Blaho na jazyku: Třešně & čokoláda

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Prázdniny začínají a s nimi jsou neodmyslitelně spojené krásně červené třešně. Ať už masité srdcovky nebo trička barvící polochrupky, všechny ladí s čokoládou

Blaho na jazyku: Třešně & čokoláda

Čokoládovotřešňové tartaletky

4 koláčky o o 10 cm příprava: 75 minut

350 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 225 g studeného másla, NÁPLŇ: 280 ml smetany ke šlehání, 140 g moučkového cukru, 150 g másla, 400 g hořké čokolády, 4 žloutky, 2 hrsti třešní

Mouku prosejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte asi 100 ml studené vody a rychle vypracujte jemné hladké těsto, podle potřeby můžete trochu tekutiny přidat. Nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyjměte z ledničky a rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 4 mm. Vykrájejte z něj kolečka, která urovnejte do formiček (použít můžete i jednu velkou formu o o 26 cm). Přečnívající kraje zařízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Položte na něj kruhy z pečicího papíru, zasypte fazolemi a dejte na 15 minut péct. Sejměte papír s fazolemi a ještě asi 7 minut dopečte dokřupava. Smetanu s cukrem a máslem zahřívejte, dokud se cukr a máslo nerozpustí, nesmí ale přejít varem. Čokoládu rozpusťte v parní lázni a postupně do ní vmíchejte smetanu. Nakonec všlehejte žloutky. Krém naneste do koláčků, rozprostřete do něj třešně a nechte vychladit.

Třešňové brownies

forma o rozměrech 20 x 20 cm příprava: 45 minut

130 g másla, 150 g hořké čokolády (se 70 % kakaa), 75 g třešní + k podávání, 55 g ořechů, 220 g krupicového cukru, 50 g kakaa, 75 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka

Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Třešně vypeckujte, rozpulte a spolu s nasucho opraženými ořechy dle vlastního výběru přimíchejte k čokoládě. Cukr promíchejte s kakaem, moukou a práškem do pečiva. Promíchejte s čokoládovou směsí. Nakonec vidličkou vmíchejte rozšlehaná vejce a mléko. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. I hotová buchta je uprostřed trochu mazlavá. Podávejte ji nakrájenou s čerstvými třešněmi. Náš TIP: Místo brownies upečte „blondies“ – hořkou čokoládu nahraďte bílou. U té si ale dejte pozor při rozpouštění (zejména pokud ji rozpouštíte ne v parní lázni, ale v mikrovlnné troubě, mnohem snáz se totiž připaluje). Kakao v tomto případě vynechte i ze surovin a místo něj navyšte množství mouky o 1 lžíci a přidejte vanilkový extrakt.

Pikantní čokoládová pěna

4–6 porcí příprava: 25 minut + chlazení

200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa), 50 g másla, 2 lžíce červeného portského vína, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu, špetka mletého chilli a kardamonu, 400 g třešní k podávání

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte portské víno. Horní misku sejměte a nechte asi 5 minut chladnout. Mezitím v jiné misce nad parní lázní vyšlehejte žloutky s cukrem do vysoké pěny. Přidejte vanilku, chilli a mletý kardamom. Hotová pěna má konzistenci krému. Vmíchejte čokoládovou směs a odstavte. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte do připravené čokoládovo-žloutkové hmoty. Pěnu rozdělte do 4–6 skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny chladit do ledničky. Podávejte s čerstvými třešněmi.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…