4 skvělé dezerty ke kávě

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Když dezert, tak poctivý a lahodný. Zkuste si užít letošní jaro trochu netradičně a přitom sladce.

Odpalovaná vajíčka s krémem

25–30 vajíček - příprava: 45 minut

* 250 ml plnotučného mléka
* 100 g másla špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 4 vejce
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* tmavá čokoládová poleva
* 3 lžíce nasekaných mandlí

KRÉM:
* 500 ml plnotučného mléka
* 50 ml tuzemáku
* 1,5 sáčku vanilkového pudinku
* 125 g změklého másla
* 100 g moučkového cukru (nebo 800 g vanilkové zmrzliny)

Mléko s máslem a solí přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), až vznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy. Do těsta postupně vmíchejte vejce a prášek do pečiva.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte bochánky. Vložte do trouby předehřáté na 200 až 220 °C (teplotu je nutné dodržet!) a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto „spadne”. Pak zkontrolujte a dopečte dozlatova.

Než vychladnou, připravte krém: z mléka, tuzemáku a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink.

Bulky prokrojte a namažte krémem. Přiklopte druhou polovinou, polijte rozehřátou čokoládovou polevou a posypte nasekanými mandlemi. Místo krému můžete vajíčka naplnit také vanilkovou zmrzlinou. V tom případě ale ihned podávejte, aby neztratila konzistenci.


Žloutkové řezy

20–24 kousků - příprava: 45 minut + tuhnutí

* 500 g listového těsta (vhodnější jsou už tři rozválené pláty)

KRÉM:
* 600 ml plnotučného mléka
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
* 200 g změklého másla
* 80 g moučkového cukru
* krystalový cukr

Plechy vypláchněte studenou vodou, přeneste na ně pláty těsta a propíchejte je vidličkou. Pokud nemáte těsto v plátcích, vyválejte na pomoučněném válu 3 stejné pláty asi 3–4 mm silné. Pečte je v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut a nechte vychladnout na plechách.

Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte na malém plameni hustý pudink. Při vaření ho stále míchejte, aby se nepřipálil. Nechte zcela vychladnout (nejlépe pod fólií, aby se nevytvořil škraloup) a rozšlehejte elektrickým mixérem. Postupně do něj zapracujte máslo a moučkový cukr a vyšlehejte hladký krém.

Polovinou krému potřete jeden plát, přiklopte dalším plátem, potřete druhou polovinou krému a přiklopte posledním plátem. Položte na rovnou plochu, například na prkénko, zatížete druhým prkénkem a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny.

Před krájením posypte horní plochu hrubými krystaly cukru a nechte je zkaramelizovat pomocí flambovací pistole.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete nakonec řezy polít klasickou citronovou polevou.


Čokoládové koláčky s oříšky

6 koláčků - příprava: 55 minut

* 450 g křehkého těsta (prodává se chlazené)
* luštěniny na zatížení

NÁPLŇ:
* 200 g kvalitní tmavé čokolády
* 50 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 lžíce másla
* 200 g směsi oříšků (vlašské, piniové, pistáciové, mandle...)

Těsto vyválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a vyložte jimi 6 forem na malé koláčky (můžete použít i jednu formu a udělat velký koláč). Dna propíchejte na několika místech vidličkou, pokryjte je pečicím papírem a naplňte je suchými luštěninami, aby se těsto nenafouklo. Korpusy vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

Fazole opatrně vysypte, papír odstraňte a nechte úplně vychladnout. Čokoládu nalámejte na malé kousky a svařte ji na malém plameni se smetanou a máslem, až se rozpustí a vznikne hladká směs. Tu nalijte do korpusů a ještě horkou zasypte ořechy. Hotové koláčky nechte vychladnout, aby náplň mohla ztuhnout.


Chlebíček Madeira

1 forma na biskupský chlebíček - příprava: 70 minut

* 200 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 3 vejce
* 1 lžíce mletých mandlí
* 175 g krupicového cukru
* 175 g změklého másla
* jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
* máslo a hrubá mouka na vysypání formy

NA DOKONČENÍ:
* meruňkový nebo pomerančový džem

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce rozdělte na bílky a žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte mouku, mandle, cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru a šlehejte do hladké konzistentní směsi. Potom do těsta zlehka po částech zapracujte sníh.

Formu vymažte a vysypte trochou hrubé mouky a vlijte do ní hotové těsto. Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 minut. Pak zkontrolujte špejlí, kterou zapíchnete do chlebíčku, zda je těsto uvnitř upečené. Pokud na ní ulpí těsto, ještě chvíli je dopékejte.

Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce a pak ho podávejte s džemem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…