Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Domácnost

Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát, jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo


Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát,
jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná
a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.


KořeníTak například kopr se používá do polévek, omáček, pomazánek a
salátů, rybích pokrmů, tvarohu a brambor. Má lehce nasládlou chuň a svěží
aroma, pro které se často používá při konzervaci zeleniny ( nakládání
okurek) a přípravě marinád. Jestliže máte rádi tučnější jídla,
neopomeňte přidat šalvěj, neboň s ní jsou tyto pokrmy lépe
stravitelné. Dává se i do pečených ryb a marinád, její nahořklá chuň
se hodí i k dušeným jídlům. Zlepšuje funkci jater a žlučníku, má
protizánětlivý a protibakteriální účinek a působí proti pocení. Do
rajské omáčky, do kečupů a také do salátů je vhodná bazalka se
svou příjemnou kořeněnou vůní a nahořklou chutí. Snažte se jí povařit
pouze krátce, podporuje vylučování žaludečních šňáv a chuň k jídlu a
také trávení. Kromě sladkých jídel se dá do většinu pokrmů přidávat
univerzální petržel, pro zachování vysoké hladiny vitamínů, éterických
olejů a minerálních látek by se měla přidávat v syrovém stavu do již
hotových pokrmů. Bylinka, která připomíná svou vůní petržel a anýz zároveň
je kerblík, který je vhodný do hotových polévek, omáček a někdy i
Bazalka
k masu. Podporuje metabolismus, je mírně močopudný, zlepšuje trávení. Saláty,
zvěřina, drůbež, ryby i jehněčí se často ochucují estragonem.
Jeho lístky mají kořenitou, mírně natrpklou chuň, obsahují jód. Estragon
podporuje chuň k jídlu, zvyšuje sekreci žluči. Do většiny salátů, ale i
do pokrmů z masa a vajec se přidávají čerstvé lístky řeřichy.
Uklidňující vliv na náš organismus má i další rostlinka, která se používá
v naší kuchyni, a to meduňka. Upravuje nespavost, žaludeční potíže,
přidává se do ovocných nápojů, čajů, ovocných a zeleninových salátů,
kořenitým aroma s citrónovou příchutí jim přidá na lahodnosti.


Nejvhodnější je používat bylinky v čerstvém stavu, dají se často pěstovat
i doma v kuchyni, třeba v květníku na parapetu.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…