Báječný oběd na Boží hod i na Štěpána

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Čas vyhrazený návštěvám je ideálním prostorem pro kulinární exhibici. Okouzlete rodinu i přátele slavnostním menu.

Menu na Boží hod či na Štěpána: Nelitujte času ani námahy, tahle sestava bude chutnat všem! Kdo neholduje kachně, toho spolehlivě dostane svíčková.

Bujon s játrovými paštičkami

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 1 kg hovězí oháňky
* 2 mrkve
* 2 petržele
* ¼ celeru
* 1 malá cibule
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 lžička soli

PAŠTIČKY:
* 250 g vepřových jater
* 70 g strouhanky
* 1 vejce
* muškátový oříšek
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1 balení listového těsta
* 1 lžička nemletého máku na posypání

Maso omyjte a vložte do hrnce. Jednu mrkev, jednu petržel a celer oloupejte a přidejte k masu. Cibuli očistěte, rozkrojte a přidejte do hrnce. Vložte koření a sůl. Zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu. Ztlumte plamen a „táhněte“ asi 2 hodiny. Občas seberte pěnu.

Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na nudličky. Povařte je v osolené vodě asi 10 minut a zchlaďte. Játra omyjte, odblaňte, nasekejte a smíchejte se strouhankou a žloutkem. Dochuťte muškátovým oříškem, utřeným česnekem, solí a pepřem.

Těsto rozválejte a vykrájejte kolečka. Okraje poloviny z nich potřete bílkem a naneste lžičku játrové hmoty. Přiklopte. Povrch potřete rozšlehaným bílkem a posypte mákem. Pečte při 180 °C asi 20 minut.

Vývar proceďte, vložte do něj nudličky zeleniny a nechte prohřát. Servírujte s pečenými paštičkami.

Kachní prsíčka s pomerančovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

PYRÉ:
* 1 velká sladká brambora
* ¼ celeru
* 100 ml vývaru
* 100 ml smetany 33%
* 20 g másla

PRSÍČKA:
* 2 kachní prsa
* sůl a pepř
* 2 velké pomeranče
* 2 lžíce pomerančové marmelády
* 1 lžíce krupicového cukru

Bramboru a celer oloupejte a nakrájejte. Zalijte vývarem a vařte 30 minut. Rozmixujte se smetanou a máslem. Prsa opláchněte, kůži nařízněte, vetřete sůl i pepř a nechte odpočinout.

Z pomerančů okrájejte kůru a vykrájejte měsíčky. Ze zbytku vymačkejte šťávu. Přidejte marmeládu a cukr a vařte. Přidejte pomeranč a promíchejte.

Prsa opečte z obou stran a dejte péct při 170 °C na 8 až 10 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a podávejte s pyré a omáčkou.


Štěpánská hostina: Poctivá domácí svíčková s houskovými muffiny je zajímavou obměnou české klasiky.

Svíčková omáčka s muffinem

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 mrkev
* ¼ celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 50 ml oleje
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* ½ lžičky celého pepře
* 3 lžíce krupicového cukru
* 100 ml octa
* 1 l hovězího vývaru
* 1 citron
* 200 ml smetany
* 30 g másla
* sůl

MUFFINY:
* 4 rohlíky
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 50 g rozpuštěného másla
* 4 vejce
* 50 ml mléka
* 1 lžíce mrkve na kostičky
* 100 g hrubé mouky
* špetka muškátového oříšku a soli

MEDAILONKY:
* 800 g svíčkové
* 4 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* sůl a pepř

Zeleninu očistěte a nakrájejte. V kastrolu na oleji orestujte kořenovou zeleninu, přidejte cibuli a koření a opékejte
dozlatova. Přidejte cukr a restujte ještě asi minutu. Zalijte octem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar.

Citron oloupejte, nakrájejte a přidejte do kastrolu. Na mírném ohni vařte asi 40 minut. Vyjměte koření a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, cukrem a zjemněte máslem.

Rohlíky nakrájejte na kostky a opečte dozlatova. Přendejte do misky, přidejte petrželku, máslo, žloutky, mléko, mrkev, mouku a muškátový oříšek. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli sníh a opatrně ho vmíchejte do hmoty. Silikonové formičky na muffiny vymažte máslem. Naplňte je těstem a vařte pod poklicí na páře asi 20 minut.

Svíčkovou nakrájejte na medailonky. Osolte a opepřete. Obalte plátkem slaniny a svažte kuchyňským provázkem. V pánvi zahřejte olej. Vložte maso a zprudka opékejte minutu z každé strany. Pak pečte asi 10 minut při 180 °C.


Dárek na cestu: Malé vánočky podávejte jako dezert po obědě, snídani nebo coby výslužku před odchodem.

Minivánočky

4 kousky - příprava: 50 minut + kynutí

* 250 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce krupicového cukru
* 20 g droždí
* 100 g másla
* 500 g hladké mouky
* 100 g moučkového cukru + na posypání
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* 1 vejce na potření
* 100 g sekaných mandlí

Všechny ingredience nechte asi půl hodiny odstát při pokojové teplotě. Mléko lehce ohřejte v kastrůlku. Odlijte z něj do misky asi třetinu, rozmíchejte v něm lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte mouku a moučkový i vanilkový cukr. Přidejte zbylé mléko a žloutek, potom kvásek a promíchejte. Vlijte rozpuštěné máslo a pořádně prohněťte vařečkou. Nakonec do těsta zapracujte polovinu mandlí. Těsto zpracujte do bochánku, poprašte moukou a na teplém
místě nechte kynout 1 hodinu.

Pak je rozdělte na čtyři díly. Vezměte první díl, nakrájejte jej na 5 stejných kousků a vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Tři prameny spleťte do copu. Dva stočte kolem sebe. Dva stočené prameny položte na cop ze třech pramenů a konce založte dolů. Stejně upleťte i zbylé tři vánočky.

Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Vánočky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Nechte je v teple kynout 20 minut. V předehřáté troubě pečte při 190 °C asi 30 minut.

Náš TIP: Do těsta můžete přidat také rozinky nebo sušené brusinky dopředu namočené v tuzemáku.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…