3 recepty na bramborový salát

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Pokud vás omrzela vaše každoroční klasika a chcete sváteční tabuli osvěžit něčím novým, zkuste jeden z našich bramborových salátů!



Moravský bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Přidejte 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice a opatrně promíchejte. V kastrůlku přiveďte k varu 200 ml vody. Přidejte sůl, cukr a ocet a čerstvě mletý pepř tak, aby vznikl výraznější lák (dobře ochutí brambory). Vypněte oheň. Jednu větší, najemno pokrájenou cibuli dejte do sítka a ponořte ji na chvíli do horkého láku. Pak ji spolu s lákem a 50 ml kvalitního slunečnicového oleje přidejte do bramborového základu. Znovu opatrně promíchejte, a pokud je potřeba, ještě dochuťte. Nakonec do něj vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku. Můžete podávat i teplý nebo vlahý. Je velmi vhodný ke smaženému masu či rybám.

Sváteční salát s kaštany

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Připravte si lák stejný jako u moravského salátu (200 ml vody, sůl, cukr, ale tentokrát použijte bílý pepř). Mrkev oloupejte, uvařte doměkka a pokrájejte na kostičky. Kaštany pokrájejte asi na čtvrtky (pár jich nechte stranou na ozdobu). Do brambor opatrně vmíchejte 1 až 2 lžíce medové hořčice (nebo plnotučné smíchané s medem), 150 g vařené mrkve, pokrájené na kostičky, kaštany, lák, 50 ml olivového oleje a asi lžíci kvalitní majonézy.

Bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Kořenovou zeleninu (150 g mrkve, 150 g petržele a celeru) oloupejte a doměkka uvařte v neosolené vodě. Pak ji spolu s nakládanými okurkami pokrájejte na malé kostičky. 200 ml láku z nakládaných okurek osolte, opepřete, lehce oslaďte a přiveďte k varu (tentokrát by lák měl být spíše trochu sladší). Najemno pokrájenou cibuli vložte do sítka a na pár vteřin ponořte do vroucího láku. Vypněte. Brambory lehce osolte, přidejte k nim 1 až 2 lžíce hořčice, pokrájenou kořenovou zeleninu, povolený zmražený hrášek, cibulku, lák a asi 2 lžíce kvalitní majonézy. Vše opatrně promíchejte. Dochuťte a podávejte ke smaženému kaprovi.





ČTĚTE TAKÉ:
Vánoční papírové dekorace







ČTĚTE TAKÉ:
Divoký anděl Natalia Oreiro (34) porodí v lednu 2012!

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…