4 ultrarychlé krémové polévky

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Domácnost

Opět nevíte co připravit k večeři? Navíc nemáte čas, přesto však chcete něco teplého a zdravého? Máme pro vás 4 vyzkoušené a rychlé recepty. Doba přípravy je maximálně 10 minut!

4 ultrarychlé krémové polévky

„Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat“ – tvrdí známý gastroenterolog Pavel Kohout, a má pravdu, zvláště v chladnějších obdobích roku nám teplá polévka přijde k duhu! Polévky patří mezi méně kalorické pokrmy, přesto však obvykle obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), zeleninové polévky i vitamíny, minerály a vlákninu.

Zvláště lehčí polévky pak tvoří příjemnou předehru k hlavnímu jídlu, neboť dráždí žaludeční sliznici k zvýšené sekreci žaludečních šťáv a připraví tak žaludek na hlavní chod. Polévky mají své místo i v pitném režimu, vrchovatý talíř polévky obsahuje totiž až čtvrt litru vody. Následující chutné a zdravé krémové polévky připravíte neuvěřitelně snadno a rychle, jejich přípravu zvládne i dítě I. stupně základní školy (a dokonce i mnohý muž).

Hrášková s mozarellou

Suroviny: 1 velká plechovka hrášku v mírně slaném nálevu (425 ml), ¾ litru vody, stroužek česneku, zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky), 1 mozarella, trochu drcené majoránky

Postup: Obsah plechovky rozmixujeme s nakrájenou mozarellou a stroužkem česneku na jemný krém. (Než zapneme mixér, oddělíme si do malé misky 4 lžíce hrachu.) Mezitím uvedeme do varu ¾ l vody a rozpustíme zeleninový bujón. Vodu odstavíme, rozmícháme v ní rozmixovanou směs, přidáme hrášek, dle potřeby přihřejeme a nakonec přidáme majoránku.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze doplnit o opečené krutóny z pečiva, případně proužky křupavé slaniny.

Rajská z čerstvých rajčat

Suroviny: 8 větších masitých rajčat, menší cibuli, hnědý cukr, ¾ litru vody, 2 kostky zeleninového bujónu, špetka bazalky, kousek másla

Postup: Pokrájená rajčata (klidně i se slupkou, není-li čas na spaření a oloupání) vložíme spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a trochou vody do mixéru a mixujeme do hladka. Vzniklé rajčatové pyré naředíme zbytkem vody, přidáme bujón a přivedeme k varu. Po rozpuštění bujónu polévku dochutíme cukrem (aby byly chutě vyvážené), přidáme máslo, případně trochu soli.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu nebo hrubě strouhanou nivou. Jako příloha skvěle chutná zapečená bageta s nivou či méně tučnou mozarellou.

Špenátová se smetanou

Suroviny: 1 balení špenátového protlaku, 2 dcl sladké smetany, 2 stroužky česneku, ¾ litru vody, 2 kostky zeleninového bujónu

Postup: Špenátový protlak rozmrazíme (nemusíme úplně). V troše vody rozmixujeme s česnekem. Dolijeme zbytek vody, přidáme bujón a pár minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a polévku odstavíme.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí bílá bageta, popřípadě opečené toasty s bylinkovým máslem.

Krémová z červené čočky

Suroviny: Plný hrnek ráno namočené čočky (červená loupaná!), 2 menší masitá rajčata pro barvu a chuť (pokud nemáme rajčata, přidáme 4 lžíce protlaku), ¾ litru vody, velkou cibuli, zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky), kousek másla, petrželka

Postup: Cibuli nasekáme nahrubo a zpěníme na kousku másla, mezitím dáme vařit propláchnutou čočku ve 1/2 l vody, přidáme bujón, cibulku, nakrájená rajčata a vaříme do měkka. Stačí 5 – 7 minut. Hustou kaši rozmixujeme do hladka, dolijeme zbytek vody (dle potřeby lze přidat). Dle potřeby ještě přihřejeme a servírujeme s nasekanou petrželkou, kdo upřednostňuje mírně nakyslou chuť, lze přidat pár kapek octa či citronové šťávy. A pozor, polévka z loupané červené čočky nenadýmá!

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze ozdobit proužky křupavé slaniny nebo lehce opečenou schwardsvaldskou šunkou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…