3 recepty na bramborový salát

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Pokud vás omrzela vaše každoroční klasika a chcete sváteční tabuli osvěžit něčím novým, zkuste jeden z našich bramborových salátů!



Moravský bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Přidejte 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice a opatrně promíchejte. V kastrůlku přiveďte k varu 200 ml vody. Přidejte sůl, cukr a ocet a čerstvě mletý pepř tak, aby vznikl výraznější lák (dobře ochutí brambory). Vypněte oheň. Jednu větší, najemno pokrájenou cibuli dejte do sítka a ponořte ji na chvíli do horkého láku. Pak ji spolu s lákem a 50 ml kvalitního slunečnicového oleje přidejte do bramborového základu. Znovu opatrně promíchejte, a pokud je potřeba, ještě dochuťte. Nakonec do něj vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku. Můžete podávat i teplý nebo vlahý. Je velmi vhodný ke smaženému masu či rybám.

Sváteční salát s kaštany

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Připravte si lák stejný jako u moravského salátu (200 ml vody, sůl, cukr, ale tentokrát použijte bílý pepř). Mrkev oloupejte, uvařte doměkka a pokrájejte na kostičky. Kaštany pokrájejte asi na čtvrtky (pár jich nechte stranou na ozdobu). Do brambor opatrně vmíchejte 1 až 2 lžíce medové hořčice (nebo plnotučné smíchané s medem), 150 g vařené mrkve, pokrájené na kostičky, kaštany, lák, 50 ml olivového oleje a asi lžíci kvalitní majonézy.

Bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Kořenovou zeleninu (150 g mrkve, 150 g petržele a celeru) oloupejte a doměkka uvařte v neosolené vodě. Pak ji spolu s nakládanými okurkami pokrájejte na malé kostičky. 200 ml láku z nakládaných okurek osolte, opepřete, lehce oslaďte a přiveďte k varu (tentokrát by lák měl být spíše trochu sladší). Najemno pokrájenou cibuli vložte do sítka a na pár vteřin ponořte do vroucího láku. Vypněte. Brambory lehce osolte, přidejte k nim 1 až 2 lžíce hořčice, pokrájenou kořenovou zeleninu, povolený zmražený hrášek, cibulku, lák a asi 2 lžíce kvalitní majonézy. Vše opatrně promíchejte. Dochuťte a podávejte ke smaženému kaprovi.





ČTĚTE TAKÉ:
Vánoční papírové dekorace







ČTĚTE TAKÉ:
Divoký anděl Natalia Oreiro (34) porodí v lednu 2012!

Další články z rubriky

Nejlepší recepty z domácí hořčice

Nejlepší recepty z domácí hořčice

Včera | Spousta lidí ji vnímá pouze jako omáčku k párkům nebo ke klobáse, ale to je věčná škoda. Její…

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

15. 1. | Nic neoživí interiér tak jako kvetoucí zelené rostliny. Každý, kdo ale nějakou kytku kdy měl, ví,…

Energetický úklid bytu – opravdu vám pomůže?

Energetický úklid bytu – opravdu vám pomůže?

15. 1. | Děláme toho spoustu, abychom naše domovy zbavily negativních energií – od pálení tyčinek a svíček…

Čistička vzduchu: Kdo si ji má pořídit a proč?

Čistička vzduchu: Kdo si ji má pořídit a proč?

14. 1. | Doma je potřeba větrat, jenže v mrazech, které právě panují, to nejde tak často a důkladně jako v…