Babí léto na grilu nebo v kuchyni

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Prázdniny už jsou sice za námi, ale podzim je v těchto dnech ještě mírný. Prostřete si na zahradě nebo na balkoně a užijte si dobré jídlo a pohodové počasí.

Hovězí kebaby s dipem z červené řepy

4 porce (asi 8 šišek) - příprava: 45 minut

KEBABY:
* 1 kg mletého masa (hovězí, směs vepřového a hovězího nebo jehněčí)
* 2 lžičky kajenského pepře
* sůl
* olej na potření špejlí
* pita chléb a cibule k podávání

DIP:
* 1 větší bulva červené řepy
* olivový olej na restování
* 1 lžička římského kmínu
* 2 dl řeckého bílého jogurtu
* hrst čerstvé máty, nasekané najemno
* citronová šťáva
* sůl

Maso smíchejte s 2 dl vody a kořením a zpracovávejte rukama, až se směs přestane lepit a drží pohromadě. Pokud je třeba, přilijte více vody. Maso rozdělte na 8 dílů a rukama namočenýma ve vodě vytvořte z každého šišku. Špejle potřete olejem, napíchněte šišky a přimáčkněte.

Kebaby položte na rozpálený gril nebo je vložte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby. Průběžně je otáčejte. Hotové budou za 15 až 20 minut.

Mezitím orestujte oloupanou a nastrouhanou řepu na oleji doměkka, přidejte kmín a restujte. Vychladlou smíchejte s jogurtem, solí, citronovou šťávou a mátou. Podávejte s pita chlebem, kolečky cibule a bylinkami.

Teplý podzimní salát

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 menší dýně hokkaidó
* 2 malé cukety
* 6 středních cibulí
* olivový olej na zakapání
* sůl
* hrst čerstvých lístků šalvěje
* 2 lžičky sezamových semínek
* 100 g pekanových či vlašských ořechů
* 2 hrsti čerstvých rukolových listů
* 150 g parmazánu

ZÁLIVKA:
* 0,5 dl olivového oleje
* 3 lžíce jablečného nebo vinného octa
* 1–2 lžíce krupicového cukru
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni i cukety omyjte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte k nim oloupanou cibuli nakrájenou na osminy, zakapejte olejem, zasypte šalvějí a sezamovými semínky, osolte a dejte péct. Přibližně po 25 minutách přidejte ořechy a pečte ještě asi 20 minut.

Všechny ingredience na zálivku smíchejte v misce a důkladně prošlehejte, aby se dokonale spojily. Salát podávejte teplý s listy rukoly, hoblinkami parmazánu a zálivkou vedle.

Grilované plněné papriky

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 masité červené papriky
* 8 lžic lučiny
* 8–10 cherry rajčátek
* 8–10 filátek ančoviček
* 2 lžíce kaparů
* 250 g sýra feta nebo balkánského sýra
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (tymián, bazalka, oregano...)
* 3 stroužky česneku, jemně nasekané
* 1 lžička římského kmínu
* čerstvě mletý pepř

Papriky rozpulte a zbavte semínek. Rajčátka rozčtvrťte, ančovičky rozkrájejte. Do každé papriky rozetřete lžíci lučiny a pak je plňte rajčaty, ančovičkami, kapary a kousky sýra.

Olej smíchejte s česnekem, římským kmínem a bylinkami. Směsí zakapejte každou papriku, podle chuti opepřete a vložte je na rozpálený gril nebo na plech a grilujte na grilu či pečte v troubě po dobu asi 10 minut.

Kuře pod křehkou pokličkou

4 porce - příprava: 45 minut

* 300 g kuřecích prsíček
* sůl a pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 větší pórek
* 50 g másla
* 200 g oloupaných a na plátky nakrájených žampionů
* 200 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 balení listového těsta
* hladká mouka na vál
* 1 vejce na potření

Kuřecí maso nakrájejte na úzké nudličky, osolte a opepřete a na oleji orestujte dozlatova. Vyjměte z pánve a dejte stranou.

Pórek nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo, orestujte na něm pórek a po 5 až 8 minutách přidejte žampiony. Nechte odpařit tekutinu, přidejte opečené kuřecí maso, osolte a opepřete. Zalijte smetanou a nechte provařit. Vychladlou směsí naplňte zapékací misky.

Předehřejte troubu na 190 °C. Na pomoučněném válu rozválejte těsto a vyřízněte kola s průměrem větším, než mají misky. Okraje misek potřete vajíčkem, těsto položte přes ně a přitiskněte přečnívající okraje. Potřete vajíčkem a pečte dozlatova asi 10 minut.

Grilovaný lilkový burger

8 burgerů - příprava: 30 minut

* 1 lilek
* sůl
* 3 lžíce olivového oleje
* 8 velkých žampionů nebo jiných hub
* 2 avokáda
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 1–2 větší tvrdší rajčata
* čerstvě mletý černý pepř
* 4 ciabatty
* 2 hrsti listů rukoly nebo polníčku

DIP:
* 2 dl kvalitní majonézy
* 1 lžička chilli pasty
* šťáva z limetky

Lilek omyjte, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a posolte. Nechte ho „vyplakat“ asi 15–20 minut. Potom plátky potřete olejem a pečte je z obou stran na grilu doměkka. Stejně připravte také celé hlavičky hub (pečte je pomalu a déle spíše na okraji grilu, aby byly propečené i uvnitř), které jste předtím potřeli z obou stran olejem.

Mezitím smíchejte ingredience na dip, připravte jej do misky nebo skleničky a dejte do lednice. Avokádo vypeckujte, vydlabejte, rozmačkejte vidličkou na kaši a promíchejte s česnekem. Nakonec na gril vložte plátky rajčat, které grilujte jenom chviličku.

Hotové houby i zeleninu sundejte z grilu, osolte a opepřete. Ciabatty podélně rozkrojte, každou půlku potřete česnekovým avokádem, na ně položte pár lístků rukoly nebo polníčku, pak plátek lilku, plátek rajčete a nakonec houbu. Podávejte s majonézovým dipem.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…