku rozválíme válečkem, potřeme Majonézou Hellmann´s, položíme na ni plátek šunky a ten znovu potřeme Majonézou Hellmann´s. Okurky zbavené konců nakrájíme na hranolky a položíme na šunku s majonézou. Chleba s náplní srolujeme pomocí bambusové podložky na sushi. Rolky pomažeme tenkou vrstvou Majonézy Hellmann´s, obalíme v mleté paprice nebo
v nasekané pažitce a nakrájíme na 4 dílky (nožem netlačíme, ale „pilujeme“). Rozválenou střídku můžeme mazat různými pomazánkami (slanými i sladkými), klást na ně další suroviny (uzeniny, ovoce atp.) a zdobit kořením, nasekanými bylinkami, drcenými oříšky nebo kakaem, krystalky cukru.


Portobello burger



Suroviny (na 4 porce):
4 obří žampióny portobello
sůl, pepř
1 červená paprika, 1 žlutá paprika
4 lžičky pesta
4 tmavé hamburgerové housky
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
150 g rukoly
1 velké rajče
Jemně pálivý kečup Hellmann´s

Příprava:
Žampióny vložíme na pekáček a pečeme 10 až 15 minut v troubě při 190 °C nebo z obou stran na rozehřátém grilu. Poté je osolíme a opepříme. Papriky zbavíme slupek (oloupeme je škrabkou na zeleninu), orestujeme na pánvi nebo na grilu a ochutíme pestem. Housky rozpečeme v troubě nebo na grilu (asi 3 minuty) a rozkrojíme je. Spodní půlku potřeme Tatarskou omáčkou Hellmann´s, položíme na ni lístky rukoly, plátek rajčete, opečený žampión a papriku, přidáme trochu Jemně pálivého kečupu Hellmann´s, přiklopíme druhou půlkou housky a propíchneme špejlí.

Hovězí steak s bramborovou kaší


Suroviny (na 4 porce):
4 steaky z hovězí svíčkové (po zhruba 150 g)
sůl, čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů)
slunečnicový olej na restování
4 snítky tymiánu
Bramborová kaše
6 středně velkých brambor (varný typ C)
4 až 6 polévkových lžic Majonézy Hellmann´s
růžový pepř

Příprava:
Steaky osolíme a posypeme drceným pepřem. Na celokovové pánvi (bez plastových úchytek) rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme do hněda – nejprve z jedné, poté z druhé strany. Na každý steak položíme snítku tymiánu, i s pánví dáme do dobře vyhřáté trouby
a při 190 °C dopečeme (5 až 8 minut podle velikosti bifteku). Upečené maso vytáhneme z trouby a necháme 3 až 5 minut odpočinout na teplém místě. Pokud bifteky grilujeme, potřeme je olejem, osolíme, opepříme a z každé strany pečeme zhruba 3 minuty.
Pak je necháme asi 5 minut odpočinout na teplém místě. Oloupané brambory uvaříme v lehce osolené vodě do měkka (asi 30 minut) a scedíme vodu. Přidáme Majonézu Hellmann´s, dochutíme solí a přimícháme drcený růžový pepř (krásně voní, ale není ostrý, nepálí).

Bliny s uzeným lososem




Suroviny (na 6 porcí):
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
hrst nasekané pažitky
4 jarní cibulky
2 vejce
300 ml mléka
50 g rostlinného tuku Rama Culinesse
200 g uzeného lososa
Koprová omáčka
3 lžíce Majonézy Hellmann´s
3 lžíce nízkotučného jogutru
šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce kapar
hrst nasekaného čerstvého kopru

Příprava:
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, na jemno nasekanou pažitku a cibulky a přidáme špetku soli. V jiné misce smícháme lehce našlehaná vejce, mléko a rozpuštěný rostlinný tuk Rama Culinesse, vlijeme do mísy s moukou, smícháme (vznikne hustší těstíčko) a necháme
5 minut odpočinout. Mezitím připravíme omáčku z Majonézy Hellmann´s, jogutru, citrónové šťávy, na hrubo nasekaných kapar a kopru. Poté rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, nalijeme na ni jednu lžíci těstíčka (rozlije se samo) a upečeme z obou stran do zlatova. Upečené bliny (lívanečky) položíme na talíře, 2 bliny vedle sebe, naaranžujeme na ně lososa, pokapeme koprovou omáčkou a ozdobíme čerstvým koprem.

Makrela s bramborovým salátem



Suroviny (na 4 porce):
800 g mladých brambor
4 ks makrely
směs koření na americké brambory (nebo steakové koření)
Majonézový dresing
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
1 lžíce Gurmánské hořčice Hellmann´s
2 lžičky worcesterové omáčky
šťáva z jednoho citrónu
1 lžíce cukru krupice
1 malá cibulka
hrst nasekané petrželové natě
sůl, čerstvě drcený pepř
pár kapek tabasca (nemusí být)

Příprava:
Majonézu a Gurmánskou hořčici Hellmann´s smícháme s worcesterovou omáčkou, šťávou
z citrónu, cukrem, jemně nasekanou cibulkou a petrželí, osolíme, opepříme a dochutíme tabascem. Oloupané brambory uvaříme do měkka, scedíme, horké smícháme s dresinkem
a necháme uležet. Makrely obalíme ze všech stran ve směsi koření a ugrilujeme do měkka.


Pangasius na grilu se zeleninou



Suroviny (na 4 porce):
1 červená kapie
1 cuketa
4 ks filé z ryby pangasius
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka
1 zralé rajče
6 listů bazalky
1 stroužek česneku
3 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy)
cukr, sůl

Příprava:
Rajče rozčtvrtíme a odstraníme z něj jádřinec. Masitou část rajčete nakrájíme na kostky, které rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem
a Tatarskou omáčkou Hellmann´s, dochutíme octem, špetkou cukru a solí. Na horkém grilu opečeme z obou stran kousky červené kapie a plátky cukety. Vložíme do mísy a zamícháme s připravenou omáčkou. Rybu osolíme, opepříme, potřeme z obou stran olejem a položíme
na gril. Pečeme z každé strany 2 minuty (krátce a intenzivně, aby se nevysušila).

recepty a foto: Hellmann´s
zdroj: Quent

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…