5 skvělých dezertů bez vážení

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Hrníčkové koláče milují snad všichni - nejen strávníci, ale i ti, kteří je pečou. Obejdou se totiž bez vážení, jejich příprava je jednoduchá a jsou tak ideální i k pečení na horách, na chatě nebo prostě tam, kde váha není po ruce. Nic to ale neubírá na jejich lahodnosti.

Olejová bublanina s meruňkami

1 pekáček - příprava: 55 minut

* 3 lžíce másla
* 1/4 hrnku hrubé mouky
* 1/4 hrnku mletých mandlí
* 1/4 hrnku krupicového cukru

TĚSTO:
* 2 vejce
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1/2 hrnku oleje
* 1 hrnek plnotučného mléka
* 2 hrnky hrubé mouky
* 1/2 hrnku mletých mandlí
* 1 prášek do pečiva
* tuk a hrubá mouka na pekáček
* 1 plechovka (400 g) kompotovaných meruněk

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo prsty propracujte s moukou, mandlemi a cukrem, aby vznikla drobenka. Vajíčka vyšlehejte s cukrem (trochu si nechte stranou) do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch položte slité meruňky, které zespodu máčejte ve zbylém cukru – tolik se nepropadnou. Posypte drobenkou a pečte asi 35 minut dozlatova.


Fešácká buchta

1 pekáček - příprava: 55 minut

* 1 hrnek plnotučného mléka
* 1 hrnek rozpuštěného másla
* 2 vejce
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 hrnek krupicového cukru
* 2 vrchovaté lžíce kakaa

NÁPLŇ:
* 1 balení (250 g) měkkého tvarohu
* 1 vejce
* 1/4 hrnku plnotučného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 vanilkového pudinku v prášku
* tuk a mouka na pekáček

Troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte mléko, máslo a vejce. Pak metlou zašlehejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Tvaroh rozmíchejte s vejcem, trochou mléka, cukrem a vanilkovým pudinkem. Těsto nalijte do pekáčku. Tvarohovou náplň naneste lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže a pečte asi 40 minut.

Náš TIP: Buchtu můžete upéct také v negativním provedení. Stačí přidat kakao místo do těsta do náplně.


Tvarohový koláč s hruškami

1 pekáček - příprava: 55 minut

* 3–4 hrušky
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1/2 biocitronu
* 1 lžička skořice
* 1/2 kostky (125 g) másla
* 1 hrnek moučkového cukru
* 4 vejce
* 1 kostka (250 g) měkkého tvarohu
* 1,3 hrnku polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* tuk a mouka na formu

Troubu zapněte na 170 °C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Smíchejte je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny, pak přidejte tvaroh, citronovou kůru a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a navrch vmáčkněte hrušky. Pečte asi 40 minut.

Náš TIP: Do těsta vmíchejte 100 g pokrájených měkkých karamelových bonbonů.


Jablečná buchta s polevou

1 pekáček - příprava: 75 minut

* 3 velká jablka
* 4 vejce
* 1/2 hrnku krupicového cukru
* 1/2 hrnku oleje
* 1,75 hrnku hrubé mouky
* 2 lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva
* tuk a hrubá mouka na pekáček
* 1 sklenička (400 g) višňové marmelády
* 200 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou polovinu nakrájejte na malé kousky. Vejce o pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte olej. Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehané vaječné hmoty, přidejte jablka a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut. Vychladlý koláč bohatě potřete marmeládou a rozpuštěnou čokoládou.


Jogurtové muffiny

12 kusů - příprava: 35 minut

* 1 kelímek bílého jogurtu
* 1/4 kelímku oleje
* 1 vejce
* 1 lžíce tuzemáku
* 1 kelímek krupicového cukru
* 2 kelímky polohrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* kůra ze 1/4 biopomeranče
* hrst rozinek
* hrst nasekaných mandlí

Jogurt smíchejte se zbylými surovinami a vmíchejte rozinky a většinu mandlí. Těstem naplňte formičky na muffi ny vyložené košíčky. Posypte mandlemi a pečte asi 25 minut dorůžova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Skvělé dezerty? Moc cukru a tuku. Neláká mě. Kathreen 20. 4. 2015 | 16:12

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…