Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

| Autor: MK | Rubrika: Domácnost

Chcete společně s námi zkusit zajímavé kombinace chutí a připravit polévky, kterými ozvláštníte rodinný jídelníček? Za zkoušku to rozhodně stojí.

Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

Avokádová polévka

Přestože avokádo označujeme jako exotický plod, dnes patří již k běžnému ovoci, které zakoupíte v obchodech po celý rok. Je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, mědi, magnezia, fosforu, a také obsahuje mnoho vitaminů, zejména skupiny C, E, K, H, B3 a B5. Je nízkokalorické a dobře stravitelné.

Na přípravu avokádové polévky vybereme cca 3 kvalitní plody. Avokádo oloupeme, popřípadě rozkrojíme a vydlabeme dužninu a smícháme ji se šťávou z jednoho citronu a špetkou mořské soli. V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět 1 cibulku, přidáme trochu pepře a rozmačkané avokádo. Zalejem horkou vodou, nebo nejlépe vývarem z masa nebo zeleniny, a necháme krátce povařit. Zjemníme smetanou nebo zakysanou smetanou a muškátovým oříškem.

Dýňová polévka

Dýně Hokaido je zelenina s velmi pozitivními účinky na lidské tělo. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a velké množství betakarotenu. Navíc je málo kalorická s vysokým obsahem vlákniny. A to vše už jsou důvody, proč ji zařadit do našeho jídelníčku.

Připravíme si jednu dýni Hokaido. Rozkrojíme ji, očistíme a zbavíme jader. Na polévku použijeme vydlabanou dužninu. Na oleji zpěníme cca 2 cibulky, přidáme dýni nakrájenou na kousky a zajimeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme koření (čerstvě mletý pepř, sůl, muškátový oříšek) a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme, abychom získali krémovitou konzistenci polévky, a na talíři dochutíme zakysanou smetanou.

Koprová polévka

Tato aromatická bylina je stálicí v českých kuchyních. Používá se především jako dochucovadlo, ale rovněž pro přípravu omáček, polévek, pomazánek a salátů.

Příprava koprové polévky je snadná. Do hrnce vložíme 3 brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a zalejeme vroucí vodou (můžeme přidat i masox, nebo použijeme opět vývar). Vložíme stonky z kopru a vaříme, až brambory změknou. Poté stonky kopru vyjmene a přidáme nasekaný kopr a vejce rozšlehaná ve smetaně (kdo má rád hustší polévky, přidá i 2 lžíce mouky). Prohřejeme pár minut a podáváme.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…