Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Kuchyně této země je plná kouzelných barev a pikantních vůní. Spojují se v ní vlivy nedalekého ohnivého Španělska i tajemného orientu. Pokud se tam třeba letos chystáte na dovolenou, určitě si nenechte ujít zdejší specialitu tažin a nezapomeňte si dovézt domů také jedlé suvenýry.

Arašídy v růžové vodě

6 porcí - příprava: 35 minut

* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 2 hrnky nasucho opečených nesolených arašídů
* 1,5 lžičky růžové vody

Asi 1/4 hrnku vody dejte vařit do hrnce, přidejte cukr a míchejte, až se úplně rozpustí. Pak vmíchejte arašídy a na mírném ohni za občasného promíchání vařte asi 8 minut.

Přidejte špetku soli a stále pomalu vařte do té doby, až cukr začne hnědnout. Pak odstavte ze sporáku a vmíchejte růžovou vodu. Kandované buráky rozprostřete na potravinovou fólii a nechte vychladnout.

Náš TIP: Růžovou vodu, která je součástí marockých dezertů, můžete koupit nebo si ji připravit doma. Recept najdete níže.


Fazole s rozinkami a piniovými oříšky

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* špetka šafránu
* 1 lžíce oleje
* 100 g krájených loupaných rajčat
* 300 g uvařených bílých fazolí (nebo z konzervy)
* 1/2 hrnku rozinek
* sůl, římský kmín
* 1/2 hrnku piniových oříšků
* lístky koriandru

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Šafrán namočte do mističky s teplou vodou. Cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte rajčata a promíchejte. Vmíchejte slité fazole, rozinky a šafrán i s vodou, ve které se louhoval. Osolte a dochuťte. Ještě 5 minut prohřívejte a podávejte s restovanými piniovými oříšky a bylinkami.


Kuře s citronem a olivami

4 porce - příprava: 60 minut + odležení

* 4 stehenní kuřecí řízky
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička kurkumy
* 1/2 lžičky mleté skořice
* olivový olej
* 2 stroužky česneku
* 1 cibule kůra z 1 citronu (nejlépe nakládaného)
* sůl a pepř
* 2 hrsti zelených oliv
* 1 hrst rozinek
* koriandr a plocholistá petrželka na ozdobu

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Všechno koření smíchejte v misce, trochu osolte a ve směsi obalte kousky kuřete. Nechte odpočívat v chladu asi hodinu.

Pak na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a opečte v něm zprudka kořeněné maso. Po několika minutách přidejte česnek a cibuli, dochuťte solí a pepřem a duste asi 15 minut.

Pak promíchejte, přidejte citronovou kůru, olivy a rozinky, podlijte asi 100 ml vody a ještě asi 30 minut duste na mírném plameni. Podávejte s kuskusem nebo rýží posypané čerstvým koriandrem a plocholistou petrželkou.

Náš TIP: Servírujte spolu s nakládaným citronem, který jste nakrájeli na čtvrtiny.


Tažin s cuketou a cizrnou

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky mleté papriky
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 2 cukety
* hrst sušených meruněk
* 400 g cizrny v konzervě
* 300 g passaty
* 1 lžíce medu
* 1 lžička pasty harissa (recept níže)
* sůl a pepř
* hrst čerstvého koriandru
* zakysaná smetana nebo smetanový jogurt řeckého typu

V hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli a česnek s kořením. Asi po minutě, kdy se krásně rozvoní, přidejte nakrájenou cuketu a sušené meruňky. Několik minut opékejte, zalijte asi 50 ml vody, promíchejte a duste přibližně 15 minut.

Pak vmíchejte slitou a propláchnutou cizrnu i rajčatové pyré smíchané s medem a harissou. Dochuťte solí a pepřem a ještě 5 až 10 minut duste pod pokličkou. Tažin podávejte s kuskusem, posypaný čerstvým koriandrem a s lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.

Náš TIP: Pokud máte speciální nádobu na tažin, připravte pokrm v ní. Harissu si můžete namíchat sami doma nebo koupit v obchodě již hotovou.


Mandlové sušenky

na 1 plech - příprava: 35 minut

* 350 g mandlí
* 2 vejce
* 150 g moučkového cukru
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička prášku do pečiva
* olej
* loupané mandle na ozdobu

Mandle (nemusíte je loupat) umelte na jemnou mouku. Tu smíchejte se žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do žloutkové směsi. Z těsta tvarujte malé kuličky, které splácněte a klaďte na plech s pečicím papírem (aby se vám těsto nelepilo na ruce, namočte si je v trošce oleje). Doprostřed každé placičky vmáčkněte mandli. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut.


Rybí tažin s rozinkami

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

* 700 g rybích filetů
* 2 cibule
* 1 cuketa
* 4 střední rajčata
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g rajčatového protlaku
* rybí vývar
* sůl a pepř
* 1 nakládaný citron
* hrst rozinek
* hrst lístků koriandru

HARISSA:
* 1 sušená červená chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička semínek koriandru
* 1 lžíce římského kmínu
* 1/2 lžičky skořice
* kůra a šťáva z 1/2 bio citronu
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 1/2 lžičky soli

Suroviny na harissu rozmixujte na pastu. Vykostěné rybí filety opláchněte, osušte a potřete pastou. Zakryjte a nechte marinovat. Cibuli nasekejte, cuketu a rajčata nakrájejte na kousky. Na lžíci oleje opečte cuketu a dejte ji stranou.

Na další lžíci oleje orestujte cibuli, přidejte zbytek harissy a nechte rozvonět. Vmíchejte cuketu, rajčata a protlak. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Poklaďte rybou, rozinkami a citronem, podlijte, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s kuskusem a lístky koriandru.

Jak chutná Maroko?

  • HARISSA – ostrá kořeněná pasta, která je součástí mnoha severoafrických specialit; můžete ji koupit již hotovou.
  • RŮŽOVÁ VODA – u nás není snadno k dostání, ale můžete si ji připravit doma. Lístky růží (chemicky neošetřené) zalijte horkou vodou v poměru 1 : 2 a nechte louhovat. Přeceďte a skladujte v chladničce.
  • TAŽIN (TAJINE) – nádoba, ve které se připravuje stejnojmenný marocký pokrm.
  • NAKLÁDANÉ CITRONY – citrony v soli jsou tradiční ingrediencí arabské i židovské kuchyně.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…