7 skvělých receptů na pokrmy z rajčat

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: Domácnost

Barevné a šťavnaté plody jsou právě teď v nejlepší kondici. Ať už vyrostly na vaší zahrádce, nebo jste si je donesli z obchodu, můžou se stát základním stavebním kamenem vašeho menu.

Zapečená rajčata s lilkem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 většího lilku
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 70 g polohrubé mouky
* 2–3 lžíce rostlinného oleje
* 2 střední rajčata
* 2 balení mozzarelly
* menší hrst čerstvé bazalky
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžíce balzamikové redukce

Lilek nakrájejte na plátky, potřete stroužkem česneku, osolte a opepřete. Nechte chvíli stranou, aby lilek pustil vodu (nebude pak chutnat hořce). Plátky lilku zlehka obalte v mouce a opečte 2–3 minuty z každé strany na trošce oleje.

Předehřejte troubu na 170 °C. Plátky rajčat, mozzarelly a opečeného lilku navrstvěte na sebe na pečicí papír a proložte bazalkou. Takto připravené porce pokapejte olivovým olejem a dejte ješte na 5 minut zapéct do trouby. Před podáváním zastříkněte balzamikovou redukcí.

Náš tip: Balzamikovou redukci si můžete připravit i doma. Na mírném plameni zredukujte 100 ml balzamikového octa na polovinu. Nechte vychladnout. Redukci skladujte v ledničce maximálně 2 týdny.


Rajčata s bylinkami a jemným sýrovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut + chlazení

* 1 lžíce olivového oleje + lžička navíc
* 70 g strouhanky
* 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
* 1 lžička sušené bazalky
* sůl a pepř
* 4 zralá středně velká rajčata
* 150 g smetanového sýra typu lučina
* kůra z 1 limetky
* šťáva z 1 limetky
* balzamikový ocet na dochucení

Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte lžičku olivového oleje se strouhankou, lžící tymiánu, bazalkou, solí a pepřem. Rajčata rozkrájejte na půlky, naskládejte na plech s pečicím papírem řezem nahoru. Připravenou směs rozdělte na všechny půlky rajčat, pokapejte je lžící olivového oleje a dejte péct asi na 10 minut. Pak rajčata přelijte šťávou, kterou pustila, a pečte dalších 5 minut.

Zatímco se rajčata pečou, připravte si sýrový dip. Smíchejte lučinu s lžící tymiánu, kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte vychladit do ledničky. Pečená rajčata podávejte se sýrovým dipem, pokapejte troškou balzamikového octa a ozdobte čerstvými bylinkami.


Polévka s rajčaty a kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 lžíce másla
* 2 pórky
* 1 kuřecí prsní řízek
* 750 ml kuřecího vývaru
* 2 stroužky česneku
* 400 g krájených rajčat
* 1 lžičky hnědého cukru
* 1 lžíce nasekané bazalky nebo petrželky

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka a restujte 2 minuty do zhnědnutí. K pórku přidejte natenko nakrájené kuřecí maso a opékejte dozlatova. Přidejte kuřecí vývar, utřený česnek, rajčata, cukr a přiveďte k varu.

Poté snižte teplotu a vařte 5–6 minut nebo až do změknutí masa. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou nebo petrželkou.

Náš tip: Do polévky můžete na začátku společně s pórkem přidat také červenou cibuli. Zvýrazní její chuť.


Rajčatový quiche

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + chlazení

* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* sůl a čerstvě mletý černý pepř
* 4 vejce
* 120 ml smetany na vaření
* 100 g sýra ricotta
* 50 g strouhaného parmazánu
* 1 lžička sušené bazalky
* 150 g cherry rajčátek

Z prosáté mouky, másla a špetky soli vypracujte drobivé těsto, do kterého po kapkách přidávejte studenou vodu. Hotové těsto by mělo být hladké a pevné. Zabalte je do fólie a dejte vychladit do ledničky na 30 až 40 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále a válečkem přendejte do formy na quiche. Můžete také použít silikonový vál, na který pak jen formu položíte dnem vzhůru a otočíte. Těsto se samo krásně „usadí“. Potom ho prsty pořádně zatlačte do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozložte pečicí papír, zasypte syrovými fazolemi a dejte na 10 minut zapéct do trouby.

Ve větší misce smíchejte vejce, smetanu, ricottu, parmazán, bazalku, sůl a pepř. Hmotu nalijte na předpečené těsto, poklaďte cherry rajčátky a dejte péct při 180 °C na 40 až 50 minut. Quiche můžete podávat teplý i studený.

Náš tip: Do smetanové směsi zkuste pro změnu vmíchat také předvařenou brokolici a nakrájenou šunku.


Pečené brambory s rajčaty a rozmarýnem

4 porce - příprava: 35 minut

* 500 g nových brambor
* 300 g cherry rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř

Předehřejte troubu na 220 °C. Omyté a okapané brambory smíchejte s cherry rajčátky a pokapejte olivovým olejem. Přidejte snítky rozmarýnu a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Dejte péct na 15 minut do trouby. Potom brambory a rajčata promíchejte a pečte dalších 10 minut.

Náš tip: Podávejte s cuketou lehce ogrilovanou na olivovém oleji a se zakysanou smetanou.


Rajčata plněná čočkou

4 porce - příprava: 35 minut

* 40 g rýže
* 50 g červené čočky
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 1 lžíce čerstvé máty
* 4 středně velká rajčata
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 100 g strouhaného čedaru

Rýži a čočku propláchněte v cedníku. Přesypte je do menšího hrnce, zalijte 130 ml vroucí vody a vařte 10 minut na mírném plameni.

Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo. Přisypte najemno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Cibulku smíchejte s čočkou a rýží, přidejte nasekanou mátu a dochuťte solí a pepřem.

Rajčata rozpulte, vydlabejte vnitřek a naplňte čočkovou směsí. Naplněná rajčata vložte do větší zapékací mísy. V menším hrnci na oleji opečte česnek a přidejte vnitřky vydlabaných rajčat. Vzniklou omáčku nalijte do mísy kolem naplněných rajčat.

Takto připravená rajčata zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Chvíli před dokončením posypte rajčata nastrouhaným čedarem a zapečte.


Ricottové gnocchi se šalvějí a restovanými rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

* 430 g sýra ricotta
* 2 vejce
* 80 g nastrouhaného parmazánu
* 150 g hladké mouky
* sůl a pepř
* 10 lístků šalvěje
* 50 g másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3–4 středně velká oloupaná rajčata
* 2–3 snítky tymiánu

Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 2 litry osolené vody. Ve středně velké misce smíchejte ricottu, vejce a parmazán. Přidejte prosátou mouku, sůl, pepř a vypracujte lepkavé těsto. Pro lepší a výraznější chuť můžete přidat 2–3 lístky nasekané šalvěje. Lžícemi vytvarujte gnocchi a vařte je ve vroucí osolené vodě. Hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu.

Na pánvi rozpusťte máslo a chvíli ho pražte dohněda. Přidejte lístky čerstvé šalvěje a krátce opečte. Na druhé rozpálené pánvi na olivovém oleji orestujte celé stroužky česneku. Odložte je stranou a přidejte rajčata nakrájená na osminky a snítky tymiánu. Krátce společně povařte a odložte stranou. Uvařené gnocchi přidejte k máslu se šalvějí, promíchejte a podávejte s restovanými rajčaty.

Náš tip: Vybírejte menší rajčata syté barvy. Jsou sladší a také mají výraznější chuť.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O RAJČATECH...

  • Šťavnaté plody pěstovali už Mayové do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata „zdomácněla“ hlavně ve Středomoří.
  • Známe jsou stovky odrůd. Nejčastější jsou červené, oblíbené jsou i žluté, oranžové, růžové, zelené nebo také bílé variace.
  • Rajčata jsou zdravější a výživnější než jablka. Obsahují málo kalorií, tuku a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.
  • Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu a plic.
  • Obsahují beta-karoten a další antioxidanty, které podporují činnost sliznice a chrání kůži před stárnutím.

Kulatá & šišatá rajčata

KULATÁ - klasika českých zahrádek je pravidelně zaoblená

SRDCOVITÁ - rajčata větších rozměrů oblíbená pro svůj specifický tvar

HRUŠKOVÁ - velmi chutná a aromatická, zároveň nenáročná na pěstování

TŘEŠŇOVÁ - malá keříčková rajčata bývají jak červená, tak žlutá

BIFTEKOVÁ - nepravidelně zvrásněná rajčata s masitou dužninou

ZELENÁ - tato barva nemusí vždy znamenat, že je plod nezralý


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…