Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

| Autor: MK | Rubrika: Domácnost

Chcete společně s námi zkusit zajímavé kombinace chutí a připravit polévky, kterými ozvláštníte rodinný jídelníček? Za zkoušku to rozhodně stojí.

Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

Avokádová polévka

Přestože avokádo označujeme jako exotický plod, dnes patří již k běžnému ovoci, které zakoupíte v obchodech po celý rok. Je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, mědi, magnezia, fosforu, a také obsahuje mnoho vitaminů, zejména skupiny C, E, K, H, B3 a B5. Je nízkokalorické a dobře stravitelné.

Na přípravu avokádové polévky vybereme cca 3 kvalitní plody. Avokádo oloupeme, popřípadě rozkrojíme a vydlabeme dužninu a smícháme ji se šťávou z jednoho citronu a špetkou mořské soli. V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět 1 cibulku, přidáme trochu pepře a rozmačkané avokádo. Zalejem horkou vodou, nebo nejlépe vývarem z masa nebo zeleniny, a necháme krátce povařit. Zjemníme smetanou nebo zakysanou smetanou a muškátovým oříškem.

Dýňová polévka

Dýně Hokaido je zelenina s velmi pozitivními účinky na lidské tělo. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a velké množství betakarotenu. Navíc je málo kalorická s vysokým obsahem vlákniny. A to vše už jsou důvody, proč ji zařadit do našeho jídelníčku.

Připravíme si jednu dýni Hokaido. Rozkrojíme ji, očistíme a zbavíme jader. Na polévku použijeme vydlabanou dužninu. Na oleji zpěníme cca 2 cibulky, přidáme dýni nakrájenou na kousky a zajimeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme koření (čerstvě mletý pepř, sůl, muškátový oříšek) a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme, abychom získali krémovitou konzistenci polévky, a na talíři dochutíme zakysanou smetanou.

Koprová polévka

Tato aromatická bylina je stálicí v českých kuchyních. Používá se především jako dochucovadlo, ale rovněž pro přípravu omáček, polévek, pomazánek a salátů.

Příprava koprové polévky je snadná. Do hrnce vložíme 3 brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a zalejeme vroucí vodou (můžeme přidat i masox, nebo použijeme opět vývar). Vložíme stonky z kopru a vaříme, až brambory změknou. Poté stonky kopru vyjmene a přidáme nasekaný kopr a vejce rozšlehaná ve smetaně (kdo má rád hustší polévky, přidá i 2 lžíce mouky). Prohřejeme pár minut a podáváme.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Včera | Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se…

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Včera | Tak tuhle otázku řešíme snad každý. Muškáty jsou totiž dlouhá léta nejčastější rostlinou objevující…

Nejlepší recepty z domácí hořčice

Nejlepší recepty z domácí hořčice

16. 1. | Spousta lidí ji vnímá pouze jako omáčku k párkům nebo ke klobáse, ale to je věčná škoda. Její…

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

15. 1. | Nic neoživí interiér tak jako kvetoucí zelené rostliny. Každý, kdo ale nějakou kytku kdy měl, ví,…