Barevná Jižní Afrika

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Salát z bílého zelí a paprik

4–6 porcí, příprava: 30 minut + odležení

* 1 lžička kmínu
* 1 hlávka bílého zelí
* 3 papriky (červená, žlutá, zelená)
* 1 malá červená cibule
* 2 lžíce bílého vinného octa
* šťáva z půlky limetky
* 1–2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžička soli
* 4 lžíce olivového oleje
* 2–3 lžičky harissy
* svazek čerstvé petrželky

Kmín orestujte nasucho na pánvi, aby se rozvoněl. Odstavte a nechte vychladnout. Zelí zbavte vnějších listů a nakrájejte najemno. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a nasekejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl, olej, harissu a orestovaný kmín smíchejte. Směsí zalijte zeleninu a nechte ideálně přes noc v chladu odležet. Petrželku omyjte, nechte okapat a nasekejte. Salát dochuťte a podávejte posypaný petrželkou.


Perlička Piri Piri

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

* 1 lžička semínek koriandru
* 1 lžička chilli vloček
* 1 lžíce sušeného oregana
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* špetka skořice
* 1–2 lžičky worcesterské omáčky
* 2 stroužky česneku
* hrst čerstvého koriandru
* 1 limetka
* 1–2 lžíce medu
* sůl
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 malé perličky
* 2 menší citrony

Koriandrová semínka a chilli vločky lehce nasucho orestujte a odstavte. Vmíchejte oregano, papriku, skořici a worcesterskou omáčku. Česnek oloupejte a podrťte. Koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nahrubo. Limetkovou šťávu smíchejte s medem, solí, balzamikem a asi 70 ml vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte probublávat 10 minut. Odstavte, vmíchejte olej a koriandr, pak rozmixujte. Nechte vychladnout. Perličky opláchněte, osušte a svažte jim nohy. Ze všech stran je potřete omáčkou a nechte nejméně přes noc marinovat v chladničce. Druhý den vyjměte z marinády, nechte okapat a grilujte na rozpáleném grilu 30 až 40 minut za občasného potírání omáčkou. Podávejte s grilovanými citrony. Perličky můžete také vložit do pekáčku a péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pokud neseženete perličky, použijte jarní kuřátka.


Grilované houstičky

8–10 kousků, příprava: 50 minut + odležení

* 25 g másla
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 2 lžičky sušeného tymiánu
* 1 sáček sušeného droždí
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce soli
* 200 ml podmáslí

Máslo rozpusťte na mírném ohni nebo v mikrovlnce. Do mísy od domácího robota dejte mouku s tymiánem, droždím, cukrem a solí. Přilijte vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a 2 lžíce vlažné vody a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké nelepivé těsto. To poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, vytvarujte bulky a pečte je na rozpáleném grilu 15 minut z obou stran. Můžete je také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Nejdříve 5 minut pečte na 200 °C, pak snižte na 180 °C a dopečte dozlatova asi 10 minut.


Jehněčí karé s kukuřičnou kaší

4 porce, příprava: 90 minut

* 2 jehněčí karé po cca 450 g
* 2 lžíce ostřejší hořčice
* olej na gril

KAŠE

* sůl
* 350 g kukuřičné mouky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce nasekaného tymiánu

ČATNÍ

* 2 cibule
* 2–3 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 150 g sušených meruněk
* 150 g sušených broskví
* 1 lžíce hořčičných semínek
* 1 lžíce oleje
* 150 ml pomerančové šťávy
* 3–4 lžíce jablečného octa
* 1 lžička třtinového cukru
* sůl
* sušené chilli

Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml osolené vody, vmíchejte kukuřičnou mouku, přiklopte a 15 minut vařte na mírném plameni. Pak promíchejte, přilijte asi 250 ml vody a vařte zhruba 45 minut. Pokud bude třeba, přidejte ještě trochu vody. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ovoce nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, česnek a zázvor, přidejte ovoce a hořčičné semínko a 3 minuty restujte. Přilijte pomerančovou šťávu a ocet, dochuťte cukrem, solí a chilli, promíchejte a vařte asi 40 minut. Maso opláchněte, osušte a potřete hořčicí. Na rozpáleném grilu opékejte přiklopené 15 minut z každé strany. Kaši dochuťte tymiánem a solí, zakápněte olejem a podávejte společně s jehněčím a čatní.


Kebaby se sušenými meruňkami

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

* 600 g jehněčí kýty
* 100 g prorostlé slaniny
* 150 g sušených meruněk
* 16–20 vavřínových větviček
* sůl a pepř
* 1 citron

MARINÁDA

* 1–2 menší cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce kari
* 1 lžíce třtinového cukru
* 100 ml vinného octa
* 150 ml suchého sherry
* 4 lžíce mandarinkové marmelády
* sůl a pepř
* 1 lžíce kukuřičného škrobu

Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a orestujte na oleji. Posypte kari a cukrem, zalijte octem a sherry a vmíchejte marmeládu, sůl a pepř. Přilijte škrob rozmíchaný v 50 ml vody a povařte. Maso nakrájejte na kostky a střídavě se slaninou a meruňkami napíchejte na větvičky, potřete marinádou a nechte odležet. Špízy vyjměte z marinády a grilujte ze všech stran. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s kousky citronu.

Náš TIP: Místo sušených meruněk můžete použít také sušené švestky. Nemáte-li k dispozici vavřínové větvičky, napíchejte špízy na kovové grilovací jehly.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 3 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…