Belgické speciality

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Země, která dala světu vafle a hranolky, nabízí spoustu dalších zajímavých sladkých i slaných receptů. Vliv okolních kuchyní ani v tomto případě není na škodu.

Carbonnade a la Flamande

4 porce - příprava: 2,5–3 hodiny

* 800 g hovězího masa z falešné svíčkové
* sůl a pepř
* 2 lžíce oleje
* 100 g slaniny
* 3 velké cibule
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce hladké mouky
* 750 ml tmavého belgického piva
* masový vývar
* hořčice
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce barevného pepře na ozdobu

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte ze všech stran na oleji. Maso i vzniklou šťávu dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky a opečte ji v hrnci (ideálně litinovém) dozlatova. Vyjměte a dejte k masu.

Cibuli oloupejte, nakrájejte a asi 15 minut restujte na tuku ze slaniny. Až začne zlátnout, přisypte cukr. Když cibule zkaramelizuje, zaprašte ji moukou a restujte. Přidejte maso se šťávou, slaninu a zalijte pivem. Můžete přilít trochu vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu.

Pak přidejte koření, zmírněte plamen a duste 2 hodiny za občasného promíchání a přilití vývaru. Pak přidejte hořčici, dochuťte a vařte, až bude maso měkké a bude se rozsýpat. Ozdobte barevným pepřem a tymiánem, podávejte s pečivem nebo smaženými hranolky.


Zapečené čekankové puky

6 porcí - příprava: 35 minut

* 6 čekankových puků
* 2 lžíce oleje
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* 6 plátků šunky nebo anglické slaniny
* 1/2 lžičky semínek fenyklu
* 100 g sýra gruyère

Troubu předehřejte na 180 °C. Čekankové puky dejte na pařák nebo do parního hrnce a 8 až 10 minut je nechte vařit v páře. Pak je opatrně pomocí kuchyňské papírové utěrky osušte, ale dejte pozor, abyste je nerozmačkali. Zapékací misku vytřete olejem, čekankové puky ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, zabalte je do plátků šunky a naskládejte do misky. Nakonec je posypte semínky fenyklu a nastrouhaným sýrem. Zapékejte asi 10 minut dozlatova.


Kynuté vafle z Liege

12–14 kousků - příprava: 45 minut + kynutí

* 700 ml plnotučného mléka
* 250 gramů polohrubé mouky
* 1 sáček sušeného droždí
* 40 g krupicového cukru
* špetka soli
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 1 vejce + 1 žloutek
* lžička vanilkového extraktu
* 50 g másla
* moučkový cukr a šlehačka k podávání

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a skořici, přidejte vlažné mléko, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Zpracujte v hladké těsto, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto znovu propracujte, rozdělte na stejně velké části, udělejte z nich bochánky a nechte na válu kynout ještě asi 20 minut. Rozpalte vaflovač a upečte je v něm dozlatova. Vafl e podávejte horké s moučkovým cukrem, případně ozdobené šlehačkou.

Teplý salát se slaninou a fazolkami

4 porce - příprava: 30 minut

* 5 velkých brambor typu B
* 400 g zelených fazolek
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 200 g slaniny
* pepř a sůl
* 3 lžíce vinného octa
* hrst nasekané petrželky

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Fazolky dejte vařit do slané vody na 5 minut, musejí zůstat křupavé. Pak je blanšírujte ledovou vodou, sceďte a nechte okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky, orestujte ji ve velké pánvi na másle dosklovata, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Plátky brambor opečte na pánvi a spolu s fazolkami je vmíchejte k cibuli se slaninou. Zakápněte vinným octem a prohřejte. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.


Dort Misérable

1 dortová forma - příprava: 40 minut + chladnutí

TĚSTO:
* 8 bílků
* 25 g polohrubé mouky
* 250 g mletých mandlí
* 25 g kukuřičného škrobu
* 230 g moučkového cukru

KRÉM:
* 2 vejce
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 300 g másla + moučkový cukr
* strouhaný kokos

Z bílků ušlehejte sníh. Do mísy dejte mouku, mleté mandle, škrob a cukr. Opatrně zapracujte sníh. Formu vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a pečte 20 minut při 190 °C. Vejce s cukrem utřete, přidejte semínka z vanilkového lusku a zašlehejte máslo. Vyndejte z trouby. Úplně vychladlý korpus prokrojte, potřete krémem, přiklopte a poprašte moučkovým cukrem. Ozdobte strouhaným kokosem.


Mušle na belgickém pivě

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 šalotky
* 1 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 hrnek strouhaného celeru
* 1,5 kg omytých a očištěných mušlí
* 1 l belgického piva
* 1 lžička tymiánu
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř

Šalotky a cibuli oloupejte a nakrájejte. Ve větším hrnci zahřejte olej, vhoďte cibuli se šalotkou a strouhaný celer a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Pak přidejte mušle, pivo, koření a máslo, dochuťte solí a pepřem, přikryjte poklicí a na mírném plameni duste za občasného míchání 5 až 6 minut, dokud se všechny mušle neotevřou. Pak odstraňte ty, které se případně neotevřely, a podávejte spolu s pivní šťávou a pečivem nebo typickou belgickou přílohou – smaženými hranolky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…