Asijské nudle 4x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pokud z asijských nudlí znáte jen ty „smažené s kuřecím masem“, je to velká škoda. V celé Asii narazíte na desítky (a možná i více) druhů. Vyzkoušejte doma naše recepty a vydejte se do víru chutí exotické kuchyně!

Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g předvařených nudlí soba
* 220 g větších krevet bez hlaviček
* 3 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička limetkové šťávy
* 1/2 červené chilli papričky
* 100 ml silného kuřecího nebo rybího vývaru
* sezamový olej
* velká hrst bambusových výhonků
* hrst nesolených arašídů
* sůl a pepř
* thajská bazalka

Nudle uvařte podle návodu na obalu. Krevety orestujte na sezamovém oleji. Sójovou omáčku smíchejte se lžičkou sezamového oleje, limetkovou šťávou a nasekaným chilli.

Arašídy nasekejte a nasucho opražte, pak je podrťte v hmoždíři. Nudle podávejte podlité vrstvou vývaru, zakápnuté omáčkou a pokryté výhonky, krevetami, praženými arašídy a lístky thajské bazalky.


Udon nudle s vepřovými kuličkami a zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g mletého vepřového masa
* 4 jarní cibulky
* 2 červené chilli papričky
* 1 lžička sójové omáčky
* arašídový olej
* 300 ml silného kuřecího vývaru
* 1 lžíce ústřicové omáčky
* 40 g hub šitake
* 400 g předvařených nudlí udon (nebo 150 g sušených)
* 100 g hráškových lusků
* 10–12 cherry rajčátek
* 1 lžíce rýžového octa
* čerstvý koriandr a thajská bazalka

Maso, jednu jemně nasekanou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájené jarní cibulky promíchejte dohromady. Ochuťte sójovou omáčkou a vytvarujte kuličky. Nepřilnavou pánev potřete arašídovým olejem a ze všech stran v ní opečte masové kuličky.

Kuřecí vývar svařte s ústřicovou omáčkou a šitake. Nudle uvařte podle návodu doměkka. Lusky asi 3 minuty vařte a pak zprudka ochlaďte ledovou vodou.

Cherry rajčátka zlehka opečte na pánvi, ve které jste dělali masové kuličky. Nudle podávejte podlité trochou ochuceného vývaru s kuličkami, lusky, cherry rajčátky, koriandrem a thajskou bazalkou.

Zálivka je z chilli papričky nasekané na kolečka, kterou jste chvíli nechali louhovat ve studené vodě s rýžovým octem.

NÁŠ TIP: Vepřové kuličky můžete využít i do silného vývaru s nudlemi phó. A aby to nebylo tak fádní, přidejte i vodní špenát a bambusové výhonky!

Grilované mandu knedlíčky s nudlemi a chilli

4 porce - příprava: 35 minut

KNEDLÍČKY:
* 100 g mletého hovězího masa
* 3 lžíce sezamového oleje
* 80 g jemně nasekané cibule
* 80 g jemně nasekaného zelí
* 60 g mungo výhonků
* 1 větší šalotka
* 100 g tofu natur
* 1,5 lžíce omáčky hoisin
* sůl
* pepř
* 24 plátků těsta wonton
* 1 vejce

NA DOKONČENÍ:
* 8 lžic sójové omáčky
* 6 lžic rýžového octa
* 2 lžičky krupicového cukru
* 2 lžičky jemně nasekané cibulkové nati
* 2 lžičky praženého sezamu
* 1–2 červené chilli papričky
* 400 g nudlí phó

Na dvou lžících oleje orestujte mleté maso a míchejte, dokud se nerozpadne. Slijte přebytečný tuk. Na zbývajícím oleji zpěňte cibuli, přidejte zelí a restujte, až začne měknout. Přisypte výhonky, šalotku a rozmixované tofu a dále restujte. Nechte odpařit všechnu tekutinu, směs musí být suchá až drobivá. Dochuťte omáčkou hoisin, solí a pepřem. Nechte vychladnout.

Doprostřed plátků těsta dejte náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem, zabalte a 8 minut vařte v páře. Polovinu hotových knedlíčků zamrazte na příště, druhou polovinu ogrilujte. Smíchejte suroviny na omáčku. Knedlíčky podávejte s uvařenými nudlemi a nasekaným chilli zalitými omáčkou.

ROZPIS JE NA 24 KNEDLÍČKŮ, na porci se počítá zhruba se 4 až 6. Vzhledem k tomu, že se knedlíčky velmi dobře zamrazují, počítejte s tím, že vám jich polovina zbude na příště. Suroviny na omáčku jsou na 4 porce.


Thajský nudlový salát s hovězím masem

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g tenkých rýžových nudlí mien
* 500 g hovězí roštěné nebo květu jako steak
* 1 lžíce sezamového oleje
* 1 lžička rybí omáčky
* 1 lžička limetkové šťávy
* 1 lžička třtinového cukru
* thajská bazalka
* máta
* koriandr
* 1 červená chilli paprička

Steak ze všech stran potřete olejem a okořeňte solí a pepřem. Položte na rozpálenou pánev a z každé strany 3–4 minuty zprudka opečte. Sundejte z pánve, překryjte alobalem, aby maso zůstalo v teple, a nechte asi 10 minut odpočinout.

Mezitím uvařte podle návodu nudle. Rybí omáčku smíchejte s limetkovou šťávou a cukrem a prošlehejte, až se cukr rozpustí. Steak nakrájejte na tenoučké plátky.

Nudle podávejte s plátky masa, posypané čerstvými bylinkami, jemnými proužky chilli a s omáčkou. Podle chuti můžete do salátu přidat i cherry rajčátka nebo okurku.


Nudlový průvodce

Nejsou nudle jako nudle a rozdíly v nich mohou být velké. Z čeho jsou různé druhy a na co se hodí?

  • Mien - Vlasovým nudlím mien se někdy také říká skleněné. Narazíte na ně v mnoha (nejen) vietnamských receptech – třeba na závitky.
  • Bahmi - Tyto vaječné nudle se používají takřka v celé Asii, recepty ze smažených nudlí jsou právě z Bahmi. Sušené je zalijte na 10 minut horkou vodou, osušte a můžete je dál používat.
  • Phó - Široké nudle phó se vyrábí z rýžové mouky. Jsou skvělé jako příloha i do polévky, dělají se z nich také hlavní jídla.
  • Udon a Soba - Tradiční japonské nudle se vyrábí z pšenice, oboje jsou bezvaječné. Typické jsou třeba pro miso polévku nebo ramen.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…