13 skvělých receptů na grilování

| Autor: MS | Rubrika: Domácnost

Konečně je tu léto a s ním přichází i čas grilování a zahradních oslav. Přinášíme vám 13 skvělých receptů. Sejít se s rodinou a s přáteli, společně připravit jídlo a pak si u jednoho stolu pochutnat, to přece nemá chybu!

Krůtí špíz s cherry rajčátky



Suroviny (na 4 porce):
500 g krůtích prsou
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
cherry rajčátka na stonku
Koktejlová omáčka
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
3 lžíce Jemného kečupu Hellmann´s
1 lžíce koňaku (nebo whisky)
1/2 stroužku česneku
čerstvý tymián
sůl, pepř

Příprava:
Maso nakrájíme na kostky (asi 3x3 cm), napícháme na 4 špízové jehly, osolíme, opepříme, potřeme olejem a ze všech stran opečeme na grilu. Zároveň se špízy grilujeme cherry rajčátka (i se stonky). Ugrilované špízy a rajčátka namáčíme do koktejlové omáčky, kterou připravíme smícháním Majonézy a Jemného kečupu Hellmann´s s koňakem, prolisovaným česnekem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem.

Hermelín na grilu



Suroviny (na 4 porce):
4 ks sýru Pepa na gril
1 balení grilovacího koření
Dip
2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
2 lžíce zavařeniny z divokých brusinek
1 lžíce sladkého dezertního vína
Příprava:
Sýry obalíme v grilovacím koření, důkladně zabalíme do alobalu, položíme na rozpálený gril a pečeme z každé strany asi 5 minut. Podáváme horké s dipem z Tatarské omáčky Hellmann´s, brusinek a vína, s pečivem, které můžeme do tekutého sýru namáčet, a se zeleninovým salátem.


Pljeskavica s grilovanými rajčaty



Suroviny (na 4 porce):
500 g mletého masa (nejlépe mix jehněčího, vepřového a telecího)
sůl, drcený pepř
2 rajčata
Omáčka
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
snítka čerstvého tymiánu
1 jarní cibulka
kayenský pepř
1 lžíce černého piva
Příprava:
Maso osolíme, opepříme a rukama z něj vytvoříme 4 pljeskavice – asi 1 cm tenké plátky. Pljeskavice dáme na horký gril a opékáme z každé strany zhruba 2 minuty (uvnitř mohou zůstat růžové). Zároveň s masem grilujeme rozpůlená rajčata (řezem na gril), která pečeme
do změknutí. Podáváme s Tatarskou omáčkou Hellmann’s smíchanou s nasekanými lístky tymiánu, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, kayenským pepřem a pivem, s opečenou ciabatou nebo celozrnným pečivem a s listem salátu.

Kuřecí steak s remuládou



Suroviny (na 4 porce):
4 kuřecí steaky i s kůží (prsní nebo stehenní)
Marináda
3 lžíce slunečnicového oleje
2 žloutky
2 lžičky solamylu
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce worchesterové omáčky
1 lžíce kremžské hořčice
2 prolisované stroužky česneku
čerstvě drcený pepř
2 lžičky cukru moučka
1 lžička soli
Remuláda
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
1 lžička Gurmánské hořčice Hellmann´s
2 cl bílého vína
šťáva z půlky citrónu
2 kyselé okurky
1 lžička kapar
1 malá šalotka
svazek pažitky
čerstvě drcený pepř
špetka cukru krupice
sůl
Příprava:
Z oleje, žloutků, solamylu, sójové a worchesterové omáčky, hořčice, česneku, pepře, cukru
a soli připravíme marinádu, do které vložíme maso a necháme přes noc marinovat v lednici (pokud necháme maso marinovat několik dní, maximálně 3 dny, bude křehčí a chutnější). Marinované steaky dáme kůží dolů na rozpálený gril – když jsou z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme. Podáváme s chlebem, zeleninovým salátem a remuládou, kterou připravíme smícháním Tatarské omáčky Hellmann´s s Gurmánskou hořčicí Hellmann´s, bílým vínem, citrónovou šťávou, na drobno nakrájenými okurkami, kaparami, nasekanou šalotkou a pažitkou, pepřem, cukrem a solí.

Jehněčí kotletky s omáčkou Aioli



Suroviny (na 4 porce):
16 ks jehněčích hřebínků (kotletek s kostí)
6 lžic bílého nízkotučného jogurtu
čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů)
rozmarýn, tymián, česnek
sůl
Omáčka Aioli
6 lžic Majonézy Hellmann´s
1 lžíce hořčice Dijonnaise Hellmann´s
1 stroužek česneku
mletá sladká paprika

Příprava:
Jednotlivé kousky masa namočíme do jogurtu, posypeme pepřem, bylinkami a česnekem
a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinované kotletky pečeme na rozehřátém grilu z každé strany asi 2 minuty. Po upečení je osolíme a necháme chvíli odpočinout na teplém místě. Grilované kotletky namáčíme do omáčky Aioli, kterou připravíme smícháním Majonézy Hellmann´s, hořčice Dijonnaise Hellmann´s, prolisovaného česneku a mleté papriky (podle chuti můžeme přidat sůl a cukr). Podáváme s mladými bramborami pečenými
s rozmarýnem.


Pikantní grilovaná kuřecí křidélka



Suroviny (na 4 porce):
8 lžic sójové omáčky (tmavé)
3 lžíce medu
4 stroužky česneku
špetka chilli koření
sůl
1 kg kuřecích křidélek
Dip
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
2 lžíce zralého manga
1 lžíce šťávy z limetky
1 lžička šťávy ze zázvoru
snítka koriandru (nemusí být)

Příprava:
V míse smícháme sójovou omáčku s medem, prolisovaným česnekem, chilli kořením a solí. Do připravené marinády vložíme křidélka, důkladně promícháme a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná křidélka ugrilujeme do měkka, během pečení je potíráme zbylou marinádou (kůže by měla být křupavá, karamelově hnědá). Podáváme s dipem z Majonézy Hellmann´s, rozmačkaného manga, limetkové šťávy, šťávy ze zázvoru (asi 3 cm zázvoru oloupeme, nastrouháme na jemno a rukou vymačkáme) a nasekaného koriandru.


Losos na grilu


Suroviny (na 4 porce):
4 steaky lososa i s kůží (po 150 g)
sůl, bílý pepř
2 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka
4 lžičky Tatarské omáčky Hellmann´s
1 lžička meruňkového džemu
1 lžička kari koření
Příprava:
Rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme kůží dolů
na rozpálený gril – když jsou steaky z poloviny propečené, otočíme je a dopečeme.
Na ugrilované steaky vytvoříme nok z omáčky připravené z Tatarské omáčky Hellmann’s, meruňkového džemu a kari koření. Podáváme s vařenými bramborami a dušenou zeleninou, například s dušenou brokolicí, mladou karotkou a květákem.

Minirolády


Suroviny (na 4 porce):
1 plátek tmavého toustového chleba
1 lžíce Majonézy Hellmann´s
1 plátek uzené šunky
3 nakládané okurky
mletá červená paprika
pažitka
Příprava:
Z chleba odkrojíme kůrku, střídku rozválíme válečkem, potřeme Majonézou Hellmann´s, položíme na ni plátek šunky a ten znovu potřeme Majonézou Hellmann´s. Okurky zbavené konců nakrájíme na hranolky a položíme na šunku s majonézou. Chleba s náplní srolujeme pomocí bambusové podložky na sushi. Rolky pomažeme tenkou vrstvou Majonézy Hellmann´s, obalíme v mleté paprice nebo
v nasekané pažitce a nakrájíme na 4 dílky (nožem netlačíme, ale „pilujeme“). Rozválenou střídku můžeme mazat různými pomazánkami (slanými i sladkými), klást na ně další suroviny (uzeniny, ovoce atp.) a zdobit kořením, nasekanými bylinkami, drcenými oříšky nebo kakaem, krystalky cukru.


Portobello burger



Suroviny (na 4 porce):
4 obří žampióny portobello
sůl, pepř
1 červená paprika, 1 žlutá paprika
4 lžičky pesta
4 tmavé hamburgerové housky
4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
150 g rukoly
1 velké rajče
Jemně pálivý kečup Hellmann´s

Příprava:
Žampióny vložíme na pekáček a pečeme 10 až 15 minut v troubě při 190 °C nebo z obou stran na rozehřátém grilu. Poté je osolíme a opepříme. Papriky zbavíme slupek (oloupeme je škrabkou na zeleninu), orestujeme na pánvi nebo na grilu a ochutíme pestem. Housky rozpečeme v troubě nebo na grilu (asi 3 minuty) a rozkrojíme je. Spodní půlku potřeme Tatarskou omáčkou Hellmann´s, položíme na ni lístky rukoly, plátek rajčete, opečený žampión a papriku, přidáme trochu Jemně pálivého kečupu Hellmann´s, přiklopíme druhou půlkou housky a propíchneme špejlí.

Hovězí steak s bramborovou kaší


Suroviny (na 4 porce):
4 steaky z hovězí svíčkové (po zhruba 150 g)
sůl, čerstvě drcený pepř (nejlépe více druhů)
slunečnicový olej na restování
4 snítky tymiánu
Bramborová kaše
6 středně velkých brambor (varný typ C)
4 až 6 polévkových lžic Majonézy Hellmann´s
růžový pepř

Příprava:
Steaky osolíme a posypeme drceným pepřem. Na celokovové pánvi (bez plastových úchytek) rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme do hněda – nejprve z jedné, poté z druhé strany. Na každý steak položíme snítku tymiánu, i s pánví dáme do dobře vyhřáté trouby
a při 190 °C dopečeme (5 až 8 minut podle velikosti bifteku). Upečené maso vytáhneme z trouby a necháme 3 až 5 minut odpočinout na teplém místě. Pokud bifteky grilujeme, potřeme je olejem, osolíme, opepříme a z každé strany pečeme zhruba 3 minuty.
Pak je necháme asi 5 minut odpočinout na teplém místě. Oloupané brambory uvaříme v lehce osolené vodě do měkka (asi 30 minut) a scedíme vodu. Přidáme Majonézu Hellmann´s, dochutíme solí a přimícháme drcený růžový pepř (krásně voní, ale není ostrý, nepálí).

Bliny s uzeným lososem




Suroviny (na 6 porcí):
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
hrst nasekané pažitky
4 jarní cibulky
2 vejce
300 ml mléka
50 g rostlinného tuku Rama Culinesse
200 g uzeného lososa
Koprová omáčka
3 lžíce Majonézy Hellmann´s
3 lžíce nízkotučného jogutru
šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce kapar
hrst nasekaného čerstvého kopru

Příprava:
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, na jemno nasekanou pažitku a cibulky a přidáme špetku soli. V jiné misce smícháme lehce našlehaná vejce, mléko a rozpuštěný rostlinný tuk Rama Culinesse, vlijeme do mísy s moukou, smícháme (vznikne hustší těstíčko) a necháme
5 minut odpočinout. Mezitím připravíme omáčku z Majonézy Hellmann´s, jogutru, citrónové šťávy, na hrubo nasekaných kapar a kopru. Poté rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, nalijeme na ni jednu lžíci těstíčka (rozlije se samo) a upečeme z obou stran do zlatova. Upečené bliny (lívanečky) položíme na talíře, 2 bliny vedle sebe, naaranžujeme na ně lososa, pokapeme koprovou omáčkou a ozdobíme čerstvým koprem.

Makrela s bramborovým salátem



Suroviny (na 4 porce):
800 g mladých brambor
4 ks makrely
směs koření na americké brambory (nebo steakové koření)
Majonézový dresing
4 lžíce Majonézy Hellmann´s
1 lžíce Gurmánské hořčice Hellmann´s
2 lžičky worcesterové omáčky
šťáva z jednoho citrónu
1 lžíce cukru krupice
1 malá cibulka
hrst nasekané petrželové natě
sůl, čerstvě drcený pepř
pár kapek tabasca (nemusí být)

Příprava:
Majonézu a Gurmánskou hořčici Hellmann´s smícháme s worcesterovou omáčkou, šťávou
z citrónu, cukrem, jemně nasekanou cibulkou a petrželí, osolíme, opepříme a dochutíme tabascem. Oloupané brambory uvaříme do měkka, scedíme, horké smícháme s dresinkem
a necháme uležet. Makrely obalíme ze všech stran ve směsi koření a ugrilujeme do měkka.


Pangasius na grilu se zeleninou



Suroviny (na 4 porce):
1 červená kapie
1 cuketa
4 ks filé z ryby pangasius
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka
1 zralé rajče
6 listů bazalky
1 stroužek česneku
3 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s
2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy)
cukr, sůl

Příprava:
Rajče rozčtvrtíme a odstraníme z něj jádřinec. Masitou část rajčete nakrájíme na kostky, které rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem
a Tatarskou omáčkou Hellmann´s, dochutíme octem, špetkou cukru a solí. Na horkém grilu opečeme z obou stran kousky červené kapie a plátky cukety. Vložíme do mísy a zamícháme s připravenou omáčkou. Rybu osolíme, opepříme, potřeme z obou stran olejem a položíme
na gril. Pečeme z každé strany 2 minuty (krátce a intenzivně, aby se nevysušila).

recepty a foto: Hellmann´s
zdroj: Quent

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…